Vul een zoekwoord in:

KNB voorziet nieuwe bouwstagnatie door verhuurderheffing

Velp, 20 december 2013

KNB voorziet dat de verhuurderheffing, waartoe de overheid eind 2013 besloot, een mogelijk herstel van de bouw in de weg zal staan. De overheidsheffing bij woningcorporaties en particuliere verhuurders maakt wonen duurder en belemmert bouwimpulsen die voor een eerste herstel van de zo geplaagde bouw- en woningmarkt hadden kunnen zorgen.

Volgens KNB heeft de heffing een dramatisch effect op investeringen in gebiedsontwikkeling, woningbouw en andere bouwgerelateerde projecten (zowel door woningcorporaties als particulieren). Het zet de toch al zorgwekkend slechte positie van de bouwsector (bouw én bouwtoelevering) verder onder druk. Voorts voorziet KNB een verdere groei van de werkeloosheid onder alle bouwgerelateerde beroepen, verlies aan productiecapaciteit en zal het Nederland wederom minder interessant maken voor buitenlandse investeerders in de maakindustrie.

Naast een verslechtering voor de bouwmarkt voorziet KNB ook dat door de maatregel het stijgend woningtekort in de komende jaren verder zal oplopen.
Daarmee sluit het aan bij onderzoek van het EIB ten behoeve van Euroconstruct.
Daaruit blijkt dat ook zonder verhuurderheffing tot heden al 55.000 nieuwbouwwoningen te weinig zijn gebouwd.
Het EIB voorziet een verdere stijging van dit tekort tot boven de 100.000.