Vul een zoekwoord in:

Archief

Volle zaal bij 17e MasterClass Baksteen voor architecten

Snel volledig ‘uitverkocht’: dat was de 17e editie van de MasterClass Baksteen 2019 voor architecten. KNB kijkt terug op een succesvolle masterclass.

Onverstandig initiatief GroenLinks voor nationale CO2-belasting

KNB verwerpt het recente wetsvoorstel van GroenLinks voor een nationale CO2-belasting. Een nationale CO2-belasting brengt fabrikanten, zoals van bouwkeramiek, in een ongelijke mededinging met het buitenland, brengt Nederlandse banen bij Nederlandse bedrijven in gevaar en miskent de deelname door KNB-leden aan het Europese CO2-emissiehandelsysteem.

KNB met heden en toekomst op BouwBeurs Utrecht

Van 4 tot en met 8 februari kunnen bezoekers van de Bouwbeurs in Utrecht kennis maken met heden en toekomst met bouwkeramiek (KNB-stand CO.C001 tussen Hal 7 en 12).

Keramische industrie presenteert EP-Manifesto 2019 – 2024

Ruim op tijd voor de Europese verkiezingen op 23 mei 2019 presenteerde Cerame-Unie (CU) haar wensenlijstje voor de nieuwe zittingsperiode aan kandidaat-Europarlementariërs.

Werkbezoek Gelders Gedeputeerde Peter Drenth

Doorpakken en vooruit kijken. Samengevat is dat het motto waaronder de Gelderse Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) midden november een werkbezoek aan KNB bracht.

Brochure voor specificatie van metselbaksteen

Voor de specificatie van metselbaksteen is een uitgebreide brochure beschikbaar. Deze brochure gaat over de producteigenschappen met bijbehorende bepalingsmethoden volgens de Europese productnorm NEN-EN 771-1.

Klei biedt circulaire bouweconomie meerwaarde

Een duurzame winning en goed gebruik van primaire bouwgrondstoffen uit Nederland zoals zand, grind en klei spelen een doorslaggevende rol om een circulaire bouweconomie te realiseren.

Architecten lyrisch over MasterClass Baksteen 2018

´Het was een dag waarop we veel hebben opgestoken met mooie presentaties, een excursie en metselen in de praktijk! Fantastisch!´ - Jan Bloemendaal, architect.

Baksteen koestert Wandkunst

Het is uit de wederopbouwperiode dat de vele karakteristieke muurschilderingen, mozaïeken, sgraffito en reliëfs dateren.

Contour Straatbaksteen #34 vol met mijlpalen

De 34e uitgave van Contour Straatbaksteen, KNB’s magazine over ruimtelijke inrichting, markeert diverse mijlpalen. Centraal staat het vertrek van Dick Tommel die, na 16 jaar, het hoofdredacteurschap van Contour en, na bijna 8 jaar, het KNB-voorzitterschap neerlegt.

KNB denkt mee aan integrale aanpak (voormalige) steenfabrieksterreinen

Samen met Hogeschool Van Hall Larenstein, Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), Staatsbosbeheer, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) participeert KNB in het project SteenGoed.

Studenten Bouwkunde stapelen grootste brug met bakstenen tijdens SteeOWee

Uitdagende baksteenworkshop voor 1e-jaars Bouwkunde

Han Noten nieuwe voorzitter KNB

De leden van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek hebben Han Noten benoemd tot hun nieuwe voorzitter

Overname baksteenindustrie

De Oostenrijkse fabrikant van gebakken bouwproducten Wienerberger heeft bekend gemaakt de krachten te bundelen met de Gelderse baksteenfabrikant Daas Baksteen.

Nieuw infoblad over kalkmortels

KNB-infoblad 51 geeft in drie pagina’s de belangrijkste informatie over het gebruik van kalkmortels bij baksteenmetselwerk. Eeuwenlang was kalk het standaard bindmiddel in metsel- en voegmortel voor realisatie van massieve baksteen­muren. Tegenwoordig wordt het voornamelijk nog gebruikt voor restauratie­werk. De te respecteren verhardings­tijden blijken namelijk te lang voor de huidige manier van bouwen. Het nieuwe KNB-infoblad behandelt de belangrijkste verschillen tussen kalk- en cementmortel, beschrijft verschillende typen kalkmortels en benoemt aandachtspunten bij de verwerking.

