Vul een zoekwoord in:

Werkbezoek Limburgse Klimaatgedeputeerde Van Gaans

21-10-2022

"Dit soort industrie moet voor Nederland behouden blijven". Deze kernachtige boodschap liet de Limburgse gedeputeerde Maarten van Gaans – Gijbels achter na afloop van zijn werkbezoek aan KNB op locatie van Koninklijke MOSA. Een Limburgse parel in termen van de Gedeputeerde.

De Limburgse Gedeputeerde Maarten van Gaans, vergezeld door enkele ambtenaren, bracht op uitnodiging van KNB op vrijdag 14 oktober een werkbezoek aan de in Limburg gevestigde keramische industrie, op locatie van Koninklijke Mosa.

Het bezoek was op een actueel moment. Verduurzaming is meer dan ooit een ‘must’ maar stuit op allerlei belemmeringen en beperkingen. Denk aan een ontbrekende infrastructuur voor groene energie, lange vergunningprocedures en niet-passende subsidies. Ondertussen tikt de energierekening ongekende hoogtes aan en is het op de kortere termijn hardnodig enige vorm van steun tegemoet te kunnen zien.

De Gedeputeerde bleek de urgentie goed te onderkennen. In zijn ogen zou het daarom goed zijn indien het Rijk naast een energieplafond voor huishoudens en een regeling voor het energie intensieve mkb ook voorziet in maatregelen voor de energie intensieve kleinindustrie die willen (en moeten) verduurzamen maar dat nu niet kunnen. Dat is niet alleen van belang voor de werkgelegenheid in de regio maar ook om te voorkomen dat dit type maakindustrie zich verplaatst naar landen buiten de EU.

De Gedeputeerde, die voor de provincies nationaal een rol speelt in overleg over de provinciale meerjarige energie-infrastructuur voor de industrie, bleek na afloop geïmponeerd door wat was gehoord en gezien.