Vul een zoekwoord in:

Nieuws

Industrie zet in op emissie-loos bouwkeramiek

De bouwkeramische industrie, samenwerkend in branchevereniging KNB, wil in 2030 een herkende en erkende bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van Nederland. Een Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030 brengt initiatieven en proposities tot energietransitie, stikstofreductie en circularisatie samenhangend in beeld, ook letterlijk.

Cover Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030.jpg

KNB participeert in onderzoeksprogramma naar ‘meegroei’ branderconcept

Samen met 29 partners start KNB deelname aan een waterstof industrieconsortium. Doel is een forse CO2 reductie in de industrie door waterstoftoepassing. DNV GL bracht de 30 partijen bijeen omdat die de gehele waterstofwaardeketen vertegenwoordigen. Het onderzoek duurt twee jaar.

IMG_2707.JPG

Oproep: Nu investeren in woningbouw voorkomt zware crisis

Een zeer groot aantal koepelorganisaties voor de woningbouw doet bij Tweede en Eerste Kamer en bij het Kabinet krachtig pleidooi om gezamenlijk miljarden euro’s vrij te maken voor de bouw van betaalbare en duurzame huizen. Een van deze koepels is NVTB waarbij KNB is aangesloten.

IMG_4389.jpg

Kijktip! Baksteen meester in duurzaamheid

Stel dat historische gebouwen nu nieuw gebouwd zouden moeten worden. Kunnen ze dan voldoen aan het Bouwbesluit voor het berekenen van de milieubelasting door materiaalgebruik? Zie de vlog en stel met KNB vast: bij een echt lange gebouwlevensduur is baksteen meester in duurzaamheid.

Ilse Koreman Deelprogrammaleider Erfgoed en Duurzaamheid.JPG

KNB kritisch op wetsvoorstel CO2 heffing

Een nationale CO2-heffing moet voorwaardelijk zijn aan toepasbaarheid en beschikbaarheid van duurzame alternatieven voor aardgas. Met dit standpunt reageert KNB op een consulatie door het Ministerie van EZK over het Wetsvoorstel nationale CO2-heffing. De consultatieperiode eindigde 29 mei jl.

Bovenkant tunneloven

Nieuwe KNB-video: Waarom prefab gevelelementen met ingestorte keramische steenstrips?

Architect Richard van Tiggele van Venster Architecten licht in een nieuwe KNB-video toe welke keuzes hij maakte bij baksteengevelwerk. De video is de eerste in een nieuwe reeks over baksteengevelwerk.

Afbeelding video Le Perron in Woerden Richard van Tiggele.JPG

KNB publiceert jaarverslag 2019

KNB publiceert haar jaarverslag 2019 en legt daarin verantwoording af over haar activiteiten en de resultaten daarvan. De toezichthouder staat ook stil bij de impact van de coronacrisis op de keramische sector.

screenshot voorkant jaarverslag.JPG

Keramische Industrie levert bijdrage aan MIDDEN

KNB verleent medewerking aan MIDDEN: een kennisdatabase die per sector inzicht geeft in manieren waarop de Nederlandse industrie kan decarboniseren.

Project MIDDEN.JPG (2)

Nieuwe KNB brochure 'Straatbaksteen kwaliteit ligt op straat'

Alles wat u altijd al had willen weten over straatbaksteen; precies dat  staat in de nieuwe KNB-brochure ‘Straatbaksteen, Kwaliteit ligt op straat’. De nieuwe uitgave belicht diverse thema's die voor straatbaksteen van belang zijn.

Cover brochure Straatbaksteen.PNG

Circular with ceramics

The Royal Association for Building Ceramics in the Netherlands (KNB) presents a poster entitled 'Circulair with Ceramics'. The visualization succinctly shows the many possibilities for fired clay products in the circular economy.

poster-Circular-with-ceramics.gif

NK Metselen 2020 definitief afgelast

De finale van het NK Metselen eind mei in Someren gaat definitief niet door. Dat besloten de directies van KNB en het Varendonck College in reactie op de Kabinetsmaatregelen van 23 maart. Deze maatregelen hebben tot doel besmettingen door het Coronavirus te voorkomen of te beperken en omvatten een verbod op alle bijeenkomsten tot 1 juni.

Aan de slag in Oosterbeek

Bouwkeramiek start deelname Limburgs Energie Akkoord

Met instemming van de Provincie Limburg, de Limburgse Werkgevers Vereniging en 13 energie-intensieve bedrijven maakt nu ook KNB deel uit van het Limburgs Energie Akkoord (LEA). Gezamenlijk leveren de partijen een bijdrage aan de nationale klimaatdoelstellingen. Lees meer >>

LEA3.jpg

Circulaire producten van bouwkeramiek: niet moeilijk en direct beschikbaar

In opdracht van RVO Nederland publiceerde W/E Adviseurs de uitgave Circulaire producten & diensten: inspirerende voorbeelden voor de bouw. Deze uitgave besteedt ook aandacht aan droogstapelsystemen met metselbaksteen en C2C keramische tegels van Koninklijke MOSA. Lees meer >>

DSCN2189.JPG

Onderwijsproject SteenGoed

Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) participeerde in het onderwijsproject SteenGoed van Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Helicon en Hogeschool Van Hall Larenstein. De onderzoeksresultaten van het project SteenGoed zijn nu vrij toegankelijk. Lees meer >>

Knipsel project SteenGoed.PNG

Start 68e editie NK Metselen ‘anno 1953’

Op 16 januari start in Breda het NK Metselen 2020. Dat gebeurt met een eerste voorronde bij Bouwschool Breda.