KNB Jaarverslag 2017

De krachtige groei van de Nederlandse bouw is niet terug te zien in de afzet binnenland van de Nederlandse metselbaksteen (-2%). Dit gebakken bouwproduct deed het in 2017 in het buitenland een stuk beter (+17%). Ook beter was de totale afzet straatbaksteen (+10%). Vooral het gebakken Waaltje bleek favoriet (26%). In zijn Jaarverslag 2017 zegt de georganiseerde bouwkeramische industrie steeds meer overtuigd te raken van het belang van energie uit duurzame bron.

KNB MasterClass Baksteen 2018

Het middagprogramma van de Masterclass Baksteen 2018 voor architecten zit vol! Deelname alleen nog mogelijk aan het ochtendprogramma dat bestaat uit enkele presentaties over baksteengebruik in de hedendaagse architectuur.

Kevin van Bree Beste Metseltalent van 2018

De winnaar van de Zilveren Troffel 2018 is Kevin van Bree uit Deurne, leerling van het Hub van Doornecollege in Deurne. Hij wint het Nederlands Kampioenschap Metselen en mag zich het Beste Metseltalent van 2018 noemen.

Tekst nieuwe Baksteen CAO 2017 - 2019

KNB, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen werden het in december 2017 eens over een nieuw CAO voor personeel in de baksteenindustrie. De juiste verwoording hiervan nam enige tijd in beslag, maar begin april verscheen dan toch de definitieve en vernieuwde CAO-tekst.

Werkbezoek TK-lid Jessica van Eijs

Eind maart bracht Tweede Kamerlid Jessica van Eijs (D66) een werkbezoek aan KNB. Dat gebeurde op een baksteenfabriek bij Haaften. De politica is in de Tweede Kamer woordvoerder circulaire economie en innovatie voor D66.

De lente is in aantocht. Hoe maak je vogelvriendelijke nestgelegenheden in gebouwen? Lees het hier!

In de gebouwde omgeving kunnen keramische producten een belangrijke rol spelen om de biodiversiteit te verbeteren. De gemetselde spouwmuur en het hellende dak bieden goede mogelijkheden voor nestgelegenheid voor stadsvogels.

Het NK Metselen is in volle gang

In 2018 organiseert KNB, namens de georganiseerde baksteenindustrie, voor de 66e keer op rij het Nederlands Kampioenschap Metselen. De finale van deze editie komt steeds dichterbij.

Nieuwe Technische Aanbeveling Stichting Stapelbouw

Stichting Stapelbouw heeft twee nieuwe Technische Aanbevelingen (TA) uitgegeven. Namelijk STA.020.2018: 'Spouwmuren met een buitenblad met een dikte van 65 mm belast door wind' en STA.030.2018: 'Toepassing van niet hechtende wapening voor het verhogen van de weerstand van gemetselde penanten'.

Media-aandacht bij start 66e NK Metselen

Vandaag startte het NK Metselen 2018 met een tweedaagse regionale voorronde bij Bouwopleidingsbedrijf ReVaBo in Oosterbeek. Al meteen op de eerste wedstrijddag bracht Omroep Gelderland een bezoek aan de wedstrijdlocatie om daarvan verslag te doen en te spreken met de deelnemers.

Nieuw Infoblad 50: Na-isolatie van de spouwmuur bij nieuwbouwprojecten

Het nieuwe KNB infoblad 50 geeft aandachtspunten en aanbevelingen over het na-isoleren van spouwmuren bij nieuwbouwprojecten. Het volblazen van de luchtspouw gaat daarbij via gaten in het binnenspouwblad.

KNB op GEVEL 2018

Van 23 tot en met 25 januari a.s. vindt GEVEL 2018 plaats in Ahoy Rotterdam, de vakbeurs voor ontwerp en engineering van de gebouwschil. De eerste beursdag draait om het 'nu' met ruime aandacht voor het in Nederland zeer geliefde baksteenmetselwerk als gevelmateriaal.

Nieuwe Baksteen CAO veelbelovend voor jong en oud

KNB, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen onderhandelden over een nieuw CAO voor het personeel in de Baksteenindustrie. Het onderhandelingsresultaat is veelbelovend voor jong en oud, kent een aantrekkelijke loonsverhoging en omvat een beter leesbare CAO-tekst.

