Vul een zoekwoord in:

Fabrikanten bouwkeramiek stevig getroffen door hoge gasprijs

14-10-2021

De prijs voor aardgas is inmiddels zo sterk gestegen dat het ook fabrikanten van gebakken bouwmaterialen raakt. De fabrikanten gebruiken aardgas als brand- en grondstof voor hun productie maar hebben daarnaast klimaatrechten nodig die door de hoge energieprijzen ook sterk in prijs zijn gestegen. KNB vroeg hier met een persbericht aandacht voor.  

Al eerder hadden de media belangstelling.

Het NOS stak zijn licht op bij KNB-lid Steenindustrie Strating. In het NOS Journaal van 20.00 uur op zaterdagvond 2 oktober, ging directeur Geert Jan Strating ‘los’ over de prijzen, de betekenis van aardgas voor keramiek en belichtte hij alternatieven.

Kort daarna besteedde ook het Dagblad van het Noorden, NRC en Cobouw aandacht aan het onderwerp met Strating wederom als stralend middelpunt. Een week later was het de beurt aan De Gelderlander. Daarin aandacht voor de gevolgen met een rapportage bij KNB-lid Caprice Baksteen.

Met een persbericht vroeg KNB ondertussen aandacht voor de invloed van de stevige prijsstijging van gas en CO2-emissierechten op de kostprijs, het investeringsvermogen voor verduurzaming en de internationale concurrentiepositie. KNB noemt het buitenland waar overheidsmaatregelen voor burgers én bedrijven worden getroffen. 

Aardgas is voor bouwkeramiek brandstof en grondstof tegelijk. Ondanks intensief onderzoek naar toepasbaarheid en beschikbaarheid van duurzame alternatieven staat al vast dat de fabrikanten voorlopig niet hoeven te rekenen op een groene energie-infrastructuur. Dat betekent dat zij voorlopig nog zijn aangewezen op aardgas en emissierechten nodig hebben.