Vul een zoekwoord in:

Producenten van bakstenen stappen over op circulaire kunststof retourpallets

28-11-2023

Nederlandse producenten van bakstenen aangesloten bij KNB zetten een belangrijke stap in het gebruik van circulaire verpakkingen. Dit in samenwerking met Circular Plastics en Cabka, leverancier en producent van herbruikbare kunststof pallets. De overstap naar kunststof retourpallets voor gevelbaksteen geeft significant minder afval en verlaagt de CO2-voetafdruk.

Circulariteit, vermindering van afval en verlaging van de CO2-voetafdruk vormen belangrijke speerpunten van de bouwkeramische industrie. Daarom nemen baksteenfabrikanten verenigd in KNB het initiatief om de overstap te maken van houten wegwerp-pallets naar kunststof retourpallets, gemaakt van 100% plastic afval. Het initiatief sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van de keramische sector en vormt onderdeel van de Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030. Het collectief van de bij branchekoepel KNB aangesloten baksteenproducenten en Circular Plastics / Cabka werken gezamenlijk aan het marktklaar maken van de kunststof retourpallet voor metselbaksteen.

De baksteenfabrikanten hebben het initiatief genomen om de haalbaarheid van herbruikbare retourpallets voor bakstenen te onderzoeken. Daaruit is een universeel toepasbaar kunststof oplossing ontstaan als alternatief voor de traditionele houten HULO-pallet met de afmeting 1140 mm (L) x 420 mm (B). Om de effectiviteit van de pallets en de retourname in de praktijk te bewijzen volgen er pilotprojecten in de bouw met medewerking van bouwmaterialenhandel en vier aannemers. Daarna volgt uitrol in de markt. De nestbare kunststof pallets nemen minder ruimte in, gaan 10 tot 20 keer langer mee en dienen na hun volledige levensduur als grondstof voor een nieuwe pallet.

Zie hier het volledige persbericht