Nieuwe KNB brochure over productspecificatie metselbaksteen

Deze uitgave geeft uitgebreide informatie over de specificatie van metselbaksteen. Zowel de geldende Europese regels als toelichting op de relevante producteigenschappen komen aan de orde.

Uitgelicht: infoblad 41 - Voorzieningen voor vleermuizen in de gevel

Vleermuizen zijn beschermd door de Flora- en faunawet terwijl door afbraak, renovatie en isolatie veel nestgelegenheid verdwijnt. Omdat vleermuizen zelf geen nest kunnen bouwen, is het van belang dat bij de bouw van gebouwen rekening wordt gehouden met nestmogelijkheden voor deze diersoort.

Nieuwe Technische Aanbeveling Stichting Stapelbouw

Uitdagingen op het gebied van duurzaam bouwen leidt tot spouwmuren met gemetselde buitenbladen die smaller zijn dan de traditionele 10 cm. De nieuw verschenen Technisch Technische Aanbeveling van Stichting Stapelbouw biedt voor deze situaties aanvullende voorwaarden en rekenregels bij NPR 9096-1-1.

Antidumping regeling Chinese tegels is verlengd

Op 22 november 2017 heeft de Europese Commissie de bestaande antidumping maatregel voor keramische wand- en vloertegels uit China met een termijn van vijf jaar verlengd.

Excellent vakmanschap op WorldSkills

Op de prijsuitreiking van de 44e WorldSkills in Abu Dhabi ontvingen de Nederlandse metsel- en tegeltalenten Tim Klessens en Wilhelm Scholten een medaille voor excellent vakmanschap.

Nederlands Metsel- en tegelzettalent op World Skills

Het zijn spannende tijden voor leerlingmetselaar Tim Klessens (18) van Bouw Infra Mensen Mierlo en ROC ter AA en Wilhelm Scholten (20) uit de Duitse grensplaats Itterbeck en student aan de ROC van Twente.

Oproep aan EC-voorzitter Juncker: vergeet de maakindustrie niet!

In aanloop naar 'De Staat van de Unie' op 13 september a.s., verheft de Europese maakindustrie haar stem en maakt het zich via #Industry4Europe zichtbaar. Het wil helpen invulling te geven aan de visie, die Europese Commissievoorzitter Juncker binnenkort afgeeft.

Overbruggen en bouwen in Schiedam

Op 29 augustus jl. deden eerstejaars MBO Bouwkunde van het Albeda College in Schiedam een poging om het record baksteen stapelen te verbeteren. Het schoolrecord van twee jaar geleden werd met maar liefst 100 mm verbeterd.

Studenten verpulveren record bakstenen stapelen tijdens SteeOWee

Op vrijdag 18 augustus jl. is de SteeOWee van studievereniging Stylos van start gegaan met een pittige opdracht verzorgd door KNB. 300 dolenthousiaste eerstejaarsstudenten Bouwkunde TU Delft hebben net zoals voorgaande jaren zelfdragende boogconstructies gebouwd.

Steun in de rug voor bijscholing VMBO Metseldocenten

De door KNB georganiseerde metseltrainingen voor VMBO docenten bouwtechniek voorzien in een groeiende behoefte. Dit blijkt uit de onverwacht grote interesse tot deelname door VMBO bouwdocenten. In 2016 startte de docententraining. In de tweede helft van 2017, bij de start van het nieuwe schooljaar, gaat KNB hier onverminderd mee door op 7, 14, 21 en 28 november in Nieuwegein.

Industry4Europe: voor een sterkere maakindustrie

De Europees keramische industrie, vertegenwoordigd door Cerame Unie,  heeft de Europese Commissie opgeroepen om te werken aan een strategisch beleid om de Europese maakindustrie sterk en competitief te houden.

De meerwaarde van kleiwinning

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven nam vandaag het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport 'De meerwaarde van kleiwinning langs de Grote Rivieren' in ontvangst, een onderzoek naar duurzame kleiwinning voor gebakken bouwmaterialen.

