Vul een zoekwoord in:

Uitgebreide tentoonstelling in Amersfoort: BAKSTEEN

01-07-2022

Baksteen hoort bij Nederland. Dat wordt zicht- en voelbaar met de tentoonstelling BAKSTEEN van Kunsthal KAdE in Amersfoort. Tussen 10 september en 8 januari 2023 wordt met de tentoonstelling een ode gebracht aan ‘ons’ keramisch bouwmateriaal. Meer dan vijftig kunstenaars, ontwerpers en architecten tonen de schoonheid van gebakken steen in al zijn kleurvarianten, herhalingen en metselverbanden.

BAKSTEEN is meer dan een enkelvoudige tentoonstelling: het is te zien en te beleven in Kunsthal KAdE, de Elleboogkerk én via een tour door Amersfoort langs nieuw gemetselde folly's en bestaande panden.

De zeggingskracht van baksteen komt terug in het werk van beeldend kunstenaars: de baksteen als symbool voor begrenzingen of als protestmiddel. De stad kent vele baksteenmonumenten, waaronder de Koppelpoort en de Muurhuizen.

Naast bestaande monumenten zijn er in de stadstour folly’s te zien, die speciaal voor de tentoonstelling gebouwd worden met stenen van KNB-leden. In het voortraject was overigens opvallend hoeveel beeldend kunstenaars zich verwant blijken te voelen met het bouwmateriaal baksteen.

De stadstour is door KAdE ontwikkeld in samenwerking met architectuurcentrum FASadE en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor meer informatie: https://www.kunsthalkade.nl/nl/tentoonstellingen/baksteen-brick