Vul een zoekwoord in:

NIBE: straatbaksteen milieutechnisch de beste keus

10-12-2012

Velp, 10 december 2012

NIBE heeft recent voor de gebakken straatsteen nieuwe berekeningen uitgevoerd  volgens de milieubeoordelingsmethode TWIN2011. De nieuwste LCA-MRPI gegevens van straatbaksteen vormden daarbij de basis.

De resultaten zijn inmiddels opgenomen in de NIBE'S Milieuclassificaties en zijn voor abonnementhouders online te raadplegen via www.nibe.info. Straatbaksteen valt nu in de milieuklasse 1A en scoort het beste in de categorie 'wegverharding voor licht tot middelzware belasting'. Straatbaksteen is daarmee milieutechnisch de beste keuze.

SGS INTRON voerde in 2012 in opdracht van KNB de levenscyclusanalyse van straatbaksteen uit. Dat gebeurde overeenkomstig de nationale richtlijnen van SBK('Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken').Hiermee is voldaan aan de eisen van de normen ISO 14040/44, ISO 21930 en NEN 8006 en aan de eisen van het MRPI toetsingsprotocol 2011. Het rapport over de LCA straatbaksteen werd getoetst door IVAM, een door Stichting MRPI erkend toetsend LCA-bureau. De gegevens zijn opgenomen in officiƫle MRPI-certificaten (www.mrpi.nl) en versie 1.1. van de Nationale Milieudatabase. Uit het LCA-onderzoek is gebleken dat de inspanningen van de baksteenindustrie ten behoeve van energiereductie en vermindering van emissies een duidelijk positief effect hebben op het milieuprofiel van zowel metsel- als straatbaksteen.

In oktober van dit jaar werd door de betonindustrie in de publiciteit gebracht dat de betonnen straatsteen volgens de NIBE-systematiek milieutechnische beter scoorde dan gebakken straatsteen. Inmiddels blijkt deze vergelijking achterhaald  en scoort straatbaksteen juist beter dan alternatieve materialen.

KNB / NIBE
Velp, 10 december 2012