Vul een zoekwoord in:

Keramische industrie present op Dag van het Klimaatakkoord 2021

02-11-2021

Tijdens de Dag van het Klimaatakkoord 2021 nam directeur Ivo Würzner van baksteenfabrikant Rodruza deel aan een paneldebat over groene industriepolitiek. Hij gaf daarmee stem aan de energie-intensieve MKB-industrie zoals de keramische industrie is. “De wil en kennis tot verduurzaming is er, de overheid moet vooral faciliteren met een concreet plan en een tijdhorizon”.

‘Doelstellingenbingo’, dit woord viel herhaald tijdens een paneldebat over het samenspel van bedrijfsleven en overheid tot verduurzaming van de industrie in Nederland. Aan het debat werd verder deelgenomen door CEO’s van Shell, Tata Steel, Sabic en Smurfit Kappa alsmede de Tweede Kamerleden Erkens (VVD) en Thijssen (PvdA).

Onder leiding van debatleider Michel Jehae werd duidelijk dat waterstof voor de energie-intensieve industrie een belangrijke oplossing biedt tot een duurzame bedrijfsvoering in de toekomst. In de tussenliggende tijd zal verdergaande elektrificatie en CCS(U) de grootste rol spelen om emissiereducties te realiseren. Snelle duidelijkheid van de overheid wanneer een nieuwe energie infrastructuur is te verwachten en subsidies voor de onrendabele top van nieuwe technieken zijn daarbij essentieel voor de beoogde versnelling. Niet voor niets werd door diverse aanwezigen het woord crisisaanpak in de mond genomen.

Duidelijk werd dat veel kansen voor versnelde CO2-reducties afhangen van het komende regeerakkoord, waarin volgens een enkel panellid ‘de grootste verbouwing van Nederlands energiesysteem ooit’ zal worden opgenomen. Baksteenfabrikant Würzner sprak hoop uit dat dan niet alleen naar de Noordzeekust wordt gekeken maar ook wordt gedacht aan keuzes die bijvoorbeeld de keramische industrie helpen in de energietransitie.