Vul een zoekwoord in:

Straatbaksteen voor levenslang hergebruik

Uit onderzoek door onafhankelijk adviesbureau CE Delft blijkt, dat ongeveer 90% van alle toegepaste straatbaksteen meerdere malen wordt hergebruikt. De levensduur is daardoor bijzonder lang, gemiddeld zo’n 135 jaar. De grote mate van hergebruik en lange levensduur bevestigt het circulaire, duurzame karakter van de gebakken straatklinker.

Uit de studie door CE Delft blijkt dat de straatbaksteen meerdere malen wordt hergebruikt en daardoor een zeer lange levensduur heeft. Het hergebruik door gemeenten, de grootste afnemers, wordt geraamd op ruim 80%. Wordt hergebruik door de particulier na gebruik door gemeenten meegenomen, dan komt het hergebruik zelfs uit op circa 90%. De onderzoekers ramen de gemiddelde levensduur op circa 135 jaar.

CE Delft verrichtte het onderzoek in opdracht van branchevereniging KNB.

Straatbaksteen is geschikt voor hergebruik omdat het mooi blijft en het zijn prestaties en kleur blijft behouden.

De lange levensduur, het hernieuwbare karakter van de primaire grondstof rivierklei en de succesvolle besparing door fabrikanten op het energiegebruik per eenheid product leiden tot een lage MilieuKostenIndicator (MKI-waarde) voor de straatbaksteen. KNB verwacht dat deze MKI nog verder zal gaan dalen als de sector er in slaagt om over te stappen naar duurzame alternatieven voor aardgas.

Klik hier voor de volledige tekst van het persbericht.