Vul een zoekwoord in:

Nieuwe KNB-video: Veerkracht ambachtelijk en toch hedendaags

01-07-2021

Je zult als jonge architect toch maar de prestigieuze Abe Bonnemaprijs 2020 winnen! En dat voor een ontwerp met een zeer beperkt budget. Het lukte Ard Hoksbergen met subtiel gebruik van een zandgele volle baksteen in de gevel van een Amsterdamse basisschool.

Tegenwoordig is er een toenemend aantal mogelijkheden om mooi en betrouwbaar baksteengevelwerk te ontwerpen. Vraag is hoe en op basis waarvan architecten uiteindelijk de keuze maken. 

Architect Hoksbergen koos voor ambacht in een hedendaagse vorm waarbij de volle baksteen in tegelverband is gemetseld. Het gebouw past naadloos binnen de bestaande context en verwijst op subtiele wijze naar het oude schoolgebouw. Opmerkelijk is dat uitsluitend gebruik is gemaakt van hele bakstenen. Dus geen afval en hak- of zaagwerk voor drieklezoren of halve stenen.

KNB legde het uiteindelijke gebouw op video vastgelegd. De video is de derde uit een reeks video's van KNB die gaat over diverse keuzes voor baksteengevelwerk. De reeks video's helpt bij het maken van de juiste afwegingen en laat de innovatiekracht van de baksteenindustrie zien. 

De KNB-video over dit project: De keuze voor volle baksteen 👉 Basisschool de Veerkracht in Amsterdam

Meer KNB-video's: