Vul een zoekwoord in:

Architectuurmagazine BAKSTEEN over Circulair

28-09-2023

De nieuwste, 75e uitgave van KNB’s magazine BAKSTEEN legt de metselbaksteen naast de maatlat van de 7 circulaire ontwerp-strategieën uit de Leidraad Circulair Ontwerpen van CB23. Het geeft verrassende inzichten.

De nieuwe uitgave geeft ruim baan aan de diverse mogelijkheden die circulair bouwen met baksteen biedt. Denk aan een bakstenen ziekenhuisgebouw dat tot school transformeert, zoals bij het Zuidergymnasium in Rotterdam het geval is. Of denk aan een nieuwe gevel die uit de oude wordt opgetrokken zoals bij Ons Lieve Heer op Solder in Amsterdam is gebeurd.

Maar denk ook aan ervaren bakstenen die, al dan niet gestript, worden hergebruikt zoals bij Republica in het bruisende Buiksloterham. Of aan het spraakmakende Ecodorp Zuiderveld in Nijmegen waar restpartijen baksteen door verwerking met kalkmortel in een verre toekomst opnieuw beschikbaar zijn. Stuk voor stuk zijn het voorbeelden van wat circulair bouwen met baksteen betekent.

In zijn redactionele voorwoord legt KNB-directeur Ewald van Hal een relatie met ‘De’ Kringloop. Jarenlang was het synoniem voor winkels met tweedehands spullen, vaak gehuisvest in een kloek bakstenen gebouw dat eerder duidelijk een andere functie had vervuld. Het had allemaal iets te maken met ‘her’: hergebruiken, herbestemmen, herstellen. Kringloop, dat ging over het verleden.

Anno nu is het Engels superieur geworden, kringloop heet circulair, en is het met de R-ladder dat strategieën van circulariteit worden aangeduid: van refuse, reduce en reuse tot recycle en recover. Circulair, dat gaat over de toekomst! 

Boodschap van de nieuwe uitgave: circulair ontwerpen en bouwen zijn ‘hot’ en baksteen kan in deze trend prima meekomen: het is vooral een kwestie van herontdekken. Wat daarin helpt is een bewezen verleden met vertrouwde materiaalkenmerken en een eindeloze reeks aan kleurvariaties. Hoe mooi is dat!

Lees hier de nieuwe uitgave Circulair