Vul een zoekwoord in:

Voordelen

Straatbaksteen is zeer nauw verbonden met het Nederlandse natuur- en cultuurlandschap. Het wordt geproduceerd uit grondstof van eigen bodem en al eeuwen lang gebruikt in de Nederlandse straten en pleinen.

Straatbakstenen zijn van hoogwaardige kwaliteit. Het product dankt zijn sterke eigenschappen aan de uitstekende samenstelling van de klei en de moderne technieken die worden toegepast tijdens het bakproces. Straatbakstenen worden in een computergestuurd proces gebakken bij een temperatuur van ruim 1.000 °C. Hierdoor verkrijgen de stenen hun unieke hardheid en slijtvastheid.

Podcast over straatbaksteen

In de podcast van KNB hiernaast worden de mooiste stenen van Nederland besproken. Presentatrice Fabienne de Vries sprak in een uitzending van New Business Radio met experts over het product straatbaksteen. De uitzending is in 4 afzonderlijke podcasts terug te luisteren. 


Zeer lange levensduur

Straatbakstenen gaan zeer lang mee. In veel historische binnensteden ligt tot op de dag van vandaag hetzelfde straatwerk als enkele eeuwen geleden. Bovendien zijn straatbakstenen meer dan één keer te gebruiken. Door hergebruik is dit materiaal budgetvriendelijk.

Mooi, veelzijdig en 100% natuurlijk

Straatbaksteen combineert duurzaamheid met subtiliteit in afwerking. Een bakstenen straatdek oogt bijzonder, ook op detailniveau. Van dichtbij is de grote variëteit in structuren zichtbaar: van glad tot bezand, met een verouderde uitstraling of juist geglazuurd. Deze perfectie in detaillering komt, naast gebruik in bestrating, goed tot zijn recht in constructies als trappen, kades en brughoofden.

Gebakken klinkers gevormd uit hoogwaardige klei zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Door te combineren met verschillende kleuren, formaten en patronen, krijgt ieder straatwerk een eigen uitstraling. Van authentiek tot modern, van natuurlijk tot stedelijk.

De keuze voor straatbaksteen draagt bij aan een positieve beleving. De natuurlijke uitstraling van gebakken klinkers is goed te combineren met uiteenlopende bestratingsmaterialen, zoals natuurstenen banden, keien en groenvoorzieningen.

Kleurecht en kleurvast

Gebakken klinkers zijn kleurecht en bevatten geen kunstmatige kleurstoffen. Straatbakstenen behouden levenslang hun natuurlijke tint. Door het natuurlijke afslijtingproces, wordt de kleur na verloop van tijd alleen maar mooier en warmer.

Onderhoudsvriendelijk

Straatbakstenen zijn bestand tegen uitzonderlijke omstandigheden. Dankzij hun dichte oppervlak hechten vuil, mos en algen zich moeilijk. De methode en de intensiteit van onderhoud is afhankelijk van het gebruik van het straatdek. In alle gevallen zijn straatbakstenen gemakkelijk te behandelen, zonder gevaar voor beschadiging of verkleuring.

Milieuvriendelijk

De stenen worden uit het natuurlijke product klei gebakken. De winning van klei heeft een positieve invloed op de longfunctie en bedding van rivieren. Deze krijgen de kans zich te herstellen, omdat de grondstof klei automatisch door de rivieren wordt aangevuld. Klei is dan ook aangemerkt als een hernieuwbare grondstof.

Straatbakstenen bevatten geen elementen die schadelijk zijn voor het milieu. De productie van straatbaksteen is milieuvriendelijk en bij het productieproces wordt gewerkt met de nieuwste tunnelovens. Deze besparen veel energie waarbij gebruik wordt gemaakt van de schone brandstof aardgas. De straatbaksteenfabrikanten streven naar een zo laag mogelijke emissie.