Vul een zoekwoord in:

R-ladder en straatbaksteen in KGK

01-01-0001

Het gebruik van straatbaksteen, met zijn uitstekende prestaties op de R-ladder, draagt bij aan de transitie naar een circulaire bouweconomie. De redactie van magazine KGK (Klei Glas en Keramiek) publiceerde het KNB-artikel de R-ladder en straatbaksteen.

De R-ladder, een meetinstrument voor circulariteit, plaatst straatbaksteen op indrukwekkende hoogten. In de categorie 'Reduce' excelleert het product door innovatieve toepassingen zoals waterpasserende bestrating en efficiënte productie met hernieuwbare grondstoffen. Slimmer gebruik en slimmere productie vormen hier de sleutel tot minder grondstofgebruik.

Op het gebied van 'Re-use' behaalt straatbaksteen buitengewone scores. Met een levensduur van gemiddeld 135 jaar en een hergebruik van bijna 90%, bewijst het product zijn duurzaamheid. Door volledig remontabel te zijn, vinden stenen een tweede leven in tuinen of als parkeervakvulling.

In de categorie 'Recycle' onderscheidt straatbaksteen zich door beschadigde stenen te vermalen tot secundaire grondstof voor nieuwe straatbakstenen of als funderingsmateriaal. Deze aanpak draagt bij aan het minimaliseren van materiaalverlies en het verminderen van de milieudruk.

In essentie is straatbaksteen een toonbeeld van circulariteit, waarbij slimme productie, levensduurverlenging en verantwoord materiaalgebruik samenkomen. Het product laat zien hoe de bouwsector effectief kan bijdragen aan circulaire doelstellingen en een duurzamere toekomst.

Lees hier het volledige artikel in KGK (pdf).