Vul een zoekwoord in:

Binnenmuursteen

Keramische binnenmuursteen wordt gebruikt voor het optrekken van binnenmuren, het binnenspouwblad of de dragende buitenmuur bij enkelschalige bouw.  De producten kunnen zowel een dragende als een niet-dragende functie hebben, zijn maatvast en bieden een oplossing voor krimp- en scheurvrij bouwen. Het binnenspouwblad en (een deel van) de binnenmuren vormen vaak een belangrijk element voor de stabiliteit van een gebouw en dragen de constructie. Daarnaast leveren ze ook een bijdrage aan het woon- en leefcomfort vanwege de thermische, hygrische en akoestische eigenschappen. Het komt er op aan de juiste binnenmuursteen voor de toepassing te gebruiken. Afhankelijk van de wensen zijn er producten die gemetseld of gelijmd worden en al dan niet een tong- en groefverbinding hebben.

Assortiment

Binnen deze categorie wordt onderscheid gemaakt tussen 'volle stenen' en geperforeerde keramische elementen. De laatste wordt in de handel ook wel aangeduid als 'snelbouwbaksteen' en wordt altijd afgewerkt met een pleisterlaag. In de praktijk worden verschillende soorten onderscheiden afhankelijk van de thermische, akoestische en dragende prestaties. De elementen met verbeterde thermische eigenschappen hebben een aangepast perforatiepatroon of zijn voorzien van isolatie in de perforaties. Afhankelijk van de verwerking  kan gebruik worden gemaakt van keramische elementen met "tand en groef"-verbinding en grote formaten (tot 50 cm lengte).

Volle binnenmuurstenen zijn er zowel voor schoon metselwerk als voor afwerking met een pleisterlaag. Poreuze binnenmuursteen is een lichtgewicht keramische baksteen die toch dragende eigenschappen heeft. Het product wordt verkregen door aan de klei zaagsel en andere additieven toe te voegen. Tijdens het bakproces verbranden deze stoffen, waardoor er poriën ontstaan. De binnenmuursteen heeft goede bouwfysische en akoestische eigenschappen.

Duurzaamheidskwaliteiten

Keramische binnenmuursteen onderscheidt zich door het gebruik van een natuurlijke en lokaal ruim beschikbare grondstof, een onweersproken levensduur zonder onderhoudsnoodzaak, non-toxiteit, en vormvastheid. De stenen zijn lichtgewicht, warmte- en geluidsisolerend en snel te verwerken. Er zijn producten met gerecyclede grondstoffen en producten met DUBOkeur.

Normen

  • Europese productnorm NEN-EN 771-1 'Specificaties voor metselstenen - Deel 1: Metselbaksteen'
  • NEN-EN 1996 - Eurocode 6. 'Ontwerp en berekening van constructies van metselwerk.