Vul een zoekwoord in:

Cobouw 19 januari 2018 - VVE helpt energietransities

De overschakeling naar energieneutrale, gasvrije gebouwen is een van de grootste uitdagingen van dit moment. Met vormen van gebouwgebonden financiering moet investeren in kansrijke besparingsopties financieel aantrekkelijker worden, aldus het regeerakkoord. Een nieuwe wet biedt inspiratie voor de gehele particuliere koopsector. Het betreft een wijziging van het Burgerlijk Wetboek door de Wet verbetering functioneren VVE's.

Met ingang van 1 januari 2018 moeten VVE's voortaan jaarlijks voldoende geld reserveren voor onderhoud van hun gebouwen. Deze wettelijke plicht bestond al sinds 2008, maar zonder minimumbedrag. Ten onrechte zo blijkt, want goed onderhoud mag dan goed zijn voor het woongenot, voor de waarde van de flat en dus voor de verkoopprijs van het appartementsrecht, deze argumenten blijken voor VVE's onvoldoende motief om feitelijk voldoende geld voor onderhoud te reserveren.

De nieuwe wet bepaalt daarom dat VvE's (uiterlijk in 2021) voortaan een reservefonds moeten hebben dat passend is bij de omvang. Het fonds kan worden gevoed aan de hand van een gebouwspecifiek MeerjarenOnderhoudsPlan, mits dat voldoet aan een aantal materiële eisen inclusief budget. Alternatief is een reserve van minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw.

Nieuw is ook dat VvE's voortaan een overeenkomst tot geldlening kunnen aangaan. Dat is belangrijk, omdat investeringen in energiebesparing vaak niet worden gezien als onderdeel van regulier onderhoud zodat er geen middelen worden gereserveerd. Gevolg is dat energiebesparende maatregelen worden uitgesteld of zelfs afgesteld. Leent een VVE geld dan wordt elke appartementseigenaar aansprakelijk voor zijn leningdeel, maar kan deze bij verkoop overdragen aan de nieuwe appartementseigenaar (art 5:113 BW) .

Vanuit het perspectief van de energietransitie gebouwde omgeving biedt het appartementsrecht bij uitstek mogelijkheden tot gebouwgebonden financiering, voor hoog- én laagbouw. Het appartementsrecht verbindt verenigingsrecht (VVE) met zakenrecht (eigendom) en gemeenschappelijk eigendom (het gebouw) met individuele gebruiksrechten (de woning). Het is flexibel, biedt kostenefficiency en geeft organiserend vermogen door het kwalitatieve lidmaatschap van de VVE. Waarom deze rechtsfiguur niet ook benutten voor eigenaren van grondgebonden, vaak seriematig gebouwde woningen? De hele particuliere koopsector, gestapeld en grondgebonden, is gebaat bij een duurzame woning in een goed onderhouden leefomgeving!

Lees de column op de website van Cobouw.