Vul een zoekwoord in:

Cobouw 12 oktober 2017 - Sint Maarten

Ruim een maand na de allesverwoestende orkanen Irma en Maria maken eilandbewoners op Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten de balans op. Er zijn torenhoge herstelkosten wat de vraag oproept wie deze bovenwindse eilanden wederopbouwsteun biedt.

Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn deel van het staatsbestel van Nederland en staatsrechtelijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld gemeenten. Zij kunnen dus onvoorwaardelijk rekenen op Nederlandse steun.

Voor Sint Maarten is dat anders. Sinds 10-10-10 is het een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden zoals Aruba, CuraƧao en Nederland dat ook zijn. Het Nederlanderschap en defensie zijn gemeenschappelijk, maar bijv. verkiezingen, munt en rechtspraak zijn eigen. Sint Maarten heeft binnen het Koninkrijksstatuut dus een principieel andere positie dan Saba en Sint Eustatius en ook anders dan  het aanliggende Saint Martin. Dit is als departement staatsrechtelijk onderdeel van Frankrijk en behoort geheel tot de EU.

De bijzondere band van Nederland met Sint Maarten binnen het Koninkrijk was wel reden om het in 2010 te associƫren met de Europese Unie. Dat is geregeld met het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU). Doel daarvan is het bevorderen van de economische en sociale ontwikkeling van de geassocieerde landen, het bevestigen van hun Europese verbondenheid en het dienen van de economische, sociale en culturele ontwikkeling van de inwoners.

Sint Maarten maakt dus geen deel uit van de Europese Unie, hoeft ook niet te voldoen aan Europese regels, maar is wel geassocieerd. Het komt daardoor reeds in aanmerking voor bepaalde Europese studiefondsen en EU brede samenwerkingsovereenkomsten. Het is dan een kleine maar politieke stap om Sint Maarten ook Europese steunmaatregelen te bieden, zoals Saint Martin ook onvoorwaardelijk kan rekenen op steun van de Europese Unie.

Het is in dat geval wel verdedigbaar dat de nieuwe Europees gefinancierde gebouwen dan ook direct dienen te voldoen aan Europese klimaatregels zoals op het gebied van de energieprestatie van gebouwen (EPBD, 2002/91/EC). Daarbinnen mag rekening worden gehouden met de klimatologische en plaatselijke omstandigheden en met de kosteneffectiviteit, dus maatwerk is mogelijk. Een prima kader om Sint Maarten duurzaam te wederopbouwen!