Wie doet dat nog? Opgewekt in het zonnetje lopen in de wetenschap dat zo’n dag vol groene eigen opwek goed is voor een duurzame energievoorziening én voor de eigen portemonnee. Die tijd van opgewekt opwekken lijkt voorbij. Met dank aan -publieke- opvattingen over de salderingsregeling en -private- opvattingen over de kostentoerekening van terug-leveren.
Het is ingewikkeld en vraagt een stukje uitleg. Salderen is het verrekenen van wat er aan stroom wordt afgenomen met wat door de afnemer zelf wordt opgewekt. Het verschil wordt met de energiemaatschappij afgerekend. Over een tekort wordt de volle stroomprijs betaald; bij een overschot ontvangt de afnemer een terugleververgoeding. Het is een redelijke regeling. Tegenover het algemeen belang van vergroening van de stroomopwekking staan (particuliere) investeringen van duizenden euro’s in PV panelen. Ook de energiebedrijven varen er wel bij: de goedkoop van afnemers ingekochte elektra wordt voor de volle mep aan anderen verkocht!
Vooruitlopend op een mogelijk eind van de wettelijke salderingsregeling ver’zon’nen energiebedrijven de terugleverheffing. Dat is een ‘opwekboete’ voor alle elektra die door de afnemer zelf wordt opgewekt maar niet (letterlijk!) meteen zelf wordt gebruikt. In de praktijk gaan afnemers daardoor over de eigen opwek aan het energiebedrijf betalen. Bij pakweg 10 PV-panelen gaat dat al snel over zo’n 350 euro per jaar. Daarmee zijn terugleverkosten met recht een opwekboete. Want wie gebruikt alle eigen zonne-energie direct zelf? Wellicht thuiswerkers die overdag een wasje doen en hun elektrische wagen laden. Hoewel: bij thuiswerk wordt de auto niet bereden en is er helemaal niets te laden!
De nieuwe terugleverheffing trok de aandacht van waakhond ACM: is deze wel redelijk? Maar het schaadt ook het vertrouwen van burgers in langjarig, voorspelbaar en bestendig beleid als basis voor klimaatinvesteringen. Resultaat is wantrouwen, faillissementen van veel zonnepaneel-bedrijven maar ook het verzoek aan installateurs om een aan/uit knop op de zonnepanelen. Want wie wil een opwekboete nou niet kunnen ontlopen? Raar maar waar: zonne-energie als groen afval. Wie blijft daar opgewekt onder?
Mr Ewald L.J. van Hal
Directeur vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek, namens NVTB