Vul een zoekwoord in:

Economische en maatschappelijke winst

De duurzaamheid van baksteengevelwerk draagt bij aan economische en maatschappelijke winst. Voorbeelden hiervan zijn een lage total costs of ownership en lage onderhoudskosten. Ook draagt baksteengevelwerk bij aan de bescherming van landschaps-, natuur- en cultuurhistorische waarden.

Zeer lange levensduur en waardevast

Kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand. Door de eeuwen heen is bewezen dat baksteenmetselwerk een zeer lange levensduur heeft, mooi en sterk blijft. Nederland kent veel perioden van regen en ook periodes met nachtvorst, gevolgd door dooi overdag. Wanneer materialen nat worden en daarna blootgesteld worden aan vorst, bestaat het risico van een snelle afbraak. Baksteenmetselwerk is echter langdurig bestand tegen zware omstandigheden.

Levensduurkosten (LCC)

Door de lange levensduur, lage onderhoudsbehoefte en waardevastheid van bakstenen gebouwen scoort baksteengevelwerk goed op het gebied van economische aspecten. Dit is zeker terug te zien als men rekening houdt met de kosten over de gehele levensduur en de besparing elders in de keten. Bouwhulpgroep Eindhoven voerde studie uit naar levensduurkosten- en baten van baksteenmetselwerkgevels. Zie ook (de studie naar) de levensduurkosten (LCC) van straatbaksteen

Bescherming landschaps-, natuur- en cultuurhistorische waarden

Baksteengevelwerk is een herkenbaar onderdeel van de Nederlandse cultuur en omgeving. Door de kleiwinning en de toepassing is baksteen letterlijk beeldbepalend voor het landschap. De variatie in, en toepassingsmogelijkheden van het product zijn zeer groot. Baksteen vormt het decor van het dagelijks leven met een goede ruimtelijke kwaliteit en positieve gebruikservaring, en dat al vele eeuwen lang.