Vul een zoekwoord in:

Nieuws

Uitgave 72 BAKSTEEN bekent kleur

Nederland is best verwend met baksteen. De producten geven letterlijk kleur aan ons leven! En voor wie de natuurlijke baksteenkleur onvoldoende vindt: met glazuren, keimen, engoberen en smoren is de kleurvariëteit oneindig te vergroten. De nieuwste uitgave van het KNB-architectuurmagazine BAKSTEEN geeft trends en opvattingen over kleurgebruik in de gevel.

Cover BAKSTEEN 72 Kleur.JPG

Belastingplan 2021 prikt keramische industrie

Met Prinsjesdag presenteerde het Kabinet Rutte III het Belastingplan 2021. Deze bevat het voorstel tot een nationale CO2-heffing. Het moet de energie-intensieve industrie prikkelen om te verduurzamen. Maar hoe doe je dat als energie ook grondstof voor je product is, doorbraaktechnologie wereldwijd ontbreekt en de in Oost- en Zuid-Nederland verspreid liggende fabrieken investeringscycli van circa 30 jaar kennen? Zo’n heffing prikkelt niet, maar prikt.

hoekstra-koffertje-tweede-kamer.jpg

Straatbaksteen voor levenslang hergebruik

Uit onderzoek door onafhankelijk adviesbureau CE Delft blijkt, dat ongeveer 90% van alle toegepaste straatbaksteen meerdere malen wordt hergebruikt. De levensduur is daardoor bijzonder lang, gemiddeld zo’n 135 jaar. De grote mate van hergebruik en lange levensduur bevestigt het circulaire, duurzame karakter van de gebakken straatklinker.

Spelen op straatklinkers

Voorgenomen ETS-besluit benadeelt keramische tegelindustrie

De Europese Commissie staat op het punt de keramische tegelindustrie te benadelen. Dat gebeurt bij goedkeuring van de nieuwe ETS State Aid Guidelines. Dit Richtsnoer maakt voor Lidstaten compensatie mogelijk van de door energiebedrijven aan industriële klanten doorberekende koolstofkosten. De gehanteerde methodologie houdt geen rekening met kenmerken van het MKB. Gevolg is dat bij gelijke gevallen het industriële grootbedrijf wel maar industriële MKB-sectoren, zoals de keramische tegelindustrie, geen compensatie kan verwachten.

press release twitter.PNG

Nieuwe KNB-video: Waarom droogstapelen?

De realisatie van mooi en hoogwaardig baksteengevelwerk kent een groot scala aan keuzemogelijkheden. Architect Erik Heijnen van Comzone Architect geeft in deze tweede KNB-video een nadere toelichting op de gemaakte keuze voor een circulair bakstenen droogstapelsysteem bij het bedrijfsgebouw van SPG-ARRK.

Screenshot film Erik Heijnen.JPG

Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030 aangeboden

De Nederlandse bouwkeramische industrie heeft een Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030 opgesteld. Hierin beschrijft de sector concrete initiatieven en mogelijkheden, gericht op de energietransitie, stikstofreductie en circulaire economie door fabrikanten van baksteen, keramische dakpannen en gebakken wand en vloertegels. Gelders gedeputeerde Jan van der Meer nam de Technology Roadmap namens GS vandaag in ontvangst. Veel bouwkeramische bedrijven zijn in Gelderland gelegen.

Technology Roadmap 2030 aangeboden

Later word ik baksteenproducer!

De 11-jarige Moos wil later bakstenen maken. Je komt ze overal tegen dus je kunt er een goede boterham mee verdienen. In het RTL-programma Later Als Ik Groot Ben laat presentator Jochem van Gelder aan Moos een baksteenfabriek zien. Hoe doe je dat: van klei een straatbaksteen maken?

Later als ik groot ben 1

KNB participeert in onderzoeksprogramma naar ‘meegroei’ branderconcept

Samen met 29 partners start KNB deelname aan een waterstof industrieconsortium. Doel is een forse CO2 reductie in de industrie door waterstoftoepassing. DNV GL bracht de 30 partijen bijeen omdat die de gehele waterstofwaardeketen vertegenwoordigen. Het onderzoek duurt twee jaar.

