Vul een zoekwoord in:

Nieuws

Groot Gelders Industrie- en Ondernemersdebat 2019

Verdwijnt de metselaar?

Minister Ollongren draagt eigenhandig steentje bij aan bouwproductie

Onverstandig initiatief GroenLinks voor nationale CO2-belasting

KNB met heden en toekomst op BouwBeurs Utrecht

Keramische industrie presenteert EP-Manifesto 2019 – 2024

Werkbezoek Gelders Gedeputeerde Peter Drenth

Brochure voor specificatie van metselbaksteen

Klei biedt circulaire bouweconomie meerwaarde

Baksteen koestert Wandkunst

Symposium Primair Circulair

Contour Straatbaksteen #34 vol met mijlpalen

Han Noten nieuwe voorzitter KNB

Overname in de baksteenindustrie

Nieuw infoblad over kalkmortels

KNB-infoblad 51 geeft in drie pagina’s de belangrijkste informatie over het gebruik van kalkmortels bij baksteenmetselwerk. Eeuwenlang was kalk het standaard bindmiddel in metsel- en voegmortel voor realisatie van massieve baksteen­muren. Tegenwoordig wordt het voornamelijk nog gebruikt voor restauratie­werk. De te respecteren verhardings­tijden blijken namelijk te lang voor de huidige manier van bouwen. Het nieuwe KNB-infoblad behandelt de belangrijkste verschillen tussen kalk- en cementmortel, beschrijft verschillende typen kalkmortels en benoemt aandachtspunten bij de verwerking.

KNB Jaarverslag 2017

De krachtige groei van de Nederlandse bouw is niet terug te zien in de afzet binnenland van de Nederlandse metselbaksteen (-2%). Dit gebakken bouwproduct deed het in 2017 in het buitenland een stuk beter (+17%). Ook beter was de totale afzet straatbaksteen (+10%). Vooral het gebakken Waaltje bleek favoriet (26%). In zijn Jaarverslag 2017 zegt de georganiseerde bouwkeramische industrie steeds meer overtuigd te raken van het belang van energie uit duurzame bron.

MasterClass Baksteen 2018 'Archetypisch metselen'

Het middagprogramma van de Masterclass Baksteen 2018 voor architecten zit vol! Deelname alleen nog mogelijk aan het ochtendprogramma dat bestaat uit enkele presentaties over baksteengebruik in de hedendaagse architectuur.

Kevin van Bree Beste Metseltalent van 2018

De winnaar van de Zilveren Troffel 2018 is Kevin van Bree uit Deurne, leerling van het Hub van Doornecollege in Deurne. Hij wint het Nederlands Kampioenschap Metselen en mag zich het Beste Metseltalent van 2018 noemen.

Tekst nieuwe Baksteen CAO 2017 - 2019

KNB, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen werden het in december 2017 eens over een nieuw CAO voor personeel in de baksteenindustrie. De juiste verwoording hiervan nam enige tijd in beslag, maar begin april verscheen dan toch de definitieve en vernieuwde CAO-tekst.

Werkbezoek TK-lid Jessica van Eijs

Eind maart bracht Tweede Kamerlid Jessica van Eijs (D66) een werkbezoek aan KNB. Dat gebeurde op een baksteenfabriek bij Haaften. De politica is in de Tweede Kamer woordvoerder circulaire economie en innovatie voor D66.

Try-out KNB Kennisclip

KNB heeft een nieuwe uitgave voor kennisoverdracht: de KNB Kennisclip. Aanleiding hiervoor is het feit dat minder dan de helft van de Nederlanders op een normale dag nog leest1. De verschuiving naar digitale media betekent dat andere tools voor kennisoverdracht steeds meer aandeel winnen.

CONTOUR Straatbaksteen #33

In de 33ste uitgave van Contour Straatbaksteen gaan we in gesprek met Edward Stigter, directeur bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hoe presteren gemeenten op het vlak van ruimtelijk inrichting?

MasterClass Baksteen 2017: het was een succes!

Het was volle bak in de Bos en Lommerschool in Amsterdam, locatie van de vijftiende KNB MasterClass Baksteen. Deze locatie was niet zonder reden gekozen, de school is gebouwd naar een ontwerp van Marlies Rohmer.

Nieuw: Infoblad 49 - Het isoleren van de spouwmuur

De spouwmuur is oorspronkelijk bedacht om vocht van buiten het gebouw te weren. Een enkelvoudige massieve muur is vaak niet geheel waterdicht, waardoor deze aan de binnenzijde vochtig kan worden.