Vul een zoekwoord in:

Gevelbaksteen

Baksteen wordt al eeuwenlang gebruikt omdat het gebouwen goed beschermt tegen de elementen. Het is robuust, onderhoudsarm, onbrandbaar en bestand tegen zware condities. Naast de gewaardeerde esthetische waarde zijn ook de gunstige producteigenschappen van invloed op een aangenaam en gezond leefklimaat in en om gebouwen.

Onder het thema Gevelbaksteen vallen baksteenproducten die gemetseld, gelijmd of via een droogstapelsysteem worden verwerkt. Hiertoe  behoren de metselbaksteen, speciale baksteen voor droogstapelsystemen, keramische steenstrips en prefab metselwerk.

Metselbakstenen worden voor verschillende toepassingen gebruikt. De meest reguliere toepassing is de gevel, waarbij het baksteenmetselwerk het buitenblad vormt van een spouwmuur. Daarnaast bestaan er tal van andere binnen- en buitentoepassingen met zowel dragende als niet-dragende functies.

Technische informatie

Technische informatie over gevelbaksteen is te vinden in de brochures en infobladen

Assortiment

De baksteenkeuze is meestal gebaseerd op het uiterlijk: type, afmetingen, kleur en textuur. Het type is gerelateerd aan de vormmethode van de baksteen. Er zijn handvorm, vormbak, en strengpers bakstenen. De producten doen in kwaliteit niet voor elkaar onder maar verschillen wel van elkaar door oppervlaktestructuur, bezanding en textuur.

De handvorm is door de generfde structuur rustiek, de vormbak is eveneens rustiek maar strakker van vorm en de strengpers heeft een zeer strak en glad oppervlak. De keuze is een kwestie van esthetiek en functionaliteit.

Naast de vormmethode, onderscheiden gevelstenen zich ook door de verschillende formaten (waalformaat, dikformaat, vechtformaat, ijsselformaat, etc.), verschillende kleuren en oppervlaktestructuren (bezand, glad, Wasserstrich, generfd, geglazuurd en gekamd). Op specificatie zijn ook speciale vormstenen beschikbaar met een afwijkend formaat. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in de brochure 'Ontwerprichtlijnen baksteen in buitengevels'. 

Duurzaamheidskwaliteiten

Baksteen onderscheidt zich door het gebruik van een natuurlijke en zichzelf vernieuwende, lokaal beschikbare grondstof, een onweersproken levensduur zonder onderhoudsnoodzaak, non-toxiteit, kleurechtheid en vormvastheid. Hier vindt u meer informatie over duurzaamheid. 

Normen en richtlijnen

  • Europese productnorm NEN-EN 771-1 'Specificaties voor metselstenen - Deel 1: Metselbaksteen.
  • Nationale beoordelingsrichtlijn voor het KOMO productcertificaat: BRL 1007 'Metselbaksteen'.