IMG_2707.JPG

Oproep: Nu investeren in woningbouw voorkomt zware crisis

Een zeer groot aantal koepelorganisaties voor de woningbouw doet bij Tweede en Eerste Kamer en bij het Kabinet krachtig pleidooi om gezamenlijk miljarden euro’s vrij te maken voor de bouw van betaalbare en duurzame huizen. Een van deze koepels is NVTB waarbij KNB is aangesloten.

IMG_4389.jpg

Kijktip! Baksteen meester in duurzaamheid

Stel dat historische gebouwen nu nieuw gebouwd zouden moeten worden. Kunnen ze dan voldoen aan het Bouwbesluit voor het berekenen van de milieubelasting door materiaalgebruik? Zie de vlog en stel met KNB vast: bij een echt lange gebouwlevensduur is baksteen meester in duurzaamheid.

Ilse Koreman Deelprogrammaleider Erfgoed en Duurzaamheid.JPG

KNB kritisch op wetsvoorstel CO2 heffing

Een nationale CO2-heffing moet voorwaardelijk zijn aan toepasbaarheid en beschikbaarheid van duurzame alternatieven voor aardgas. Met dit standpunt reageert KNB op een consulatie door het Ministerie van EZK over het Wetsvoorstel nationale CO2-heffing. De consultatieperiode eindigde 29 mei jl.

Bovenkant tunneloven

Nieuwe KNB-video: Waarom prefab gevelelementen met ingestorte keramische steenstrips?

Architect Richard van Tiggele van Venster Architecten licht in een nieuwe KNB-video toe welke keuzes hij maakte bij baksteengevelwerk. De video is de eerste in een nieuwe reeks over baksteengevelwerk.

Afbeelding video Le Perron in Woerden Richard van Tiggele.JPG

KNB publiceert jaarverslag 2019

KNB publiceert haar jaarverslag 2019 en legt daarin verantwoording af over haar activiteiten en de resultaten daarvan. De toezichthouder staat ook stil bij de impact van de coronacrisis op de keramische sector.

screenshot voorkant jaarverslag.JPG

Keramische Industrie levert bijdrage aan MIDDEN

KNB verleent medewerking aan MIDDEN: een kennisdatabase die per sector inzicht geeft in manieren waarop de Nederlandse industrie kan decarboniseren.

Project MIDDEN.JPG (2)

Nieuwe KNB brochure 'Straatbaksteen kwaliteit ligt op straat'

Alles wat u altijd al had willen weten over straatbaksteen; precies dat  staat in de nieuwe KNB-brochure ‘Straatbaksteen, Kwaliteit ligt op straat’. De nieuwe uitgave belicht diverse thema's die voor straatbaksteen van belang zijn.

Cover brochure Straatbaksteen.PNG

Circular with ceramics

The Royal Association for Building Ceramics in the Netherlands (KNB) presents a poster entitled 'Circulair with Ceramics'. The visualization succinctly shows the many possibilities for fired clay products in the circular economy.

poster-Circular-with-ceramics.gif

NK Metselen 2020 definitief afgelast

De finale van het NK Metselen eind mei in Someren gaat definitief niet door. Dat besloten de directies van KNB en het Varendonck College in reactie op de Kabinetsmaatregelen van 23 maart. Deze maatregelen hebben tot doel besmettingen door het Coronavirus te voorkomen of te beperken en omvatten een verbod op alle bijeenkomsten tot 1 juni.

Aan de slag in Oosterbeek

Bouwkeramiek start deelname Limburgs Energie Akkoord

Met instemming van de Provincie Limburg, de Limburgse Werkgevers Vereniging en 13 energie-intensieve bedrijven maakt nu ook KNB deel uit van het Limburgs Energie Akkoord (LEA). Gezamenlijk leveren de partijen een bijdrage aan de nationale klimaatdoelstellingen. Lees meer >>

LEA3.jpg

Circulaire producten van bouwkeramiek: niet moeilijk en direct beschikbaar

In opdracht van RVO Nederland publiceerde W/E Adviseurs de uitgave Circulaire producten & diensten: inspirerende voorbeelden voor de bouw. Deze uitgave besteedt ook aandacht aan droogstapelsystemen met metselbaksteen en C2C keramische tegels van Koninklijke MOSA. Lees meer >>

DSCN2189.JPG

Onderwijsproject SteenGoed

Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) participeerde in het onderwijsproject SteenGoed van Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Helicon en Hogeschool Van Hall Larenstein. De onderzoeksresultaten van het project SteenGoed zijn nu vrij toegankelijk. Lees meer >>

Knipsel project SteenGoed.PNG

Start 68e editie NK Metselen ‘anno 1953’

Op 16 januari start in Breda het NK Metselen 2020. Dat gebeurt met een eerste voorronde bij Bouwschool Breda.

