Vul een zoekwoord in:

Open dagen Gelderse baksteenindustrie

Velp, 26 augustus 2015

Op zaterdag 29 augustus a.s. opent baksteenfabriek De Bylandt in Tolkamer (adres: Bijland 5) de deuren voor het grote publiek. Een ieder die meer over de gebakken kleiklinker te weten wil komen is dan tussen 09.00 uur en 14.00 uur van harte welkom.

Deze en andere Open Dagen van de Gelderse baksteenindustrie zijn onderdeel van het erfgoedfestival "Gemaakt in Gelderland" dat deze zomer de Gelderse maakindustrie in de schijnwerpers plaatst.

Open Dagen
De vertrouwde baksteen is klein van formaat maar groot in prestatie. De meeste fabrieken van dit keramisch bouwmateriaal staan langs de grote rivieren in Gelderland. Een aantal fabrieken bieden in het kader van het erfgoedfestival de mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de fabriekspoort.

Op 29 augustus opent straatbaksteenfabriek De Bylandt de deuren. Op 15 september opent  Steenfabriek Vogelensangh in Deest, fabrikant van metselbaksteen, de deuren. Zie voor de tijden en bereikbaarheid de websites van beide fabrikanten.

Met de Open Dagen wordt door de Gelderse baksteenindustrie ingehaakt op het regionale programma ''Steengoed! Gebakken in Gelderland'' en het overkoepelende erfgoedfestival. Dit festival vormt op haar beurt weer de regionale invulling van het Europese jaar van het Industrieel erfgoed 2015. Zie verder www.gemaaktingelderland.nl

Steengoed! Gebakken in Gelderland
Het project "Steengoed! Gebakken in Gelderland" omvat tentoonstellingen, een groot aantal doe-activiteiten, enkele projectweken en een 'expertmeeting'  op 17 september a.s. te Nijmegen over"Waardecreatie met Herbestemming Industrieel Erfgoed".

"Steengoed! Gebakken in Gelderland" is een initiatief van deStichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omstreken (STIENEO)en wordt georganiseerd in samenwerking met Museum De Bastei, Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, stichting Van Steen en Natuur en Buitengoed De Panoven. Het project is geadopteerd door KNB.