Vul een zoekwoord in:

Kwaliteiten en kwaliteitseisen

Straatbaksteen is zeer nauw verbonden met het Nederlandse natuur- en cultuurlandschap. Het wordt geproduceerd uit grondstof van eigen bodem en al eeuwen lang gebruikt in de Nederlandse straten en pleinen.

Hoogwaardige kwaliteit
Straatbakstenen zijn van hoogwaardige kwaliteit. Het product dankt zijn sterke eigenschappen aan de uitstekende samenstelling van de klei en de moderne technieken die worden toegepast tijdens het bakproces. Straatbakstenen worden in een computergestuurd proces gebakken bij een temperatuur van ruim 1.000 °C. Hierdoor verkrijgen de stenen hun unieke hardheid en slijtvastheid.

Zeer lange levensduur
Straatbakstenen gaan zeer lang mee. In veel historische binnensteden ligt tot op de dag van vandaag hetzelfde straatwerk als enkele eeuwen geleden. Bovendien zijn straatbakstenen meer dan één keer te gebruiken. Door hergebruik is dit materiaal budgetvriendelijk.

Mooi, veelzijdig en 100% natuurlijk
Straatbaksteen combineert duurzaamheid met subtiliteit in afwerking. Een bakstenen straatdek oogt bijzonder, ook op detailniveau. Van dichtbij is de grote variëteit in structuren zichtbaar: van glad tot bezand, met een verouderde uitstraling of juist geglazuurd. Deze perfectie in detaillering komt, naast gebruik in bestrating, goed tot zijn recht in constructies als trappen, kades en brughoofden.

Gebakken klinkers gevormd uit hoogwaardige klei zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Door te combineren met verschillende kleuren, formaten en patronen, krijgt ieder straatwerk een eigen uitstraling. Van authentiek tot modern, van natuurlijk tot stedelijk.

De keuze voor straatbaksteen draagt bij aan een positieve beleving. De natuurlijke uitstraling van gebakken klinkers is goed te combineren met uiteenlopende bestratingsmaterialen, zoals natuurstenen banden, keien en groenvoorzieningen.

Kleurecht en kleurvast
Gebakken klinkers zijn kleurecht en bevatten geen kunstmatige kleurstoffen. Straatbakstenen behouden levenslang hun natuurlijke tint. Door het natuurlijke afslijtingproces, wordt de kleur na verloop van tijd alleen maar mooier en warmer.

Onderhoudsvriendelijk
Straatbakstenen zijn bestand tegen uitzonderlijke omstandigheden. Dankzij hun dichte oppervlak hechten vuil, mos en algen zich moeilijk. De methode en de intensiteit van onderhoud is afhankelijk van het gebruik van het straatdek. In alle gevallen zijn straatbakstenen gemakkelijk te behandelen, zonder gevaar voor beschadiging of verkleuring.

Milieuvriendelijk
De stenen worden uit het natuurlijke product klei gebakken. De winning van klei heeft een positieve invloed op de longfunctie en bedding van rivieren. Deze krijgen de kans zich te herstellen, omdat de grondstof klei automatisch door de rivieren wordt aangevuld. Klei is dan ook aangemerkt als een hernieuwbare grondstof.

Straatbakstenen bevatten geen elementen die schadelijk zijn voor het milieu. De productie van straatbaksteen is milieuvriendelijk en bij het productieproces wordt gewerkt met de nieuwste tunnelovens. Deze besparen veel energie waarbij gebruik wordt gemaakt van de schone brandstof aardgas. De straatbaksteenfabrikanten streven naar een zo laag mogelijke emissie.

Kwaliteitseisen 

Straatbakstenen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Verschillende keurmerken, waaronder het Nederlandse KOMO-certificaat en de Europese CE-markering waarborgen een constante hoge kwaliteit.

KOMO-certificaat
Voor straatbaksteen bestaat reeds meer dan 110 jaar een - vrijwillig - systeem van kwaliteitsborging dat onder de vertrouwde vlag van KOMO wordt gevoerd. De belangrijkste kenmerken van deze certificering zijn een selectie van specifiek voor straatbaksteen geldende eisen zoals wateropname en buigtreksterkte. Daarnaast vindt externe controle plaats van zowel het productieproces als van het eindproduct.

De certificering wordt bij alle producenten uitgevoerd door de officieel erkende instellingen Kiwa en SKG-IKOB op basis van de Nationale Beoordelingsrichtlijn 'BRL 2360 straatbaksteen'. Zie https://www.kiwa.nl/upload/BRL/2360.pdf

De eisen die in dit kader aan straatbaksteen worden gesteld, zijn ontleend aan de Standaard RAW Bepalingen.

CE-markering
Met de introductie van de Europese productnorm NEN-EN 1344 ‘Straatbaksteen – Eisen en beproevingen’ gelden op Europees niveau dezelfde normeringen voor bestrating. Deze productnorm vormt de basis voor de CE-markering - de verplichte wijze waarop in Europa producenten hun bouwproducten specificeren.

De CE-markering beschrijft echter minder strenge kwaliteitseisen dan de Nederlandse Beoordelingsrichtlijn en RAW Bepalingen. Hieronder staat een vergelijkend overzicht van kwaliteitseisen.

Eigenschappen

RAW bepalingen

EU-normering

Wateropname volume %

4-12 %

geen eis

Wateropname gewicht %

2-6%

geen eis

Minimale buigtreksterkte

> 6 N/mm2

 

Gemiddelde buigtreksterkte

> 10N/mm2

 

Gemiddelde druksterkte

> 100 N/mm2

 

Buigbreekbelasting individueel

> 64 N/mm2

 

Buigbreekbelasting gemiddeld

> 80 N/mm2

Klasse T4

Gemiddelde bezwijkbelasting

>15 kN

 

Slijtweerstand

Max 750 mm3

klasse A2

Stroefheid (u.s.r.v.)

> 55

klasse U3

Vorstbestendigheid

Ja

Klasse FP100

Zuurbestendig

G<7%

 

Bouwstoffenbesluit

 

 

Afmetingen

0,4 wortel d mm

 

Maatspreiding

0,6 wortel d mm

Klasse R1