Vul een zoekwoord in:

Straten met straatbaksteen tijdelijk goedkoper

Velp, 27 maart 2013

Particulieren die dit jaar hun tuin willen laten verfraaien met straatbaksteen kunnen profiteren van het tijdelijk verlaagde BTW-tarief. Dit lage tarief voor renovatie en onderhoud van woningen geldt namelijk ook voor nieuw straatwerk met gebakken klinkers. Hoveniers, bestratingbedrijven maar ook aannemers en klusbedrijven die in de tuin van woningen ouder dan twee jaar straatbaksteen aanbrengen, mogen het lage BTW-tarief in rekening brengen. Het voordeel kan al snel oplopen tot vele honderden euro's.

Arbeid centraal
Voor toepassing van het lage BTW-tarief is de activiteit bepalend en niet het type bedrijf dat het werk realiseert. Dat betekent dat ieder bedrijf het lage BTW-tarief mag berekenen: hoveniers, straatmakers maar ook aannemers en klusbedrijven. Belangrijk is slechts dat het straatwerk wordt verricht in het kader van het aanleggen of onderhouden van de tuin. Voor bloemen, planten en bomen gold al een laag BTW-tarief van 6%. De straatbakstenen blijven met het normale BTW-tarief belast, maar de verwerking daarvan is nu goedkoper.

Tijdelijk
Het lage BTW-tarief voor renovatie en onderhoud van woningen maakt deel uit van een pakket overheidsmaatregelen dat de bouw- en woonmarkt moet stimuleren. De maatregel is tijdelijk: het lage BTW-tarief geldt alleen voor werken die na 1 maart 2013 en voor 1 maart 2014 worden afgerond.

Verstandige keuze
Straatbaksteen kent een bewezen levensduur van 125 jaar, is kleurecht, onderhoudsvrij en gemaakt uit de vernieuwbare grondstof klei. Straatbaksteen is een duurzame, financieel verstandige en esthetisch verantwoorde investering die zeker past bij een tijd waarin op de kleintjes moet worden gelet. Het lage BTW-tarief op de verwerking is nu een extra argument.