Vul een zoekwoord in:

Actueel

Statement KNB bij lopende onderhandelingen over Baksteen CAO

Namens werkgevers in de baksteenindustrie onderhandelde branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) de afgelopen periode intensief met de vakbonden CNV en FNV over een nieuw, passend pakket collectieve arbeidsvoorwaarden. De gerechtvaardigde belangen van werknemers in de baksteenindustrie bij veilig en gezond werk tegen goede arbeidsvoorwaarden staat daarbij voor KNB centraal.

CAO baksteen voorkant KNB FNV CNV zonder jaartallen.jpg

Diepe duik in duurzaamheid en circulariteit van de baksteengevel

Duurzaamheid en circulariteit van baksteengevels stonden centraal tijdens een inspirerende kennissessie op 27 juni bij KNB in Velp. Vanwege de actualiteit van dit thema trok de bijeenkomst een breed scala aan deelnemers, waaronder architecten, bouwers, producenten en leveranciers.

20240627_131022(0).jpg

Nieuw seizoen KNB brancheopleidingen binnenkort van start

In oktober 2024 starten de nieuwe edities van de keramische brancheopleidingen van KNB. Het stelt professionals in en ook buiten de sector in de gelegenheid om zich (verder) te verdiepen in de technologische en procesmatige aspecten van het keramisch productieproces. En dat kan zo maar een stevige boost aan de arbeidscarrière geven!  Inschrijving is geopend!

HvW_2021_09_15_ 0021.jpg

KNB partij bij samenwerkingsverklaring Bouwmaterialenakkoord

Met als ambitie versnelling van de verduurzaming van de bouw ondertekende KNB, samen met andere bouwkoepels, een samenwerkingsverklaring met de Rijksoverheid. Het vormt de opmaat naar een Bouwmaterialenakkoord medio volgend jaar.

Foto partijen ondertekening samenwerkingsverklaring uitsnede.jpeg

Metselrobot oplossing voor wooncrisis én arbeidsmarkt

Er is dringend behoefte aan meer woningen, terwijl het tekort aan metselaars toeneemt. Innovatieve metselrobots bieden een oplossing en plaatsen de baksteen -ook letterlijk- midden in de 21e eeuw.

Mestelrobot 3.JPG

KNB ondertekent Antwerp Declaration

Met de Europese Verkiezingen in zicht vindt KNB het belangrijk dat een nieuw Europese bestuur oog heeft voor de belangen van de Europese energie intensieve industrie. Het voegde zich bij de groep sectorkoepels die de Antwerp Declaration steunt.

AntwerpDeclarationNews-1024x456.jpg

20e KNB MasterClass BAKSTEEN & BONDING BRICK #5 op 19 september

Deze lustrum-editie van KNB's MasterClass BAKSTEEN mag u niet missen! Maar liefst 10 masters bespreken hun visie op baksteenarchitectuur langs bijzondere door hun gerealiseerde bouwprojecten. Specialisten praten u bij over duurzaamheidsprestaties, circulariteit en architectuurhistorie. De gerenommeerde architect Gerald Maccreanor verzorgt de keynote lezing.

Bonding Brick.JPG

Baksteenfabrikanten schakelen over op circulaire kunststof retourpallets

Nederlandse baksteenproducenten verenigd in KNB gaan overschakelen op het gebruik circulaire kunststof retourpallets. In samenwerking met Circular Plastics als ketenregisseur en palletproducent Cabka is een kunststof retourpallet ontwikkeld. Deze zal de houten pallets gaan vervangen in het hele logistieke proces, van fabriek tot op de bouwplaats, inclusief het retourneren en hergebruiken van de pallets.

foto kunststof HULO retourpallet def.jpg

Vooraankondiging Cluster6 evenement

In samenwerking van het Ministerie van EZK en RVO organiseert het Nationaal Platform Verduurzaming Industrie (NPVI) op 6 juni het evenement NPVI-Connect! De dag staat in het teken van sterke industrieclusters voor een duurzaam Nederland. Uit Cluster 6, de regionale industrie, zal de bouwkeramische industrie aan het programma bijdragen.

