Vul een zoekwoord in:

Is biopropaan een duurzaam alternatief?

In opdracht van KNB, en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, doet Technisch Centrum Keramische Industrie (TCKI) haalbaarheidsonderzoek naar duurzame alternatieven voor aardgas in het keramisch proces. Het onderzoek, onderdeel van de Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030, vond al plaats in Denemarken maar bereikt nu ook de besneeuwde binnenplaats van het Keramisch Huis in Velp.

De toepassing van aardgas in de keramische industrie moet vroeg of laat plaats maken voor duurzame alternatieven. Grote vraag is welk alternatief toepasbaar en beschikbaar zal zijn.  Voor een antwoord op de eerste vraag gaf KNB opdracht aan TCKI om een viertal commercieel beschikbare alternatieven te onderzoeken.

Als zichtbaar onderdeel van het onderzoek werd recent een grote tank met bio-propaan geplaatst naast het Keramisch Huis in Velp. Het maakt TCKI mogelijk om op laboratoriumschaal stookproeven te doen aan een grote vari√ęteit van keramische producten met verschillende productkenmerken.

Doel van het onderzoek is bekend te worden met de effecten van duurzame alternatieven voor het fossiele aardgas op de technische en esthetische eigenschappen van het keramische bouwproduct (zoals druksterkte, vorstbestendigheid en uiterlijk). Bovendien wordt onderzocht wat het effect ervan is op de samenstelling van de rookgassen.

Andere duurzame, alternatieve brandstoffen die in het onderzoek worden betrokken zijn biogas, bio-olie en waterstof, waarbij aardgas als referentie dient. Verder wordt de toepassing van microgolftechniek bestudeerd. Afronding van het onderzoek is voorzien eind 2021.