Vul een zoekwoord in:

Made in Limburg Verkiezingsdebat: goede opkomst en pittige discussies

In opmaat naar de Statenverkiezingen 2023 debatteerden op 1 maart jl. 12 kandidaat-statenleden, waaronder 8 lijsttrekkers, over de Limburgse maakindustrie. In Boekhandel Dominicanen te Maastricht werden vijf stellingen besproken onder leiding van Sander Kleikers. Over industrie, werkgelegenheid, infrastructuur en welvaart. Wat kan de industrie op deze thema’s verwachten van de aankomende provinciebestuurders?

Voor het slagen van de verduurzaming van de industrie is het noodzakelijk dat het Provinciale Bestuur en de Limburgse Industrie effectief samenwerken.

Zo stelde Ewald van Hal (directeur KNB) bij aanvang. Omdat juist in, met en door de regio de opgaven van de energietransitie moeten worden opgelost. Aansluitend werden de stellingen geïntroduceerd door o.a. Sekhar Lahiri (directeur Metaal Nederland), Dorien van der Weele (duurzaamheidsmanager Wienerberger) en Nienke Homan (voorzitter KNB).

Over het belang van maakindustrie voor werkgelegenheid, economie en nuttige producten waren de debaters het snel eens. Net als over de noodzakelijkheid van de energietransitie en de opwek en distributie van groene stroom en waterstof. Maar waar, wanneer, hoe en voor wie bleef onduidelijk. Partijen spraken elkaar aan op ‘onbetrouwbaarheid’ door het aanhalen van een eerdere tegenstem voor windenergie. Anderen wilden keuzes kunnen maken wie in de toekomst in Limburg produceert en mag produceren. Belangrijk is dat de noodzakelijke verandering behapbaar blijft voor ondernemers. ‘Al zullen er bedrijven afvallen’, aldus Ina Boven van de Partij van de Dieren. PVDA-lijsttrekker Jasper Kuntzelaers wil voorkomen dat de Limburgse Maakindustrie op den duur verwordt tot ‘industrieel erfgoed’.

KNB nam het initiatief en organiseerde het ‘Made in Limburg Verkiezingsdebat’ in samenwerking met de koepels voor papier (VNP), levensmiddelen (FNLI), metaal (Metaal NL), glas (VNG), rubber- en kunststoffen (NRK).

Fotografie: FOCUSS 22/Jean-Pierre Geusens