Vul een zoekwoord in:

Open dagen Gelderse baksteenindustrie

Velp, 29 juni 2015

Op zaterdag 4 juli a.s. opent baksteenfabriek Wienerberger Kijfwaard Pannerden (Gld.) de deuren voor het grote publiek. Een ieder die meer over de gebakken kleiklinker te weten wil komen is daar, maar ook elders deze zomer bij andere fabrieken, van harte welkom.

De Open Dagen van de Gelderse baksteenindustrie zijn onderdeel van het erfgoedfestival ''Gemaakt in Gelderland'', dat vrijdag 12 juni jl. door Commissaris van de Koning Clemens Cornielje werd geopend. Het evenement plaatst de Gelderse maakindustrie deze zomer in de schijnwerpers.

Open Dagen

De vertrouwde baksteen is klein van formaat maar groot in prestatie. De meeste fabrieken van dit keramisch bouwmateriaal staan langs de grote rivieren in Gelderland. Maar liefst 5 fabrikanten bieden het  grote publiek deze zomer de unieke mogelijkheid een kijkje achter de fabriekspoort te komen nemen.

Ook op 29 augustus (De Bylandt, Tolkamer en 15 september (Vogelensangh, Deest) zijn fabrieken geopend. Zie voor de tijden en  bereikbaarheid de websites van de fabrikanten, klik door via de lijst op deze website.

Steengoed! Gebakken in Gelderland

De Open Dagen van de baksteenindustrie zijn onderdeel van het project "Steengoed! Gebakken in Gelderland". Dit project omvat verder tentoonstellingen, een groot aantal doe-activiteiten (zoals op baksteen- en dakpanmuseum De Panoven in Zevenaar) en enkele projectweken.

''Steengoed! Gebakken in Gelderland'' is een initiatief van de Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omstreken (STIENEO) en wordt georganiseerd in samenwerking met Museum De Bastei, Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, stichting Van Steen en Natuur en Buitengoed De Panoven. Het project is geadopteerd door KNB.

Het programma vormt een regionale invulling van het Europese jaar van het Industrieel erfgoed 2015 en haakt in bij het erfgoedfestival 'Gemaakt in Gelderland'. Dit laatste loopt van 12 juni tot en met 20 september en biedt het verhaal van de gehele Gelderse maakindustrie: www.gemaaktingelderland.nl