Vul een zoekwoord in:

Duurzaam verpakken van metselbaksteen

17-11-2022

Verpakkingen zorgen voor efficiënt en veilig transport, beschermen de producten tegen schade, vocht en vuil maar vormen tegelijkertijd een milieulast na gebruik. De baksteenindustrie werkt daarom intensief aan het verduurzamen daarvan, zowel van de houten pallets als van de kunststof krimp- of stretchhoezen. Kan het anders?

Om deze laatste vraag te kunnen beantwoorden stelde KNB in 2021 een Taakgroep in. Opdracht werd het doen van onderzoek en aan de sector adviseren over de beste manier om metselbaksteen-verpakkingen te verduurzamen.

De metselbaksteenindustrie is immers de grootste subsector binnen onze industrie zodat daar de meeste milieuwinst is te behalen.

Tot heden worden pallets en folies voor metselbaksteen nog steeds eenmalig gebruikt en daarna verbrandt of laagwaardige gerecycled. Dat past niet langer binnen de duurzaamheids­ambities van de keramische industrie zoals ook vastgelegd in de Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030: duurzaam en circulair verpakken hoort daartoe (actielijn 3 Versterking circulariteit).

Inmiddels is bij het gebruik van krimp- of stretchhoezen progressie merkbaar. Fabrikanten schakelen steeds meer over op een kunststof met een hoger aandeel gerecycled materiaal en een kleiner aandeel bedrukt oppervlak voor logo en productinformatie. Daarmee zijn de hoezen hoogwaardiger te recyclen en minder milieubelastend.

Voor de pallets formuleerde KNB’s Taakgroep Duurzame Verpakkingen de ambitie om uiteindelijk over te schakelen op een retoursysteem met één type herbruikbare pallet. Of dit een houten of kunststof variant is nog onzeker. Wel is er na diverse testen overeenstemming bereikt over de maatvoering en het ontwerp. Inmiddels lopen er meerdere pilots met houten retourpallets. Gelijktijdig zijn er studies en testen met kunststof pallets.