Versnellingsplan Verduurzaming Keramische Industrie
De Nederlandse keramische industrie heeft de ambitie te verduurzamen. Het wil de CO2-uitstoot in 2030 met 55% verminderd hebben, liefst meer en het liefst eerder. Samen met kennisinstellingen en ketenpartners, investeert de sector in innovatie en opschaling van technieken die de basis leggen voor de toekomst. Verduurzaming is een essentieel onderdeel van een visie op die toekomst.
20e MasterClass Baksteen succesvol
Op 19 september organiseerde KNB de 20e MasterClass Baksteen. Dat gebeurde in samenwerking met het architectenplatform Bonding Brick bij de TU Delft. Maar liefst 10 architecten gaven hun visie op baksteenarchitectuur. Conclusie: dé baksteengevel bestaat niet!
Harm Tilman reflecteert op Bonding Brick/ MasterClass Baksteen
Architectuurcriticus Harm Tilman heeft een verslag gepubliceerd over Bonding Brick/ MasterClass Baksteen, die plaatsvond op 19 september aan de TU Delft. Deze dag, georganiseerd in samenwerking met KNB Keramiek, bracht architecten samen om de toekomst van baksteenarchitectuur te verkennen.
Nieuw KNB-architectuur magazine Baksteen
Het nieuwe magazine Baksteen in nieuwe editie 76 staat helemaal in het teken van scholenbouw. Want wie herinnert zich niet die bakstenen muren op het schoolplein waar je tegenaan voetbalde of met krijt op tekende?
Baksteenindustrie blijft inzetten op constructieve samenwerking CAO
Branchekoepel Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) betreurt de acties die vakbonden organiseren in het kader van de lopende onderhandelingen over een nieuwe Baksteen CAO. KNB blijft zich inzetten voor een constructieve samenwerking en het vinden van oplossingen die recht doen aan zowel de medewerkers in de baksteenindustrie als de realiteit van de sector.
KNB kent jubileum
Op 27 augustus was het op de kop af 140 jaar geleden dat in Zwolle de voorloper van de huidige vereniging KNB werd opgericht. Deze mijlpaal markeert niet alleen een indrukwekkende geschiedenis, maar ook een verhaal van veerkracht, aanpassing en innovatie in de Nederlandse keramische industrie.
Blog: Opgewekt opwekken
Wie doet dat nog? Opgewekt in het zonnetje lopen in de wetenschap dat zo'n dag vol groene eigen opwek goed is voor een duurzame energievoorziening én voor de eigen portemonnee. Ewald van Hal, directeur van KNB schreef er een blog over voor Cobouw.
20e KNB MasterClass BAKSTEEN & BONDING BRICK #5 op 19 september
*De inschrijving is gesloten* Deze lustrum-editie van KNB's MasterClass BAKSTEEN mag u niet missen! Maar liefst 10 masters bespreken hun visie op baksteenarchitectuur langs bijzondere door hun gerealiseerde bouwprojecten. Specialisten praten u bij over duurzaamheidsprestaties, circulariteit en architectuurhistorie. De gerenommeerde architect Gerard Maccreanor verzorgt de keynote lezing.
Stapelgekke studenten in duurzame bouwstrijd met baksteen
Maar liefst 300 studenten Bouwkunde aan de TU-Delft streden in de baksteenstapelwedstrijd ‘Battle of the Bricks’. De 25 teams stapelden van 100 bakstenen een zo groot mogelijke vrije overspanning, dus zonder ondersteuning, lijm of mortel. Deze wedstrijd georganiseerd door KNB en Studievereniging Stylos is een smaakmakend onderdeel van het eerstejaars-introductieweekend SteeOwee.
Statement KNB bij lopende onderhandelingen over Baksteen CAO
Namens werkgevers in de baksteenindustrie onderhandelde branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) de afgelopen periode intensief met de vakbonden CNV en FNV over een nieuw, passend pakket collectieve arbeidsvoorwaarden. De gerechtvaardigde belangen van werknemers in de baksteenindustrie bij veilig en gezond werk tegen goede arbeidsvoorwaarden staat daarbij voor KNB centraal.
