Vul een zoekwoord in:

Pech voor 1e jaars bouwkunde studenten

Velp, 17 augustus 2015

Op vrijdagmiddag 14 augustus 2015 leek een nieuw Nederlands record te zijn gevestigd door een groep van de nieuwe lichting bouwkundestudenten aan de TU-Delft. Het betreft het stapelen van een zo groot mogelijke vrije overspanning met baksteen zonder hulpmiddelen. Het oude record uit 2014 (1340 mm) werd met maar liefst 188 millimeter overtroffen en kwam uit op 1528 millimeter.

Echter, dit werd door de jury niet erkend. De regels schrijven namelijk voor dat de constructie met maximaal 100 bakstenen moet worden gemaakt. Na telling bleek dat er voor de boogconstructie 121 bakstenen waren gebruikt. Hierdoor konden de bouwers niet als winnaar van de 'grootste brugoverspanning' worden geƫerd. Als troost ontvingen zij de pechprijs. Hierdoor werd een andere groep studenten winnaar. Zij realiseerden een vrije overspanning van 1290 mm.

Winnaars grootste overspanning 2015

Winnaars 2015 grootste vrije overspanning met baksteen: 1290 mm

Foto 2 pechprijs 

Foto 3 pechprijs

Uitreiking pechprijs i.v.m. gebruik teveel bakstenen

Zaal studenten

Tijdens de aftrap van de introductieweek namen 220 nieuwe bouwkundestudenten deel aan de reeds traditionele KNB Baksteenworkshop.

Presentatie UDO Garritzmann

Met korte lezingen informeert KNB de 1e jaarsstudenten Bouwkunde over baksteen, baksteenmetselwerk en de techniek achter het construeren van bogen. Architect Udo Garritzmann toont voorbeelden van bijzonder baksteenmetselwerk en geeft toelichting op hoe baksteenmetselwerk ook in de hedendaagse architectuur haar positie als bouwmateriaal behoudt.

Studenten bouwen

Meest smaakmakende onderdeel van de workshop is het in groepjes stapelen van bakstenen en te komen tot een zo groot mogelijke vrije overspanning. Daarbij mogen geen hulpmiddelen of specie worden gebruikt. Dit onderdeel draagt ieder jaar weer bij aan een uitstekende sfeer onder de studenten en geeft de eerste bouwkundige inzichten.

Goede samenwerking

Uitstekende sfeer en goede samenwerking.

Foto 8 Mooiste ontwerp

 

Foto 9 Mooiste ontwerp

Mooiste ontwerp. De deskundige jury beloonde niet alleen de grootste overspanning, maar ook het mooiste ontwerp en de meest bijzondere constructie.

Meest bijzondere constructie

Meest bijzondere constructie

Foto 11 Jury

Juryleden Udo Garritzmann, Hans Eijkhoudt en Gert-Jan Troost, v.l.n.r.

KNB organiseert de happening in nauwe samenwerking met Studentenvereniging STYLOS. Zie ook www.stylos.nl