Brusselse lobbyist met de voeten in de klei

Op vrijdag 12 mei jl. bracht mr. Winand Quaedvlieg, directeur VNO-NCW kantoor Brussel tevens permanent gedelegeerde bij Business Europe, een werkbezoek aan KNB. Locatie was metsel- en straatbaksteenfabriek De Zandberg in Gendt, productielocatie van KNB-lid Rodruza.

Eindstrijd NK Metselen 2017 barst los

KNB actualiseerde brochure 'Draagconstructies boven gevelopeningen

KNB ondertekent Grondstoffenakkoord

Winnaar Bouwprijs 2017 gesierd door straatbakstenen

Internationale pers besteedt aandacht aan KNB-inspanningen metselonderwijs

KNB ontvangt PvdA-Kamerlid Kerstens op BouwBeurs

FUNDA-mentalisten kiezen voor bouwkeramiek

Wie wordt hét metseltalent 2017?

Op koers met energiebesparing

Nieuwe KNB-brochure 'Schoon metselwerk'

NMD gegevens keramische dakpannen geactualiseerd

Aanpassing systeem emissiehandel na 2020

BAKSTEEN #68, architectuurmagazine van KNB over 100 jaar Amsterdamse School

Verschenen: editie #32 Contour Straatbaksteen, Magazine over ruimtelijke inrichting

Stichting Stapelbouw organiseert 7e editie Eurocode 6 cursus

Remco Dijkstra (VVD) bezoekt fabriek keramische dakpannen

Studenten verpulveren stapelrecord

Inschrijving nieuw opleidingsjaar PHBO Keramiek

Ambities duurzaamheid bouwkeramiek aangescherpt

KNB-Jaarverslag 2015: Groei binnenlands baksteenverbruik

Meimaand Fietsmaand: Fietsroutes naar de roots van de baksteen

Veel activiteiten voor architecten

Architectuurtour IJburg en Zeeburg, Amsterdam - uitnodiging

Stampvolle prijsuitreiking finale NK Metselen 2016

De Volkskrant: Baksteen terug van nooit weggeweest

Bouw schreeuwt om metseltalent

KNB neemt opleidingsverantwoordelijkheid voor metseldocent

RVO-Branchedag Energie Efficiency

MEP Belder: "EU snijdt in eigen vlees"

Docentencursus Basistechniek Metselen

Werkbezoek PvdA partijgenoten

Werkbezoek PvdA-Kamerlid John Kerstens

De kennis van keramiek in/aan de gevel

Boekpresentatie 'Het Zinderend Oppervlak'

Sector start Project 100.000 Banenplan

Nederland te star met Natura 2000

Nieuwe KNB brochure "Ontwerprichtlijnen baksteen in buitengevels"

Evaluatie N2000 tijdens Brusselse landbouwborrel

EP Ceramic Forum voor 16e keer bijeen

Nieuwe Technische Aanbeveling Stapelbouw van metselwerk tegelverband

Duurzaam Bouwen met Keramische Tegels

25 jaar BAKSTEEN: sterk werk

Focus 2016 - Industrie op de vlucht

Vervangende nieuwbouw alternatief voor renovatie

Albeda College bouwt bruggen

Gedeputeerde zet in op innovatie

Werkbezoek Tweede Kamerlid Helma Neppérus (VVD)

Open dagen Gelderse baksteenindustrie

Pech voor 1e jaars bouwkunde studenten

Nijmeegse Steenweek

Simply the best!

Organisatie TBE Congress 2015 door KNB i.s.m. BBF

KNB jaarverslag 2014: Export stuwt afzet

Wervelend KNB/GNMF verkiezingsdebat

Werkbezoek geïnteresseerd SP Kamerlid

Nieuw: Infoblad voor vogels

Steengoed. Gebakken in Gelderland

KNB inspireert op GEVEL 2015

NERO ZERO Baksteen Magazine nr 66

Nederland bouwt in baksteen

KNB op Gevel 2015

Goede voortgang duurzaamheidsambities

Werkbezoek Europees politica Schreijer

Bouwkeramiek wil gezonder en vitaler Nederland

Ook op smartphone of tablet

Belastingplan 2015 verzwakt concurrentievermogen

Onjuiste schaduwprijs baksteenmetselwerk in NMD 1.6

De waarde van bouwkeramiek

Belastingplan 2015 doet sector tekort

Bezoek een baksteenfabriek en kleiwingebied 26 september a.s. tijdens de Dutch Green Building Week

