Vul een zoekwoord in:

Voordelen en eisen

Voordelen

Weinig bouwproducten zijn zo nauw met het Nederlandse natuur- en cultuurlandschap verbonden als straatbaksteen. Straatbakstenen worden geproduceerd uit grondstof van eigen bodem. Daarnaast kent het gebruik van straatbakstenen veel voordelen. De voordelen op een rij: 

Duurzaam
Straatbakstenen zijn van hoogwaardige kwaliteit. Het product dankt zijn sterke eigenschappen aan de uitstekende samenstelling van de klei en de moderne technieken die worden toegepast tijdens het bakproces. Straatbakstenen worden in een computergestuurd proces gebakken bij een temperatuur van ruim 1000 °C. Hierdoor verkrijgen de stenen hun unieke hard- en slijtvastheid.

Budgetvriendelijk
Dankzij de duurzaamheid gaan bakstenen straatwerken lang mee. In veel historische binnensteden ligt tot op de dag van vandaag hetzelfde straatwerk als enkele eeuwen geleden. Bovendien zijn straatbakstenen meer dan één keer te gebruiken. Door hergebruik is dit materiaal budgetvriendelijk.

100% natuurlijk
De hoogwaardige klei waaruit straatbakstenen gevormd worden zorgt voor een natuurlijke uitstraling.

Mooi en veelzijdig
Straatbaksteen combineert duurzaamheid met subtiliteit in afwerking. Een bakstenen straatdek oogt bijzonder, ook op detailniveau. Van dichtbij is de grote variëteit in structuren zichtbaar: van glad tot bezand, met een verouderde uitstraling of juist geglazuurd. Deze perfectie in detaillering komt, naast gebruik in bestrating, goed tot zijn recht in constructies als trappen, kades en brughoofden.

Gebakken klinkers zijn in veelzijdige uitvoeringen verkrijgbaar. Door te combineren met verschillende kleuren, formaten en patronen, krijgt ieder straatwerk een eigen uitstraling. Van authentiek tot modern, van natuurlijk tot stedelijk.

De keuze voor straatbaksteen draagt bij aan een positieve, harmonische beleving. De natuurlijke uitstraling van gebakken klinkers is goed te combineren met uiteenlopende bestratingsmaterialen, zoals natuurstenen banden en bollende keien.

Kleurecht en kleurvast
Gebakken klinkers zijn kleurecht, ze bevatten dus geen kunstmatige kleurstoffen. Straatbakstenen behouden levenslang hun natuurlijke tint. Door het natuurlijke afslijtingproces, wordt de kleur na verloop van tijd alleen maar mooier en warmer.

Onderhoudsvriendelijk
Straatbakstenen zijn bestand tegen uitzonderlijke omstandigheden. Dankzij hun relatief gladde oppervlak, hechten vuil, mos en algen zich moeilijk. De methode en de intensiteit van onderhoud is afhankelijk van het gebruik van het straatdek. In alle gevallen zijn straatbakstenen gemakkelijk te behandelen, zonder gevaar voor beschadiging.

Milieuvriendelijk
Straatbakstenen bevatten geen elementen die schadelijk zijn voor het milieu. Fabrikanten streven ernaar de productie van straatbaksteen zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Tijdens het productieproces wordt gewerkt met de nieuwste tunnelovens . Deze besparen veel energie. De emissie is bovendien aanzienlijk gereduceerd door het gebruik van aardgas.

De stenen worden uit het natuurlijke product klei gebakken. De winning van klei heeft een positieve invloed op de longfunctie en bedding van rivieren. Deze krijgen de kans zich te herstellen, omdat de grondstof klei automatisch door de rivieren wordt aangevuld.

Kwaliteitseisen 

Straatbakstenen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Verschillende keurmerken, waaronder het Nederlandse KOMO-certificaat en de Europese CE-markering waarborgen een constante hoge kwaliteit.

KOMO-certificaat
Voor straatbaksteen bestaat reeds jarenlang een - vrijwillig - systeem van kwaliteitsborging dat onder de vertrouwde vlag van KOMO wordt gevoerd. De belangrijkste kenmerken van deze certificering zijn een selectie van specifiek voor straatbaksteen geldende eisen zoals wateropname en buigtreksterkte. Daarnaast vindt er een externe controle plaats van productieproces en het eindproduct.

De certificering wordt bij alle producenten uitgevoerd door de officieel erkende instellingen Kiwa en IKOB-BKB op basis van de Nationale Beoordelingsrichtlijn 'BRL 2360 straatbaksteen'. De eisen die in dit kader aan straatbaksteen worden gesteld, zijn ontleend aan de Standaard RAW Bepalingen.

CE-markering
Met de introductie van de Europese norm NEN-EN 1344 gelden ook op Europees niveau normeringen voor bestrating. De productnorm NEN-EN 1344 vormt de basis voor de CE-markering - de verplichte wijze waarop producenten de bouwproducten specificeren voor een beoogde toepassing.

De EU-markering beschrijft minder strenge kwaliteitseisen dan de Nederlandse RAW bepalingen. Hieronder staat een vergelijkend overzicht van kwaliteitseisen.

Eigenschappen RAW bepalingen EU-normering
Wateropname volume % 4-12 % geen eis
Wateropname gewicht % 2-6% geen eis
Minimale buigtreksterkte > 6 N/mm2  
Gemiddelde buigtreksterkte > 10N/mm2  
Gemiddelde druksterkte > 100 N/mm2  
Buigbreekbelasting individueel > 64 N/mm2  
Buigbreekbelasting gemiddeld > 80 N/mm2 Klasse T4
Gemiddelde bezwijkbelasting >15 kN  
Slijtweerstand Max 750 mm3 klasse A2
Stroefheid (u.s.r.v.) > 55 klasse U3
Vorstbestendigheid Ja Klasse FP100
Zuurbestendig G<7%  
Bouwstoffenbesluit    
Afmetingen 0,4 wortel d mm  
Maatspreiding 0,6 wortel d mm Klasse R1