Straatbaksteen: beste jongetje van de GWW-klas
In de categorie circulaire wegverhardingen is straatbaksteen onbetwist het beste jongetje van de klas. Behalve een gunstige milieuscore geven straatbakstenen straten, pleinen en parken een charmante uitstraling. Ze worden vaak hergebruikt en zijn gemaakt van de duurzaam gewonnen, hernieuwbare grondstof rivierklei. Die is in Nederland ruim beschikbaar. En het winnen van klei draagt ook nog eens bij aan nieuwe Nederlandse natuur en toename van biodiversiteit. Lees het artikel dat KNB hierover publiceerde op GWWTotaal.
Diepe duik in duurzaamheid en circulariteit van de baksteengevel
Duurzaamheid en circulariteit van baksteengevels stonden centraal tijdens een inspirerende kennissessie op 27 juni bij KNB in Velp. Vanwege de actualiteit van dit thema trok de bijeenkomst een breed scala aan deelnemers, waaronder architecten, bouwers, producenten en leveranciers.
Nieuw seizoen KNB brancheopleidingen binnenkort van start
In oktober 2024 starten de nieuwe edities van de keramische brancheopleidingen van KNB. Het stelt professionals in en ook buiten de sector in de gelegenheid om zich (verder) te verdiepen in de technologische en procesmatige aspecten van het keramisch productieproces. En dat kan zo maar een stevige boost aan de arbeidscarrière geven! Inschrijving is geopend!
KNB partij bij samenwerkingsverklaring Bouwmaterialenakkoord
Met als ambitie versnelling van de verduurzaming van de bouw ondertekende KNB, samen met andere bouwkoepels, een samenwerkingsverklaring met de Rijksoverheid. Het vormt de opmaat naar een Bouwmaterialenakkoord medio volgend jaar.
Baksteengevels voor samenhang in de gebouwde omgeving
Baksteengevels bieden een ideale combinatie van esthetische, technische én milieuprestaties, zegt Arie Mooiman van KNB. “Ze geven een bouwwerk vorm, kleur en karakter. Baksteengevels zorgen voor samenhang in de gebouwde omgeving, hebben een lange levensduur en zijn onderhoudsarm; daarnaast is de productie toekomstproof door middel van grondstofwinning in eigen land in samenhang met de natuur.” Lees het artikel dat KNB hierover publiceerde op BouwTotaal.
Metselrobot oplossing voor wooncrisis én arbeidsmarkt
Er is dringend behoefte aan meer woningen, terwijl het tekort aan metselaars toeneemt. Innovatieve metselrobots bieden een oplossing en plaatsen de baksteen -ook letterlijk- midden in de 21e eeuw.
KNB ondertekent Antwerp Declaration
Met de Europese Verkiezingen in zicht vindt KNB het belangrijk dat een nieuw Europese bestuur oog heeft voor de belangen van de Europese energie intensieve industrie. Het voegde zich bij de groep sectorkoepels die de Antwerp Declaration steunt.
Baksteenfabrikanten schakelen over op circulaire kunststof retourpallets
Nederlandse baksteenproducenten verenigd in KNB gaan overschakelen op het gebruik circulaire kunststof retourpallets. In samenwerking met Circular Plastics als ketenregisseur en palletproducent Cabka is een kunststof retourpallet ontwikkeld. Deze zal de houten pallets gaan vervangen in het hele logistieke proces, van fabriek tot op de bouwplaats, inclusief het retourneren en hergebruiken van de pallets.
Onkruidbestrijding bij straatwerk
Verhardingen van straatbaksteen vergen, bij een goede uitvoering, nauwelijks onderhoud en halen zonder problemen een levensduur van 40 jaar of langer. Bij groot onderhoud wordt het grootste gedeelte van de straatbakstenen hergebruikt. Lees het artikel dat KNB hierover publiceerde op GWWTotaal.
Stootvoegloos gevelmetselwerk onder de loep
Er zit een stijgende lijn in het aantal bouwprojecten met stootvoegloos gevelmetselwerk. Deze keuze heeft meestal een esthetische reden; het benadrukt de horizontale lijnen. Onderzoek en de praktijk tonen aan dat met inachtneming van de nodige randvoorwaarden, deze verwerkingsmethodiek prima resultaten oplevert. Lees het artikel dat KNB hierover publiceerde op BouwTotaal.
