Vul een zoekwoord in:

Duurzaamheid en circulariteit van straatbaksteen

Straatbaksteen levert een wezenlijke bijdrage aan een schone, zuinige en mooie wereld. Het is een duurzaam product. Duurzaamheid is voor overheden en andere opdrachtgevers een belangrijk criterium bij aankoop. Het complete duurzaamheidsprofiel van de straatbaksteen bestaat uit milieuaspecten, sociale aspecten en welvaartsaspecten.

Milieuprestatie

Straatbaksteen is een duurzaam product met een goede milieuprestatie. Dat komt met name doordat straatbaksteen een hoog hergebruikpercentage en een lange levensduur heeft. De R-ladder en straatbaksteen van KNB licht de strategieën van circulariteit van straatbaksteen toe.  

Circulariteit

Een belangrijk kenmerk van straatbaksteen is circulariteit. Dit betekent met name dat straatbaksteen later steeds opnieuw gebruikt kan worden. Straatbaksteen voldoet prima aan de principes van circulair bouwen.

Podcast over straatbaksteen

In de podcast van KNB hiernaast wordt over het duurzame product straatbaksteen gesproken en hoe goed het past binnen de circulaire economie. Presentatrice Fabienne de Vries sprak in een uitzending van New Business Radio met experts over het product straatbaksteen. De uitzending is in 4 afzonderlijke podcasts terug te luisteren. 

Duurzame grondstoffen

De straatbaksteen bestaat volledig uit klei. Dit is een duurzame grondstof, die lokaal ruim beschikbaar is.

Energie en CO2

De negatieve gevolgen voor energie en CO2 bij het productieproces van straatbaksteen zijn klein.

Levensduur en hergebruik

Straatbaksteen heeft een lange levensduur. Ook kent dit product voor bestrating mogelijkheden voor hergebruik. Het is onderhoudsvriendelijk en beschikt daarnaast over duurzame eigenschappen: het is non-toxisch, kleurecht en vormvast.

Maatschappelijk verantwoord inkopen

Bij maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) let de overheid niet alleen op de prijs van producten, maar ook op de effecten daarvan op milieu- en sociale aspecten. De straatbaksteen is in die opzichten vaak een verantwoorde keuze. De criteria voor inkoop en aanleg van bestrating zijn beschikbaar via de MVI-criteriatool.

Sociale aspecten

Mechanische bestrating en een lage geluidsemissie zijn voorbeelden van de sociale aspecten van straatbaksteen.

Economische aspecten

De straatbaksteen kent lage levensduurkosten (LCC) en lage onderhoudskosten. Hiermee kent straatbaksteen een aantal interessante economische aspecten.