Vul een zoekwoord in:

Nieuwe uitgave BAKSTEEN

30-09-2021

Eind september 2021 verscheen een nieuwe uitgave van het KNB-architectuurmagazine BAKSTEEN, de 73e editie alweer. Thema is ROND maar het had ook gebogen of gekromd kunnen zijn. Een inspirerende uitgave vol met out of the box-metselwerk.

De nieuwste uitgave nr. 73 van BAKSTEEN heeft ‘rond’ als centraal thema. Dat is bijzonder want wie het over baksteen heeft denkt aan een hoekig bouwproduct. Die hoekigheid kan worden opgevat als de stilzwijgende uitnodiging om vooral in het rechte vlak te ontwerpen. Dat maakt natuurlijk wel een efficiënter ruimtegebruik mogelijk en combinaties met andere bouwdelen zijn makkelijker. Bovendien is het handiger voor de verwerker. 

Door de ontwerper kan die hoekige vorm echter ook worden opgevat als een expliciete uitdaging om af te wijken van gebaande paden. 

Gebogen en gekromd metselwerk wordt dan resultaat van rebels ontwerpen, tegendraads, out of the box denken! "Wij denken dat Nederland iets te vierkant wordt" laten twee architecten van Dok architecten in de uitgave dan ook optekenen. Zij ontwierpen The Wave, een iconisch project, dat de cover van BAKSTEEN siert.

De schaarste aan rond gemetselde objecten in Nederland bracht de redactie naar buitenlandse projecten. Ingenieus ontworpen, of juist met een geniale verwerking? De baksteen heeft in alle gevallen en in alle landen toch echt de vorm zoals we die ook hier kennen; hoekig!

Lees hier de 73ste editie van BAKSTEEN