Vooraankondiging Cluster6 evenement
In samenwerking van het Ministerie van EZK en RVO organiseert het Nationaal Platform Verduurzaming Industrie (NPVI) op 6 juni het evenement NPVI-Connect! De dag staat in het teken van sterke industrieclusters voor een duurzaam Nederland. Uit Cluster 6, de regionale industrie, zal de bouwkeramische industrie aan het programma bijdragen.
KNB Jaarverslag 2023: worstelen met opgaven
Fabrikanten van bouwkeramiek worstelden in 2023 met de gevolgen van uitblijvend overheidsbeleid om de energietransitie, de stikstofaanpak en de bouwproductie te versnellen. ‘De sector blijft positief, omdat het bewezen heeft zich altijd aan veranderende situaties te hebben kunnen aanpassen’, aldus voorzitter Nienke Homan bij de publicatie van het KNB-Jaarverslag 2023.
Werkbezoek Limburgse Klimaatgedeputeerde
Half april bracht de Limburgse Klimaatgedeputeerde Marc van Caldenberg een werkbezoek aan de Limburgse steenindustrie. Hoofdthema: de opgave tot een passende versnelling van de verduurzaming van deze voor Limburg belangrijke maakindustrie.
Kompas voor circulaire ontwerpstrategieën met gevelbaksteen
Circulair ontwerpen met baksteen betekent gebruik maken van een lokale, hernieuwbare grondstof en het minimaliseren van milieubelasting, gericht op een duurzame maar ook vertrouwde leefomgeving. KNB biedt architecten een kompas met circulaire ontwerpstrategieën.
EZK-Minister Adriaansens bezoekt Brick Valley
De Minister van Economische Zaken Mickey Adriaansens bracht op 11 maart een bezoek aan de Gelderse baksteenindustrie. Het was een goede gelegenheid om in direct contact inzichten te wisselen en de meerwaarde van samenwerking te delen, zoals in Brick Valley.
CSRD en het cascade-effect (column) door Ewald van Hal
Ontdek de impact van CSRD op het bedrijfsleven in de nieuwste column van Mr. Ewald L.J. van Hal, directeur van KNB, namens NVTB.
Verlenging antidumpingmaatregel keramische tegels uit China
De Europese Commissie heeft besloten de bestaande antidumpingrechten op keramische tegels uit China te verlengen. Het besluit volgt na gedegen onderzoek op initiatief van de Europees keramische tegelkoepel CET.
Website Brick Valley is live
In januari is de website brickvalley.nl officieel gelanceerd, ter ondersteuning van het Brick Valley-initiatief. Dit initiatief maakt deel uit van het sectorale Koplopersprogramma binnen de Energie Strategie voor Cluster 6.
EIB: Nieuwbouw staat voor periode van ‘bouwdip’
Volgens de nieuwste studie van het Economisch Instituut Bouw (EIB) zakt in 2024 de bouwproductie met 3,5%. De woning- en utiliteitsbouwproductie dalen met 4% maar de grootste klap zal zich bij de productie van nieuwe woningen voordoen: -11 %. Dat leidt in 2024 en 2025 tot zo'n 12.000 banen minder. Voor de middellange termijn is het EIB minder somber.
In 2023 iets meer nieuwe woningen dan in 2022
Volgens de nieuwste gegevens van het CBS werden er in 2023 73.300 nieuwbouwwoningen opgeleverd (+0,9%). Dat is iets minder dan de 74.600 in 2022, maar meer dan het langjarig gemiddelde van ruim 61.000 sinds 2013.
Consultatie ontwerp Programma Integraal Rivier Management (IRM)
Van 31 januari tot 13 maart 2024 is er de mogelijkheid te reageren op het Ontwerp Programma Integraal Riviermanagement (IRM). Dit programma is gericht op het toekomstbestendig maken van het rivierengebied door een nieuw rivierenbeleid. Als stem van een riviergebonden bedrijfsactiviteit zal KNB een reactie inbrengen.
Drukbezochte KNB-studiedag metseldocenten in Delft
Eind januari kwamen uit het hele land metsel- en bouwdocenten naar de jaarlijkse KNB-studiedag ‘Baksteengevels: toekomst, heden en verleden’. In het Delftse Vakwerkhuis werden zij geïnformeerd over verduurzaming, digitalisering, robotisering, lesstofontwikkeling en historisch erfgoed.
