Vul een zoekwoord in:

KNB Jaarverslag 2013: Export redt afzet Nederlandse metselbaksteen

Velp, 22 april 2014

"De zeer sterke groei van de export van metselbaksteen in 2013 illustreert de ondernemingszin van de Nederlandse baksteenfabrikanten, maar verhult tegelijkertijd de dramatisch slechte afzet op de binnenlandse markt en zegt totaal niets over het rendement", aldus Dick Tommel, voorzitter van KNB, bij de presentatie van het jaarverslag 2013.

Binnenlandse afzet rampzalig

Een stevige groei van de export (+49%) beperkte de daling van de totale afzet metselbaksteen in 2013 (-2%). De Nederlandse metselbaksteen vond vooral de weg naar een bijzonder goed lopende Britse nieuwbouwmarkt. Mede hierdoor werd in 2013 maar liefst 35% van de totale hoeveelheid metselbaksteen in het buitenland afgezet. Dat is een ongekend hoogtepunt, omdat export gewoonlijk een belang heeft van ca. 20% in de afzet metselbaksteen. Gelijktijdig verhult het ook een ongekend dieptepunt voor de binnenlandse afzet van de Nederlandse metselbaksteen (-18%). Deze afzet is nog nooit zo laag geweest. Voor 2014 wordt geen herstel van de (metsel-)baksteenafzet verwacht.

De afzet straatbaksteen zakte eveneens (-10%). In 10 jaar tijd verdubbelde het aandeel straatbaksteen tot een derde in de totale baksteenafzet en nadert in aantallen en belang dat van de binnenlandse afzet metselbaksteen.

Ook de export van de gebakken straatklinker groeide (+12%), hoewel deze export in aantallen stenen zeer beperkt is. De afzet in machinale pakketten groeide eveneens (+20%), maar is in verhouding tot de totale binnenlandse afzet straatbaksteen nog niet tevredenstellend, aldus KNB. De sector denkt aan een nieuwe campagne om machinaal straten opnieuw onder de aandacht te brengen van straatmakers en van opdrachtgevers.

Het jaarverslag 2013 van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) schetst in vogelvlucht de belangrijkste activiteiten van de in KNB samenwerkende fabrikanten van baksteen, keramische dakpannen, -tegels en rioleringen in 2013. Veder geeft het jaarverslag feiten en meningne over zowel Europees beleid als het functioneren van de binnenlandse bouw- en woningmarkt.

Klik hier om het digitale KNB-jaarverslag 2013 te lezen.