Vul een zoekwoord in:

Keramische steenstrips

Keramische steenstrips, ook wel baksteenstrips genoemd, zijn een innovatie uit de baksteenindustrie en worden steeds vaker toegepast als gevelbekleding. Ze geven oude en nieuwe panden de uitstraling van authentiek metselwerk, ook in situaties waarin metselwerk niet goed mogelijk is.

Keramische steenstrips zijn ultradunne bakstenen van ca. 1,5 á 2,5 cm. Ze kunnen alleen als systeem worden toegepast op zowel prefab panelen als ook 'in situ' ofwel verwerking op de bouwplaats. Net als gevelbakstenen zijn steenstrips leverbaar in talloze kleuren en texturen. 

Het gebruik van keramische steenstrips biedt voordelen op technisch gebied:

  • De geringe dikte van steenstrips in combinatie met een dikke laag isolatiemateriaal zorgt voor een relatief eenvoudig energiezuinig gebouw en kent een lager gewicht. 
  • De bouw kan sneller gaan dan bij traditioneel metselwerk. Voorafgaan aan de bouw kunnen steenstrips worden verwerkt op prefab gevelelementen. Steenstrips kunnen ook worden verlijmd op de bouwplaats op dragende constructies van plaatmateriaal, isolatiemateriaal of beton. 

Architect Richard van Tiggele van Venster Architecten geeft een toelichting op de gemaakte keuzes bij het project Le Perron in Woerden waar prefab betonnen gevelelementen met ingestorte keramische steenstrips zijn toegepast.

De uitdagende video voor het vmbo en mbo bouwonderwijs laat zien waarom er nu ook keramische steenstrips, smalle bakstenen en droogstapelsystemen zijn. Metseldocent Eelco Versluis van het Rotterdamse Wartburg College vertelt erover. 

Ook op esthetisch gebied zijn voordelen te noemen van de keramische steenstrips. Ze geven de architect een grotere architectonische vrijheid. Tal van baksteenpatronen die in traditioneel metselwerk niet mogelijk zijn kunnen nu eenvoudig worden toegepast.

Meer informatie over de baksteenstrips zelf, over de gebruikte lijmen en dragers staat in de brochure Keramische steenstrips, innovatief en vertrouwd. De brochure helpt bij het maken van een keuze tussen de verschillende systemen voor prefab, maar ook voor verwerking op de bouwplaats (in situ). Daarnaast biedt de informatie in de brochure meer inzicht in de juiste manier van verwerken en de voorwaarden voor verwerking van de steenstrips. 

Keramische steenstrips moeten niet worden verward met minerale strips. Deze strips bestaan uit minerale stoffen als zand, baksteengruis of betongruis, vermengd met kleurstoffen en een kunststoffen bindmiddel. Deze strips zijn vaak niet dikker dan 0,5 cm waardoor voegen niet mogelijk is.