Vul een zoekwoord in:

Nieuwe KNB-video: Waarom prefab gevelelementen met ingestorte keramische steenstrips?

Architect Richard van Tiggele van Venster Architecten licht in een nieuwe KNB-video toe welke keuzes hij maakte voor baksteengevelwerk. De video (hiernaast) is de eerste in een nieuwe reeks over baksteengevelwerk. 

‘Met de fabrikant experimenteren tot de juiste kleurnuance en structuur met schorseffect is bereikt’.


Voor Le Perron in Woerden koos Richard van Tiggele voor prefab betonnen gevelelementen met ingestorte keramische steenstrips. Van Tiggele: “Prefab stelde ons voor een aantal nieuwe uitdagingen. Ten eerste zagen we, na het bezichtigen van een aantal referentieprojecten, dat de naden tussen de prefab­onderdelen behoorlijk zichtbaar zouden zijn als deze te veel in kleur en maat afweken van de gewone voegen. Ten tweede bleek dat de uitgekozen strengperssteen na een trekproef door de prefab leverancier niet voldeed. We zijn op zoek gegaan naar kant­ en klare keramische steenstrips, maar die bleken uiteindelijk te dun”. Uiteindelijk kwam de architect in aanraking met een ambachtelijke producent die in staat bleek halve stenen te produceren van typische Groninger roodoranje zeeklei, deze kan klieven en het niet gebruikte deel alsnog als steenstrip kan toepassen in een ander bouwproject.

Lees de andere keuzes van Richard van Tiggele in het bijbehorende artikel over dit project in Baksteen-magazine 71.

De video, de eerste uit een reeks van drie, is onderdeel van het KNB kennisprogramma baksteengevelwerk. KNB deelt hiermee actuele kennis met diverse doelgroepen om verantwoorde keuzes voor baksteen gevelwerk te maken. Daarmee komt het grote scala aan keuzemogelijkheden en de innovatiekracht van de baksteenindustrie tot uiting. 

KNB wil met actuele kennis de doelgroepen verrijken, inspireren en de zekerheid van ontwerpkeuzes versterken.

Meer video's van KNB vind je op het you-tube kanaal van KNB keramiek