NPVI-connect.png

KNB Jaarverslag 2023: worstelen met opgaven

Fabrikanten van bouwkeramiek worstelden in 2023 met de gevolgen van uitblijvend overheidsbeleid om de energietransitie, de stikstofaanpak en de bouwproductie te versnellen. ‘De sector blijft positief, omdat het bewezen heeft zich altijd aan veranderende situaties te hebben kunnen aanpassen’, aldus voorzitter Nienke Homan bij de publicatie van het KNB-Jaarverslag 2023.

Cover KNB Jaarverslag 2023

Werkbezoek Limburgse Klimaatgedeputeerde

Half april bracht de Limburgse Klimaatgedeputeerde Marc van Caldenberg een werkbezoek aan de Limburgse steenindustrie. Hoofdthema: de opgave tot een passende versnelling van de verduurzaming van deze voor Limburg belangrijke maakindustrie.

Van Caldenberg.jpg

Kompas voor circulaire ontwerpstrategieën met gevelbaksteen

Circulair ontwerpen met baksteen betekent gebruik maken van een lokale, hernieuwbare grondstof en het minimaliseren van milieubelasting, gericht op een duurzame maar ook vertrouwde leefomgeving. KNB biedt architecten een kompas met circulaire ontwerpstrategieën.

BNA artikel Circulair Ontwerpen.JPG

EZK-Minister Adriaansens bezoekt Brick Valley

De Minister van Economische Zaken Mickey Adriaansens bracht op 11 maart een bezoek aan de Gelderse baksteenindustrie. Het was een goede gelegenheid om in direct contact inzichten te wisselen en de meerwaarde van samenwerking te delen, zoals in Brick Valley.

MEZK_Caprice9.jpg

CSRD en het cascade-effect (column) door Ewald van Hal

Ontdek de impact van CSRD op het bedrijfsleven in de nieuwste column van Mr. Ewald L.J. van Hal, directeur van KNB, namens NVTB.

CSRD QI Banner.png

Verlenging antidumpingmaatregel keramische tegels uit China

De Europese Commissie heeft besloten de bestaande antidumpingrechten op keramische tegels uit China te verlengen. Het besluit volgt na gedegen onderzoek op initiatief van de Europees keramische tegelkoepel CET.

China container schip.jpg

Website Brick Valley is live

In januari is de website brickvalley.nl officieel gelanceerd, ter ondersteuning van het Brick Valley-initiatief. Dit initiatief maakt deel uit van het sectorale Koplopersprogramma binnen de Energie Strategie voor Cluster 6.

Website brickvalley.JPG

EIB:  Nieuwbouw staat voor periode van ‘bouwdip’

Volgens de nieuwste studie van het Economisch Instituut Bouw (EIB) zakt in 2024 de bouwproductie met 3,5%. De woning- en utiliteitsbouwproductie dalen met 4% maar de grootste klap zal zich bij de productie van nieuwe woningen voordoen: -11 %. Dat leidt in 2024 en 2025 tot zo'n 12.000 banen minder. Voor de middellange termijn is het EIB minder somber.

Bouwplaats.jpg (1)

In 2023 iets meer nieuwe woningen dan in 2022

Volgens de nieuwste gegevens van het CBS werden er in 2023 73.300 nieuwbouwwoningen opgeleverd (+0,9%). Dat is iets minder dan de 74.600 in 2022, maar meer dan het langjarig gemiddelde van ruim 61.000 sinds 2013.

