Vul een zoekwoord in:

Werkbezoek Limburgse Klimaatgedeputeerde

26-04-2024

Half april bracht de Limburgse Klimaatgedeputeerde Marc van Caldenberg een werkbezoek aan de Limburgse steenindustrie. Hoofdthema: de opgave tot een passende versnelling van de verduurzaming van deze voor Limburg belangrijke maakindustrie. 

Het is geen alledaags gezicht: een provinciale gezagsdrager die zich over zijn veiligheidsschoenen buigt. Dat was wel de H&S-eis om ook met eigen ogen het productieproces van keramische dakpannen te kunnen beleven. De rondgang door de fabriek volgde op een gesprek over de keramische industrie, de opgaven die het kent en de mogelijkheden die bestaan.

Algemeen directeur Wienerberger Nederland en KNB’s vice-voorzitter Jasper Vos opende als gastheer voor het werkbezoek de bijeenkomst op de dakpannenfabriek in Tegelen. Hij maakte duidelijk welke mogelijkheden er zijn, in theorie maar ook in de praktijk, om als dakpanfabrikant de transitie naar een klimaatneutrale fabriek door te maken.

KNB-voorzitter Nienke Homan benadrukte de betekenis van het Cluster 6-karakter van deze sector en het specifieke belang van waterstof boven elektra voor het maken van bouwkeramiek. KNB-directeur Ewald van Hal schetste het ‘bredere plaatje’ en betrok ook landelijke ontwikkelingen.

In een reactie toonde de provinciaal bestuurder zich verheugd over de vele informatie die hij had gehoord. Dat is van belang want de Gedeputeerde heeft naast klimaat ook energie, milieu, toezicht, handhaving en de sociale agenda in portefeuille. In deze mix van beleidsgebieden komt een technische transitie met sociale impact goed tot zijn recht.