Nieuw Nederlands studentenrecord - Grootste overspanning met baksteen

Verschenen: Contour Straatbaksteen #30

Natura 2000, nieuwe natuur en ondernemerschap prima te verenigen

KNB organiseert Europees verkiezingsdebat

Manifest Europese keramische industrie voor EP 2014-2019

Infoblad 41 helpt de vleermuis

Nieuw KNB-infoblad over Toepassingsklassen van metselwerk

Knallend begin NK Metselen

Metseldocenten- en instructeursdag 2014

KNB bepleit afgestemd industrie-, klimaat en energiebeleid

Architecten vinden baksteen meest duurzame gevelproduct

KNB voorziet nieuwe bouwstagnatie door verhuurderheffing

Ernstige zorg over verhuurderheffing

Minister laat oren hangen naar Lente Akkoord

Bouwkeramische dag voor bouwkunde studenten TU-Delft

MasterClass Baksteen 2013 bijzonder geslaagd

De macht en pracht van bouwkeramiek

Duurzame revolutie van studenten met baksteen

'De crisis in de bouw raakt ook jou!'

MasterClass Baksteen 2013 met meesterarchitecten Jacq. de Brouwer en Paul Diederen. Inschrijving geopend

VVD-Kamerleden bereid om bouw te helpen

KNB jaarverslag 2012, ongeloof over heden, geloof in de toekomst

Straten met straatbaksteen tijdelijk goedkoper

KNB Duurzaamheidsagenda 2013-2015 in uitvoering

Goed bezochte KNB Studiedag voor Metseldocenten

Cursus Eurocode 6, 24 januari en 5 februari 2013

MVO Manifest Bouwkeramiek ondertekend

'Ceramic Roadmap 2050': De weg naar een betere toekomst

Actuele milieuinformatie van MOSA opgenomen in nationale milieudatabase

Studiedag voor Metseldocenten en -instructeurs

NIBE: straatbaksteen milieutechnisch de beste keus

Gebruik alleen LCA-gegevens uit de Nationale Milieudatabase, versie 1.1

Stimuleren 'affordable housing' is taak voor Europa

Straatbaksteen prima investering in de toekomst

"Geen woorden maar Baksteen" - 10e MasterClass Baksteen in Rotterdam hoog gewaardeerd

Oproep KNB aan informateurs: Denk aan bouw- en woningmarkt!

Schrijf nu in voor de Masterclass Baksteen 2012

Record stapelen boogconstructies gebroken?

Eerstejaars studenten bouwkunde 'Life under the Bridge'

Bouwkeramische industrie neemt veilige en gezonde werkplek serieus

Werkbezoek VVD: Verhelderende blik op ondernemen en natuur

KNB-Jaarverslag 2011: ambitie tot innovatieve rol bij duurzaam bouwen

Winnaars 60e Nationaal Metsel- en Voegkampioenschap bekend

Koningin Beatrix bezoekt 60e KNB Nationaal Metsel- en Voegkampioenschap

Koningin Beatrix bezoekt jubilerend Nationaal Metsel- en Voegkampioenschap

Animatie Routekaart 2030 Bouwkeramiek

Vijfde voorronde 60e Nationale Metselkampioenschap in Mierlo

Zesde voorronde 60e Nationale Metselkampioenschap in Genemuiden

Vierde voorronde 60e Nationale Metselkampioenschap in Leeuwarden

Derde voorronde 60e Nationale Metselkampioenschap in Bergen op Zoom

Keramische sector op naar kwart minder energie in 2030

KNB present op GEVEL 2012

Gevelreiniging en hydrofoberen van baksteenmetselwerk

Bouwkeramische industrie samen in nieuwe brancheorganisatie

Bouwkeramiek op de World Sustainable Building Conference

Tweede Kamer-lid Sharon Dijksma bezoekt bouwkeramische industrie

Europa treft anti-dumpingmaatregelen tegen Chinese invoer van keramische tegels

Nederlandse keramische industrie zet belangrijke stap naar meer energiebesparing

Herstel bouw- en woningmarkt

VKO feliciteert KLOKhuis met het klokHUIS

Carbon Leakage status voor bouwkeramiek