Nieuwbouwwoningen statistiek.JPG

Consultatie ontwerp Programma Integraal Rivier Management (IRM)

Van 31 januari tot 13 maart 2024 is er de mogelijkheid te reageren op het Ontwerp Programma Integraal Riviermanagement (IRM). Dit programma is gericht op het toekomstbestendig maken van het rivierengebied door een nieuw rivierenbeleid. Als stem van een riviergebonden bedrijfsactiviteit zal KNB een reactie inbrengen.

Uitsnede omslag POW hr_2.jpg

Drukbezochte KNB-studiedag metseldocenten in Delft

Eind januari kwamen uit het hele land metsel- en bouwdocenten naar de jaarlijkse KNB-studiedag ‘Baksteengevels: toekomst, heden en verleden’. In het Delftse Vakwerkhuis werden zij geïnformeerd over verduurzaming, digitalisering, robotisering, lesstofontwikkeling en historisch erfgoed.

Zaal met Michiel van Hunen2.jpg

Onderzoek naar ’snelle rivierstof’

Het merendeel van de door de grote rivieren meegevoerde kleideeltjes vindt doorgaans zijn weg naar de Noordzee of komt als ongewenst slib in de havens stroomafwaarts terecht. Gebiedsontwikkelaar K3 en branchevereniging KNB verkenden de mogelijkheden om de sedimentatie van klei efficiënt te kunnen sturen. De studieresultaten zijn veelbelovend.

Luchtfoto baksteenfabriek in rivierengebied.jpg

Factsheet: CO2-vrije baksteenfabriek

KNB zette de opties en randvoorwaarden op een rij voor het CO2-vrijmaken van een gemiddelde bouwkeramische fabriek. Daar worden bakstenen, dakpannen of tegels geproduceerd van gebakken klei. Aan bod komen biogas, CO2-afvang, waterstof, zon- of windenergie en volledige elektrificatie.

Factsheet A3 Duurzame alternatieven keramische industrie januari 2024.png

Zevenaars College van B&W bezoekt Brick Valley

Beter een goede buur dan een verre vriend. Zo dachten de 6 steenfabrikanten op het Gelders eiland, samenwerkend in Brick Valey. Zij nodigden Burgemeester en Wethouders van Zevenaar uit. Doel: bijpraten over Brick Valley.

Werkbezoek Zevenaar.jpg

Voormalig KNB-voorzitter Dick Tommel overleden

Heden werd het verdrietige bericht ontvangen dat op woensdag 13 december 2023 Dick Tommel is overleden. De heer Tommel was in de periode 2002 - 2018 voorzitter van diverse stichtingen (SPS, VKO) en verenigingen (KNB) binnen de industrie van baksteen, keramische dakpannen en tegels.

Dhr. D. Tommel.JPG

Studiedag Baksteengevels: toekomst, heden en verleden

Kom op 24 januari naar de jaarlijkse KNB-Studiedag voor metsel- en bouwdocenten in het Vakwerkhuis te Delft. U hoort alles over innovatieve verduurzaming, krijgt een verrijkende blik op eeuwen metselarchitectuur en ontdekt de meerwaarde van robots. Platform BWI brengt het laatste nieuws en u ziet het fraaie Faculteitsgebouw Bouwkunde van de TU Delft.

DSC_2297.jpg

Microgolf-ondersteunend (op)stoken in de keramische industrie

Recent verschenen de eindresultaten uit een KNB-onderzoek naar toepassing van microgolven bij het (op)stookproces in de keramische industrie. Onderzoeksinstituut TCKI deed het haalbaarheidsonderzoek, de provincie Gelderland maakte de studie financieel mede mogelijk.

