Vul een zoekwoord in:

Nieuws

Kandidaat-Europarlementariër bezoekt KNB

In aanloop naar de komende verkiezingen (23 mei) voor het Europees parlement, bracht kandidaat-Europarlementariër Henk Jan Ormel (CDA) een bezoek aan KNB. KNB-directeur Ewald van Hal praatte de politicus bij over de Nederlandse en Europese keramische industrie.

KNB Jaarverslag 2018: afzet Nederlandse metselbaksteen richting miljard

De Nederlandse metselbaksteen deed het in 2018 goed. De binnenlandse afzet wist zich te herstellen en de export groeide krachtig. Hiermee komt de afzet metselbaksteen weer vlak bij de psychologisch belangrijke grens van 1 miljard Waalformaat.

Zuid-Houtland roept vragen op

Recent trok Zuid-Houtland veel media-aandacht. Er zou een emissiereductie van 100 megaton CO2 zijn toe te rekenen aan nieuwbouw met hout in plaats van met steen.

Stefan de Jager winnaar NK Metselen 2019

De 67e editie van het NK Metselen is gewonnen door de vijftienjarige Stefan de Jager uit Barneveld, leerling van het Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. Stefan nam vrijdagmiddag 12 april de felbegeerde Zilveren Troffel mee naar huis en mag zich dus 'Beste Metseltalent van 2019' noemen.

Jeugdige metselaars strijden om Zilveren Troffel

Woensdag 10 april start in Ede de landelijke finale van het 67e NK Metselen. Twaalf metselleerlingen strijden drie dagen lang om de ‘Zilveren Troffel’. Eerder dit voorjaar wonnen zij regionale voorronden verspreid door het hele land.

Groot Gelders Industrie- en Ondernemersdebat 2019

‘Investeren in de toekomst’, ‘Samen voor een beter Gelderland’, ‘Niemand aan de kant’. Zo maar wat partijleuzen voor de aanstaande verkiezingen van de Gelderse Staten. Woensdag 20 maart gaan de stembussen open. Een stem die dag is een keuze voor de komende vier jaar.

Verdwijnt de metselaar?

Onder de kop fluitende metselaar verdwijnt laat De Telegraaf van 21 februari BAM-CEO Rob van Wingerden aan het woord. Deze verwacht geen ontslagen (‘we hebben een groot tekort aan metselaars’), wel dat de taak en werkplek voor het metselambacht langzaam verandert.

Minister Ollongren draagt eigenhandig steentje bij aan bouwproductie

Tijdens haar bezoek aan de Bouwbeurs 2019 te Utrecht was minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) niet te beroerd om ook zelf de handen uit de mouwen te steken.

Onverstandig initiatief GroenLinks voor nationale CO2-belasting

KNB verwerpt het recente wetsvoorstel van GroenLinks voor een nationale CO2-belasting. Een nationale CO2-belasting brengt fabrikanten, zoals van bouwkeramiek, in een ongelijke mededinging met het buitenland, brengt Nederlandse banen bij Nederlandse bedrijven in gevaar en miskent de deelname door KNB-leden aan het Europese CO2-emissiehandelsysteem.

KNB met heden en toekomst op BouwBeurs Utrecht

Van 4 tot en met 8 februari kunnen bezoekers van de Bouwbeurs in Utrecht kennis maken met heden en toekomst met bouwkeramiek (KNB-stand CO.C001 tussen Hal 7 en 12).

Keramische industrie presenteert EP-Manifesto 2019 – 2024

Ruim op tijd voor de Europese verkiezingen op 23 mei 2019 presenteerde Cerame-Unie (CU) haar wensenlijstje voor de nieuwe zittingsperiode aan kandidaat-Europarlementariërs.

Werkbezoek Gelders Gedeputeerde Peter Drenth

Doorpakken en vooruit kijken. Samengevat is dat het motto waaronder de Gelderse Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) midden november een werkbezoek aan KNB bracht.

Brochure voor specificatie van metselbaksteen

Voor de specificatie van metselbaksteen is een uitgebreide brochure beschikbaar. Deze brochure gaat over de producteigenschappen met bijbehorende bepalingsmethoden volgens de Europese productnorm NEN-EN 771-1.

Klei biedt circulaire bouweconomie meerwaarde

Een duurzame winning en goed gebruik van primaire bouwgrondstoffen uit Nederland zoals zand, grind en klei spelen een doorslaggevende rol om een circulaire bouweconomie te realiseren.

Baksteen koestert Wandkunst

Het is uit de wederopbouwperiode dat de vele karakteristieke muurschilderingen, mozaïeken, sgraffito en reliëfs dateren.

Symposium Primair Circulair

Welke plaats hebben primaire grondstoffen (klei, zand, grind) in een op hergebruik en secondaire grondstoffen gebaseerde kringloopeconomie? Het symposium Primair Circulair op 9 oktober agendeert deze vraag en moet primaire grondstoffen de plek geven die deze (ook) in een circulaire bouweconomie verdienen.

Contour Straatbaksteen #34 vol met mijlpalen

De 34e uitgave van Contour Straatbaksteen, KNB’s magazine over ruimtelijke inrichting, markeert diverse mijlpalen. Centraal staat het vertrek van Dick Tommel die, na 16 jaar, het hoofdredacteurschap van Contour en, na bijna 8 jaar, het KNB-voorzitterschap neerlegt.

Han Noten nieuwe voorzitter KNB

De leden van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek hebben Han Noten benoemd tot hun nieuwe voorzitter

Overname in de baksteenindustrie

De Oostenrijkse fabrikant van gebakken bouwproducten Wienerberger heeft bekend gemaakt de krachten te bundelen met de Gelderse baksteenfabrikant Daas Baksteen.

Nieuw infoblad over kalkmortels

KNB-infoblad 51 geeft in drie pagina’s de belangrijkste informatie over het gebruik van kalkmortels bij baksteenmetselwerk. Eeuwenlang was kalk het standaard bindmiddel in metsel- en voegmortel voor realisatie van massieve baksteen­muren. Tegenwoordig wordt het voornamelijk nog gebruikt voor restauratie­werk. De te respecteren verhardings­tijden blijken namelijk te lang voor de huidige manier van bouwen. Het nieuwe KNB-infoblad behandelt de belangrijkste verschillen tussen kalk- en cementmortel, beschrijft verschillende typen kalkmortels en benoemt aandachtspunten bij de verwerking.

Try-out KNB Kennisclip

KNB heeft een nieuwe uitgave voor kennisoverdracht: de KNB Kennisclip. Aanleiding hiervoor is het feit dat minder dan de helft van de Nederlanders op een normale dag nog leest1. De verschuiving naar digitale media betekent dat andere tools voor kennisoverdracht steeds meer aandeel winnen.

CONTOUR Straatbaksteen #33

In de 33ste uitgave van Contour Straatbaksteen gaan we in gesprek met Edward Stigter, directeur bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hoe presteren gemeenten op het vlak van ruimtelijk inrichting?

MasterClass Baksteen 2017: het was een succes!

Het was volle bak in de Bos en Lommerschool in Amsterdam, locatie van de vijftiende KNB MasterClass Baksteen. Deze locatie was niet zonder reden gekozen, de school is gebouwd naar een ontwerp van Marlies Rohmer.

Nieuw: Infoblad 49 - Het isoleren van de spouwmuur

De spouwmuur is oorspronkelijk bedacht om vocht van buiten het gebouw te weren. Een enkelvoudige massieve muur is vaak niet geheel waterdicht, waardoor deze aan de binnenzijde vochtig kan worden.