Vul een zoekwoord in:

Steenfabriek Linssen

Steenfabriek Linssen produceert al sinds 1907 metselbakstenen voor de woning- en utiliteitsbouw. Over een periode van meer dan honderd jaar specialiseerde het bedrijf zich tot fabrikant van machinaal gevormde “handvorm” bakstenen, gemaakt van Limburgse löss. De productiecapaciteit is ruim 18 miljoen bakstenen per jaar. Met moderne procestechno­logie worden op een efficiënte manier producten gemaakt die visueel sterk overeenkomen met handvormbakstenen uit de oude veldovens. De daarbij gebruikte hedendaagse technieken zorgen voor een beheerst productieproces, kwalitatief hoogwaardig producten en zuinige omgang met energie, grondstoffen en medewerkers. 

Verantwoord grondstofgebruik

Steenfabriek Linssen gebruikt uitsluitend een secundaire grondstof uit de directe omgeving. Alle bakstenen worden gemaakt van Limburgse löss. Deze leemklei komt beschikbaar bij de realisatie van nieuwbouwprojecten in de directe omgeving van het bedrijf (< 15km). Uitsluitend schone grond wordt aangevoerd. Met de eigen reinigingsinstallatie worden houtresten, stenen en metalen verwijderd en wordt het materiaal, dat normaal zou worden gestort, omgezet tot een geschikte grondstof voor duurzame bakstenen.

Afvalstromen worden geminimaliseerd. In de productie worden halfproducten met persfouten en droogbreuk in de grondstoffen hergebruikt. Bij de productie van bakstenen met löss is breuk tijdens het bakproces niet geheel te voorkomen. Deze gebroken stenen worden door een extern bedrijf verwerkt tot gravel. Al meer dan 20 jaar wordt al het afval separaat ingezameld.

Het waterverbruik is door de jaren heen sterk verlaagd. Met de eigen waterzuiverings­installatie wordt nu vuil spoelwater van de pers gereinigd en weer hergebruikt in het productieproces. Een deel van het benodigde water is bovendien afkomstig uit de regenwateropvang. De pallets waarop de stenen worden uitgeleverd, worden in eigen fabriek gemaakt van duurzaam geproduceerd hout uit de regio.

Efficiënt energiegeberuik

Ook energie is een belangrijke grondstof voor de baksteenproducent. Steenfabriek Linssen werkt daarom constant aan vermindering van het energiegebruik. Het elektrisch energiegebruik is voor een baksteenfabriek inmiddels uitzonderlijk laag. De nog benodigde elektriciteit wordt sinds 2015 deels opgewekt met een eigen PV-installatie.

Het lage energiegebruik is gerealiseerd door minimalisatie van het energiegebruik door machines bij de grondstofvoorbewerking en het drogen van de klei. Daarnaast zijn grote lichtstraten gemaakt op de locaties waar mensen werken. Daar is dus geen kunstlicht nodig. Met timers, daglichtsensoren en detectoren wordt alle verlichting automatisch geschakeld.

Vrijkomende restwarmte bij het afkoelproces van de stenen in de oven wordt hergebruikt in de drogerij. Een zelf ontwikkeld energiemonitoringsysteem informeert de productie­leiding continu over het totaalgebruik van gas, water en elektra per geproduceerde baksteen. Het zorgt ondermeer voor een gelijkmatig energiegebruik van de drogerij. De gebouwen zijn voorzien van geïsoleerde daken en gevels.

Terugdringen van emissies

De fabriek voldoet aan alle strenge Nederlandse eisen zoals vastgelegd in de milieuvergunning en neemt haar verantwoordelijkheid door deelname aan het Europese CO2-emissierechten systeem (ETS). Minder energiegebruik zorgt ook voor minder emissies. Sinds 2013 beschikt de fabriek over een rookgasreinigingsinstallatie die de rookgassen van de oven filtert. Het woon-werkverkeer van de directie wordt elektrisch gereden (met PIH-hybride auto’s) waarbij deels gebruik wordt gemaakt van de energieproductie van de eigen zonnepanelen.