Thumbnail artikel Microgolf ondersteunend opstoken.JPG

Producenten van bakstenen stappen over op circulaire kunststof retourpallets

Nederlandse producenten van bakstenen aangesloten bij KNB zetten een belangrijke stap in het gebruik van circulaire verpakkingen. Dit in samenwerking met Circular Plastics en Cabka, leverancier en producent van herbruikbare kunststof pallets. De overstap naar kunststof retourpallets voor gevelbaksteen geeft significant minder afval en verlaagt de CO2-voetafdruk.

foto kunststof HULO retourpallet def.jpg

Event Cluster6 Connect maakt regionale industrie zichtbaar

Op donderdagmiddag 9 november organiseren het Ministerie van Economische Zaken (EZK), RVONL en Stichting Cluster 6 (waarin KNB deelneemt) het event Cluster6 Connect. De wensen en behoeften aan groene infra, zoals vanuit de keramische industrie, staan dan centraal.

Logo Cluster6.png

Nieuwe Baksteen CAO 2023 – 2024

De baksteenleden van KNB en leden van FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen zijn het in de zomer van 2023 eens geworden over een nieuwe CAO voor de circa 1.500 werknemers in de baksteenindustrie. De nieuwe CAO werkt terug tot 1 mei 2023 en kent een looptijd van 12 maanden.

CAO Baksteen.png

Belastingvergroening raakt Nederlandse woningbouw midscheeps

De door het kabinet voorgestelde verhoging van de energiebelasting kan door de Nederlandse industrie van gebakken bouwproducten niet worden ontlopen. Duurzame alternatieven voor aardgas zijn simpelweg nog niet beschikbaar zodat de vergroeningsmaatregel vooral betekent dat de Nederlandse huizenbouwer duurder uit zal zijn. “De huizenbouwer wil Nederlandse baksteen en keramische dakpannen en tegels maar dat wordt op deze wijze wel heel kostbaar’’ zegt Ewald van Hal, directeur van branchekoepel KNB.

bouw.jpg (1)

De ‘R’ die verbindt: de R-ladder en stRaatbaksteen

Straatbaksteen kan een positieve bijdrage leveren aan een duurzame en circulaire inrichting van de openbare ruimte. Hoe positief dat is kan worden bepaald aan de hand van de R-ladder. KNB zette het op een rij.

Ontwerp zonder titel (2).png

Duurzame alternatieven voor bakproces keramische industrie

Recent verschenen de eindresultaten uit een meerjarig KNB-onderzoek naar duurzame alternatieven voor aardgas. Onderzoeksinstituut TCKI deed het haalbaarheidsonderzoek, de provincie Gelderland maakte de studie financieel mede mogelijk.

Luchtfoto baksteenfabriek in rivierengebied.jpg

Gebroeders van Rossum bezoeken Nijmegen voor een Ode aan de Baksteen

Woensdag 4 oktober bezoeken de broers Maarten en Vincent van Rossum de Waalstad Nijmegen. Deze keer niet voor een kritische recensie, maar als decor van een ‘ode aan de baksteen’. Mis het niet 4 oktober De Broeders Van Rossum op NPO2 20:34 uur.

Van Rossums.jpg

Architectuurmagazine BAKSTEEN over Circulair

De nieuwste, 75e uitgave van KNB’s magazine BAKSTEEN legt de metselbaksteen naast de maatlat van de 7 circulaire ontwerp-strategieën uit de Leidraad Circulair Ontwerpen van CB23. Het geeft verrassende inzichten.

Cover Baksteen 75 Circulair.JPG

Bouwko’s Paradise met baksteen

Maar liefst 300 studenten Bouwkunde aan de TU-Delft streden in de ‘Battle of the Bricks’. Met 25 teams werd een zo groot mogelijke brugoverspanning gestapeld van 100 bakstenen. Deze ludieke wedstrijd is een smaakmakend onderdeel van het introductieweekend; de zogenaamde SteeOwee. Met dit jaar als thema: Bouwko’s Paradise.

IMG_20230811_150212.jpg

Boodschap van KNB aan politieke partijen

Op 22 november gaat Nederland naar de stembus voor landelijke verkiezingen. Reden voor KNB om bij de politieke partijen aandacht te vragen voor 5 punten die het in de verkiezingsprogramma’s terug wil zien.

Potlood verkiezingen.JPG