Vul een zoekwoord in:

Slimmer met slankere straatbaksteen

De straatbaksteenindustrie wil met een slankere straatbaksteen bijdragen aan een duurzaam en circulair Nederland. De KNB-brochure Besparen met Keiformaat 70 geeft achtergronden en toepassingsvoorbeelden. De presentatie van het eerste exemplaar vond plaats in Vught.

Toine van de Ven wethouder Openbare Ruimte van de gemeente Vught ontving 11 januari uit handen van KNB-voorzitter Nienke Homan de nieuwste KNB-brochure over de smalle straatbaksteen. De gemeente Vught heeft zich als een van de eersten onderscheiden door te kiezen voor dit duurzame keramische product. Het deed daarmee goede ervaring op. Reden voor KNB om de landelijke presentatie van de informatieve brochure in Vught te organiseren.

Nienke Homan: “De straatbaksteen past met zijn lange levensduur, hoge mate van hergebruik en gebruik van hernieuwbare klei heel mooi in een circulaire economie. Gebruik van de slankere straatbaksteen draagt bij aan versnelling van de verduurzaming van onze leefomgeving.”

Duurzaam

Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke thema’s voor een leefbare samenleving. Klimaatdoelen op elk niveau verdienen de hoogste prioriteit. De Nederlandse straatbaksteenindustrie, verenigt in KNB (vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek), zet zich in voor het behalen van de doelen op het gebied van duurzaamheid door een slankere straatbaksteen aan te bieden. Deze heeft een dikte van 70 mm in plaats van de gebruikelijke 80 mm. De straatbaksteen ‘Keiformaat 70’ genaamd heeft dezelfde functionaliteit als de straatbaksteen van 80 mm maar vraagt minder klei en dus minder energie voor de productie en transport.

Slankere straatbaksteen Esscheweg

Toine van de Ven: “Met het oog op materiaalbesparing en duurzaamheid is Keiformaat 70 toegepast. Meerdere jaren na het bestraten is er geen sprake van spoorvorming of gekantelde of gescheurde stenen. Al met al zijn we heel content. We moeten minderen met materialen en dat kan met deze straatbaksteen zonder risico. We gaan zeker kijken hoe we dit in andere projecten kunnen toepassen.”

Goed voorbeeld doet volgen

KNB ziet in de keuze van de gemeente Vught goed voorbeeld om te volgen: het behalen van de klimaatdoelen door de toepassing van de nieuwe generatie keramische straatproducten zoals het slankere gebakken Keiformaat 70. De som is minder klei = minder energie = minder CO2 uitstoot, zo simpel is dat!