Vul een zoekwoord in:

Vervangende nieuwbouw alternatief voor renovatie

Velp, 22 september 2015

Op dinsdag 22 september 2015 overhandigde NVTB-voorzitter Dankers, in aanwezigheid van KNB vice-voorzitter Koekoek, het TNO onderzoeksrapport Vervangende Nieuwbouw aan Ed Nijpels, voorzitter van de SER-borgingscommissie Energieakkoord. Indien de aanbevelingen uit het TNO-rapport worden opgevolgd kunnen de eerste doelen van het Energieakkoord voor de gebouwde omgeving inderdaad in 2020 worden gehaald, aldus Dankers bij de overhandiging.

Dankzij innovaties door de in het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) samenwerkende bouwindustrie kunnen oude woningen binnen 1 tot 6 weken worden vervangen door comfortabele, energiezuinige nieuwe huizen. Daarmee is het een realistisch alternatief voor de huidige Nul-op-de-Meter-renovaties. Beter nog: bij vernieuwbouw krijgt de bewoner een nieuwe energiezuinige woning van hoge kwaliteit, met goede materialen, modern comfort en een veilig en gezond binnenklimaat.

NVTB adviseert de overheid om subsidieregelingen en stimuleringsprogramma's (zoals de Stroomversnelling) ook open te stellen voor duurzame vervangende nieuwbouw en opschaling te faciliteren. De diverse regelingen, waarin honderden miljoenen aan subsidiegeld, kunnen zo op gelijke wijze ten goede komen aan zowel nieuwbouw als renovatie, aldus het Nederlands verbond Toelevering Bouw (NVTB), waarbij KNB is aangesloten.

De website www.vervangendenieuwbouw.nl bevat een samenvatting van het TNO-rapport en voorbeelden van vervangende nieuwbouw. Verder is er een overzicht te vinden van een groot aantal organisaties die opschaling van duurzame vervangende nieuwbouw steunen.