Vul een zoekwoord in:

Lange levensduur

Tegenover de benodigde energie voor de productie van keramische producten staat de zeer lange technische levensduur. Keramische producten hebben doorgaans geen onderhoud nodig, zijn kleurecht en worden eigenlijk steeds mooier naar mate de tijd verstrijkt. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook economisch verantwoord. Bij milieubeoordelingen van materiaalalternatieven speelt de verwachte levensduur een belangrijke rol, maar echt lange levensduren worden er nu niet door ondersteund. Zie voor een artikel over dit onderwerp 'echte duurzaamheid vraagt om een beschouwing over lange termijn'.

Bestandheid tegen weersomstandigheden
Gezien de weersomstandigheden in Nederland worden er aan bouwmaterialen voor buitentoepassing hoge eisen gesteld. We hebben in dit land veel perioden van regen en ook periodes met nachtvorst, gevolgd door een dooi overdag. Wanneer bouwmaterialen nat worden en vervolgens blootgesteld aan uiteenlopende vorsteffecten, bestaat het risico van een snelle afbraak en dus een grote vermindering van de levensduur van een huis.

De oude bakstenen gebouwen en daken met keramische dakpannen tonen overtuigend aan dat keramische producten geschikt zijn voor ons natte klimaat. Veel gebouwen in de oude stadscentra zijn al honderden jaren oud en zijn nu in veel gevallen zelfs mooier dan toen ze werden gebouwd. Veel bakstenen kerken met pannendaken zijn inmiddels meer dan 500 jaar oud en zullen zeker de 1000 jaar halen. Dit maakt de Chinese muur of de 3000 jaar oude stad van Babylon ons duidelijk. De ontdekking van 10.000 jaar oude keramische potten  toont aan dat keramiek zelfs vele jaren in de grond kan overleven.

Keramische tegels
Ook de Nederlandse keramische tegels zijn chemisch inert en zeer slijtvast. Ze kennen daardoor een zeer lange technische levenscyclus en behoeven tijdens gebruik niet te worden geïmpregneerd, geolied of anderszins een onderhoudsbehandeling te ondergaan. Technisch gezien kunnen vloertegels honderden jaren meegaan en gedurende deze periode blijft hun uiterlijk en technische kwaliteit bij normaal gebruik als op de eerste dag.

Gresbuizen
Gresbuizen hebben een door de eeuwen heen bewezen extreem lange levensduur. Ze zijn vormvast en chemisch inert waardoor ze bestand tegen biogene zwavelzuuraantasting. Dichtingen zijn te gebruiken in omgevingen pH 0 -14. Verder zijn ze onderhoudsvriendelijk, uitermate geschikt voor hogedrukreiniging en bestand tegen hoge statische en dynamische belasting. Complete systemen zijn leverbaar.

De eigenschappen van gres zijn niet alleen uitzonderlijk goed, deze eigenschappen blijven in de tijd gezien ook constant.