Vul een zoekwoord in:

Jaarverslag KNB 2021: Concrete stappen naar verdere verduurzaming

19-05-2022

Het door KNB gepresenteerde Jaarverslag 2021 is een verslag over een getekend jaar. Toch kon de industrie de bouwketen blijven voorzien van in Nederland gebakken bouwproducten. Door duurzaamheid en circulariteit gedreven innovaties verbreedt de mogelijkheden voor afnemers om daaruit verantwoorde keuzes te maken. Ook dat is de kracht van keramiek.

2021 werd getekend door een COVID-pandemie, een toenemende urgentie tot verduurzaming (COP 26) maar ook door oplopende energie- en klimaatkosten.

Desondanks was de industrie onverminderd in staat de bouwketen te voorzien van bakstenen, keramische dakpannen en gebakken tegels. De industrie wil dat ook in de toekomst blijven doen en zoekt naar wegen om proces en product te verduurzamen.

Concrete resultaten daarvan zijn te herkennen in verslanking en verslimming van de producten. Aan de proceskant ontwikkelde KNB een Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030 dat inspireert en activeert tot concrete transitiestappen. Een voorbeeld daarvan is Brick Valley waarvoor in 2021 een stevige basis werd gelegd. Dit icoonproject is een prima voorbeeld van gebiedsgerichte samenwerking door 4 KNB-leden gericht op een gemeenschappelijk duurzame energievoorziening voor hun 6 fabrieken in het Gelderse Zevenaar en Lingewaard.

Verder in het Jaarverslag 2021 veel aandacht voor de activiteiten van de keramiek-koepel op het gebied van kennisontwikkeling en kennisoverdracht naar de beroepspraktijk van ontwerpers en verwerkers en het onderwijsveld. 

Klik hier voor het Jaarverslag KNB 2021