Voorronde NK Metselen tijdens Bouwbeurs Utrecht februari 2019.jpg

Europarlementariër Berendsen bezoekt baksteenfabriek

Op uitnodiging van KNB was Tom Berendsen, CDA-Europarlementariër, begin januari op werkbezoek bij baksteenfabriek De Rijswaard in Aalst.

IMG_3652.jpg (3)

BNR Bouwmeesters over de baksteenindustrie

Hoe liggen de bakstenen erbij? 2020 start met een maand waarin BNR Bouwmeesters in het teken staat van bouwmaterialen. Hoe dan beter te beginnen dan met een uitzending over de baksteenindustrie 'de belangrijkste bouwmaterialen voor de bouw'.

SCREENSHOT gevelbaksteen en straatbaksteen.JPG

Akkoord op Baksteen CAO 2019/2020

Leden van CNV Vakmensen, FNV Procesindustrie en KNB hebben definitieve overeenstemming over een nieuwe Baksteen CAO. Deze kent een looptijd van 15 maanden, bevat twee structurele loonronden en enkele inhoudelijke wijzigingen. Het akkoord werd bereikt na 7 maanden onderhandelen.

Foto CAO.png (2)

Ontwerpwedstrijd TU Delft luidt start in van NK Metselen 2020

Het ontwerp ‘Praatbankjes’ is winnaar geworden van de Ontwerpwedstrijd van de TU-Delft en KNB. Daarmee staat in grote lijnen het finalewerkstuk vast dat eind maart tijdens het NK Metselen 2020 gerealiseerd gaat worden.

30 oktober 2019: Branches voeren actie vanwege stikstof- en PFAS-impasse

Onder de slogan ‘Nederland staat op slot, politiek trek ’t vlot’ steunen meer dan 30 branche- en ondernemersorganisaties de landelijke actiedag op 30 oktober van de stichting Grond in Verzet. KNB is een van deze branches.

banner actie.JPG (1)

Stikstof en PFAS crisis stort Nederland in recessie

‘’De voortdurende onzekerheid rondom het stikstofdossier en het PFAS dossier leidt tot  opzeggingen van orders’’. Dat zegt Niels Ruijter, directeur Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie (NVTB) waarbij KNB is aangesloten.

LogoLNWB-groot.jpg

Nieuwe kinderwebsite: Over Baksteen en Zo

’Wie heeft de baksteen uitgevonden’? Voor antwoord op deze en andere vragen kunnen kinderen voortaan online terecht op de baksteen-pagina van De Surfsleutel.

afbeelding verkleind.JPG

Volop keuze in nieuwe uitgave BAKSTEEN

Vers van de pers: de 71e editie van het KNB-architectuurmagazine BAKSTEEN. Onder de titel KEUZE biedt de uitgave de lezer deze keer een inkijk in de vele innovatieve gevelmogelijkheden met baksteen anno 2019.

Cover.JPG

Bouwkeramiek voor kringloopeconomie

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, presenteert branchekoepel Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek de poster ‘Circulair met bouwkeramiek’. De visualisatie toont op bondige wijze de vele mogelijkheden om met gebakken bouwproducten circulair te bouwen.

circulair_met_bouwkeramiek_staand1.jpg

Gedeputeerde Provincie Gelderland bezoekt Gelderse Baksteenindustrie

Donderdag 3 oktober bracht Gedeputeerde Jan van der Meer (GroenLinks) een werkbezoek aan de keramische industrie in Gelderland.

IMG_2699.JPG

Fractie SGP Gelderland brengt werkbezoek aan Gelderse baksteenindustrie

Trots en enthousiasme werken aanstekelijk. Het inspireerde de Statenfractie van SGP Gelderland om donderdag 18 september op werkbezoek te komen bij de georganiseerde baksteenindustrie.

hele groep voor stapel stenen.jpg