Onderzoek naar ’snelle rivierstof’
Het merendeel van de door de grote rivieren meegevoerde kleideeltjes vindt doorgaans zijn weg naar de Noordzee of komt als ongewenst slib in de havens stroomafwaarts terecht. Gebiedsontwikkelaar K3 en branchevereniging KNB verkenden de mogelijkheden om de sedimentatie van klei efficiënt te kunnen sturen. De studieresultaten zijn veelbelovend.
Factsheet: CO2-vrije baksteenfabriek
KNB zette de opties en randvoorwaarden op een rij voor het CO2-vrijmaken van een gemiddelde bouwkeramische fabriek. Daar worden bakstenen, dakpannen of tegels geproduceerd van gebakken klei. Aan bod komen biogas, CO2-afvang, waterstof, zon- of windenergie en volledige elektrificatie.
Zevenaars College van B&W bezoekt Brick Valley
Beter een goede buur dan een verre vriend. Zo dachten de 6 steenfabrikanten op het Gelders eiland, samenwerkend in Brick Valey. Zij nodigden Burgemeester en Wethouders van Zevenaar uit. Doel: bijpraten over Brick Valley.
Voormalig KNB-voorzitter Dick Tommel overleden
Heden werd het verdrietige bericht ontvangen dat op woensdag 13 december 2023 Dick Tommel is overleden. De heer Tommel was in de periode 2002 - 2018 voorzitter van diverse stichtingen (SPS, VKO) en verenigingen (KNB) binnen de industrie van baksteen, keramische dakpannen en tegels.
Studiedag Baksteengevels: toekomst, heden en verleden
Kom op 24 januari naar de jaarlijkse KNB-Studiedag voor metsel- en bouwdocenten in het Vakwerkhuis te Delft. U hoort alles over innovatieve verduurzaming, krijgt een verrijkende blik op eeuwen metselarchitectuur en ontdekt de meerwaarde van robots. Platform BWI brengt het laatste nieuws en u ziet het fraaie Faculteitsgebouw Bouwkunde van de TU Delft.
Microgolf-ondersteunend (op)stoken in de keramische industrie
Recent verschenen de eindresultaten uit een KNB-onderzoek naar toepassing van microgolven bij het (op)stookproces in de keramische industrie. Onderzoeksinstituut TCKI deed het haalbaarheidsonderzoek, de provincie Gelderland maakte de studie financieel mede mogelijk.
Producenten van bakstenen stappen over op circulaire kunststof retourpallets
Nederlandse producenten van bakstenen aangesloten bij KNB zetten een belangrijke stap in het gebruik van circulaire verpakkingen. Dit in samenwerking met Circular Plastics en Cabka, leverancier en producent van herbruikbare kunststof pallets. De overstap naar kunststof retourpallets voor gevelbaksteen geeft significant minder afval en verlaagt de CO2-voetafdruk.
Event Cluster6 Connect maakt regionale industrie zichtbaar
Op donderdagmiddag 9 november organiseren het Ministerie van Economische Zaken (EZK), RVONL en Stichting Cluster 6 (waarin KNB deelneemt) het event Cluster6 Connect. De wensen en behoeften aan groene infra, zoals vanuit de keramische industrie, staan dan centraal.
Nieuwe Baksteen CAO 2023 – 2024
De baksteenleden van KNB en leden van FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen zijn het in de zomer van 2023 eens geworden over een nieuwe CAO voor de circa 1.500 werknemers in de baksteenindustrie. De nieuwe CAO werkt terug tot 1 mei 2023 en kent een looptijd van 12 maanden.
Belastingvergroening raakt Nederlandse woningbouw midscheeps
De door het kabinet voorgestelde verhoging van de energiebelasting kan door de Nederlandse industrie van gebakken bouwproducten niet worden ontlopen. Duurzame alternatieven voor aardgas zijn simpelweg nog niet beschikbaar zodat de vergroeningsmaatregel vooral betekent dat de Nederlandse huizenbouwer duurder uit zal zijn. “De huizenbouwer wil Nederlandse baksteen en keramische dakpannen en tegels maar dat wordt op deze wijze wel heel kostbaar’’ zegt Ewald van Hal, directeur van branchekoepel KNB.