Vul een zoekwoord in:

Waar staat bouwkeramische industrie in actualiteit?

06-10-2022

Gepubliceerd op: 6-10-2022

Een hoge energieprijs, mogelijke druk op leveranties, uitblijvende maatregelen voor de energie intensieve industrie. In de media is veel te lezen van en over sectoren die het moeilijk hebben of dreigen te krijgen. Waar staat KNB?

KNB heeft zorg dat voortdurend hoge energieprijzen en het uitblijven van concrete regelingen voor energie intensieve sectoren zoals de bouwkeramiek voor de toekomst blijvend sporen kan gaan achterlaten.

Denk daarbij aan verschraling van de industriële maakstructuur in Nederland, het wegvallen van zelfvoorzienendheid voor bepaalde producten maar ook aan onbalans in de verdienmix dat een economie nodig heeft om vitaal te zijn.

Deze zorg is er binnen de context van de bredere opdracht tot verduurzaming. Onze sector moet, wil en kan daaraan voldoen maar de bedrijven zullen dat niet volledig op eigen kracht kunnen realiseren. Het vereiste handelingsperspectief is immers ook afhankelijk van randvoorwaardelijkheden waarvoor vooral de overheid verantwoordelijk is. Denk aan een passende groene energie-infrastructuur en de beschikbaarheid van betaalbare en schaalbare duurzame alternatieven voor aardgas. Verder spelen nog andere zaken zoals snelle procedures rond vergunningverlening, van belang voor de verduurzaming maar ook voor realisatie van de grote bouwopgave.

Vanzelfsprekend doet onze sector alles dat binnen de eigen mogelijkheden ligt. Productinnovatie is daar een voorbeeld van: verslanking en verslimming van gebakken kleiproducten naast het optimaliseren van de productieprocessen. Het doet er toe maar is uiteindelijk onvoldoende voor de grote stap naar klimaatneutraliteit. Dat vraagt samenwerking en perspectief maar voor de kortere termijn ook: behoud verdiencapaciteit.

Sommige sectoren kiezen er momenteel voor hun zorgen via de media te uiten: ‘Laat ons het blijvend maken’ zoals het motto van een nieuwe VNONCW campagne luidt, overigens gesteund door KNB. Andere sectoren, en KNB is daar een van, doen het zonder ronkende persberichten en mediaoptredens, hoewel daar steeds meer iets voor zou zijn te zeggen!