Voorronde NK Metselen tijdens Bouwbeurs Utrecht februari 2019.jpg

Europarlementariër Berendsen bezoekt baksteenfabriek

Op uitnodiging van KNB was Tom Berendsen, CDA-Europarlementariër, begin januari op werkbezoek bij baksteenfabriek De Rijswaard in Aalst.

IMG_3652.jpg (3)

BNR Bouwmeesters over de baksteenindustrie

Hoe liggen de bakstenen erbij? 2020 start met een maand waarin BNR Bouwmeesters in het teken staat van bouwmaterialen. Hoe dan beter te beginnen dan met een uitzending over de baksteenindustrie 'de belangrijkste bouwmaterialen voor de bouw'.

SCREENSHOT gevelbaksteen en straatbaksteen.JPG

Akkoord op Baksteen CAO 2019/2020

Leden van CNV Vakmensen, FNV Procesindustrie en KNB hebben definitieve overeenstemming over een nieuwe Baksteen CAO. Deze kent een looptijd van 15 maanden, bevat twee structurele loonronden en enkele inhoudelijke wijzigingen. Het akkoord werd bereikt na 7 maanden onderhandelen.

Foto CAO.png (2)

Ontwerpwedstrijd TU Delft luidt start in van NK Metselen 2020

Het ontwerp ‘Praatbankjes’ is winnaar geworden van de Ontwerpwedstrijd van de TU-Delft en KNB. Daarmee staat in grote lijnen het finalewerkstuk vast dat eind maart tijdens het NK Metselen 2020 gerealiseerd gaat worden.

30 oktober 2019: Branches voeren actie vanwege stikstof- en PFAS-impasse

Onder de slogan ‘Nederland staat op slot, politiek trek ’t vlot’ steunen meer dan 30 branche- en ondernemersorganisaties de landelijke actiedag op 30 oktober van de stichting Grond in Verzet. KNB is een van deze branches.

banner actie.JPG (1)

Stikstof en PFAS crisis stort Nederland in recessie

‘’De voortdurende onzekerheid rondom het stikstofdossier en het PFAS dossier leidt tot  opzeggingen van orders’’. Dat zegt Niels Ruijter, directeur Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie (NVTB) waarbij KNB is aangesloten.

LogoLNWB-groot.jpg

Nieuwe kinderwebsite: Over Baksteen en Zo

’Wie heeft de baksteen uitgevonden’? Voor antwoord op deze en andere vragen kunnen kinderen voortaan online terecht op de baksteen-pagina van De Surfsleutel.

afbeelding verkleind.JPG

Volop keuze in nieuwe uitgave BAKSTEEN

Vers van de pers: de 71e editie van het KNB-architectuurmagazine BAKSTEEN. Onder de titel KEUZE biedt de uitgave de lezer deze keer een inkijk in de vele innovatieve gevelmogelijkheden met baksteen anno 2019.

Cover.JPG

Bouwkeramiek voor kringloopeconomie

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, presenteert branchekoepel Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek de poster ‘Circulair met bouwkeramiek’. De visualisatie toont op bondige wijze de vele mogelijkheden om met gebakken bouwproducten circulair te bouwen.

circulair_met_bouwkeramiek_staand1.jpg

Gedeputeerde Provincie Gelderland bezoekt Gelderse Baksteenindustrie

Donderdag 3 oktober bracht Gedeputeerde Jan van der Meer (GroenLinks) een werkbezoek aan de keramische industrie in Gelderland.

IMG_2699.JPG

Fractie SGP Gelderland brengt werkbezoek aan Gelderse baksteenindustrie

Trots en enthousiasme werken aanstekelijk. Het inspireerde de Statenfractie van SGP Gelderland om donderdag 18 september op werkbezoek te komen bij de georganiseerde baksteenindustrie.

hele groep voor stapel stenen.jpg

Nieuw: KNB-brochure Maatschappelijk verantwoord inkopen van keramische bestratingen

KNB biedt hulp om de duurzame transitie van Nederland verder op gang te brengen. Zij publiceerde ‘Straatbaksteen, maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) van bestratingen’.

voorblad brochure MVI.JPG

Aandacht voor keramische bestrating tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte

Tijdens de eerstkomende Vakbeurs Openbare Ruimte is KNB present met een serie lezingen over de meerwaarde van straatbaksteen. De vakbeurs is HET jaarlijkse evenement voor professionals in ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare ruimten. De beurs is op 2 en 3 oktober en vindt plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Kom ook! Regel nu hier direct uw gratis toegangskaarten.

sierbestrating plein - header voorstel.jpg

Bouwkeramische industrie start onderzoek emissieloos bakken

Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) start onderzoek naar de mogelijkheden van duurzame aardgas-alternatieven voor de productie van baksteen, keramische dakpannen en gebakken tegels. Speciale aandacht is er voor de toepassing van ‘microwave technology’. De onderzoeksresultaten zijn uiterlijk in 2021 beschikbaar.

emissieloos bakken.jpg

Vurig werkbezoek Tweede Kamerlid Matthijs Sienot (D66) aan KNB

Op uitnodiging van KNB bracht Tweede Kamerlid Matthijs Sienot (D66) eind augustus een werkbezoek aan dakpannenfabriek Woerden van BMI/Monier. Met de fabrikant en een delegatie uit KNB sprak de heer Sienot over slimme, schone en innovatieve oplossingen voor een industriële energietransitie in het keramisch bakproces.

Sienot.jpg

Agnes Mulder (CDA) bezoekt baksteenfabriek

Donderdag 22 augustus bracht Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) een werkbezoek aan de georganiseerde baksteenindustrie. Op locatie van een baksteenfabriek werd met een delegatie van KNB gesproken over klimaatbeleid, energietransitie en de mogelijkheden die de bouwkeramische industrie heeft om daarop antwoord te geven.

werkbezoek Agnes Mulder.JPG