Vul een zoekwoord in:

Speciale producten

Nieuw gevelsysteem
Eind 2009 is een nieuwe 'metselbare' gevelbekleding op de markt verschenen van duurzaam en ecologisch keramiek. De stenen hebben grote afmetingen en horizontale perforaties. In samenhang met een dikte van 7 cm. wordt een grote materiaalbesparing bereikt. Het systeem kan zowel traditioneel worden gemetseld als met een dunne voeg worden uitgevoerd door gebruikmaking van lijm of een speciale mortel. Voor meer informatie zie de website van Daas Baksteen.

Passiefbouwsysteem op basis van baksteen
Er is een passiefbouwsysteem ontwikkeld op basis van keramische producten, geïntroduceerd onder de naam 'massief passief' bouwen. Passiefhuizen zijn zeer goed geïsoleerde woningen met een heel laag energieverbruik voor verwarming en koeling. Een passiefhuis met massieve muurconstructie verbruikt tot vijf keer minder energie dan traditionele huizen. Daarbij wordt gestreefd naar een thermisch comfortabel gebouw met een zeer goede kwaliteit binnenlucht. Voor van het massief-passief huis dat wordt gebouwd met vertrouwde technieken en robuuste materialen waarvan de kwaliteiten zijn bewezen. Bijkomend voordeel is dat er door keramische massa van de constructie minder kans is op oververhitting in het gebouw tijdens de warme zomermaanden. Voor meer informatie zie www.massiefpassief.be.

Gevelbaksteen
Metselbaksteen in gevels scoort door de zeer lange levensduur en het ontbreken van onderhoud van nature al zeer goed op milieugebied. Naast de volle metselbaksteen zijn er ook vele soorten op de markt waarbij gaten zijn toegepast om materiaal en energie te sparen.

ClickBrick en Cradle to Cradle
Door het achterwege blijven van metsel- en voegspecie heeft Daas ClickBrick met zijn lage volumineuze gewicht een gunstige uitwerking op het milieu. Door de droog gestapelde stenen is ClickBrick uitermate geschikt voor hergebruik. De stenen worden eenvoudig met een rubberhamer vastgezet, waarbij RVS clips zorgen voor de verbindingen tussen de stenen. Er komt nagenoeg geen specie of lijm aan te pas. Volgens Daas Baksteen kunnen met de ClickBrick de principes van Cradle to Cradle (C2C) in de praktijk worden gebracht. Voor meer informatie zie de website van Daas Baksteen.

Smallere baksteen van CRH- Clay Solutions
CRH Clay solutions heeft in 2009 de Beeksteen op de markt gebracht. De baksteen is 35% smaller dan de traditionele baksteen waardoor de milieuprestaties verbeteren. Voor meer informatie zie de website van CRH Clay Solutions.

Voegloos metselwerk
Een andere ontwikkeling is een nieuwe baksteen die voorzien is van een uitholling. In deze uitholling wordt de metselmortel aangebracht, waardoor verder geen voegmortel tussen de stenen nodig is. Het resultaat is een puur bakstenen gevel, zonder zichtbare voeg, die bovendien traditioneel te vermetselen is. Voor meer informatie: www.vandersanden.be.

Keramische Gierzwaluwpannen
Gierzwaluwen broeden in Nederland uitsluitend in holten in muren en onder daken van gebouwen. Door afbraak, renovatie en isolatie verdwijnt de mogelijkheid voor gierzwaluwen om te nestelen. Door het aanbrengen van kunstmatige nestholten kan de afname van broedgelegenheid enigszins worden gecompenseerd. Bij nieuwbouw of renovatiewerkzaam- heden kan nestgelegenheid worden geïntegreerd. Bij bestaande gebouwen kunnen er nestkasten en speciale dakpannen voor gierzwaluwen worden toegepast. Voor meer informatie zie de website van Wienerberger en Monier.

Keramisch gevelaansluitprofiel voor dakisolatie bij bestaande woningen
GevelaansluitprofielIn samenwerking met de bedenker van het gevelelement 'De BouwHulpGroep' uit Eindhoven en 'Weijers Eikhout' vestiging Asten, ontwikkelde Wienerberger het Koramic gevelaansluitprofiel. Het profiel zorgt, bij dakisolatie van bestaande woningen, voor een geheel onderhoudsvriendelijke aansluiting tussen gevelpan en gevel. Het keramische profiel zorgt ook voor een esthetisch verantwoorde afwerking. Door het na-isoleren van daken op een bestaand dakbeschot wordt de dakopbouw hoger. Hierdoor vallen de flappen van de gevelpan vaak niet over de bestaande gevel. Voorheen werd zo'n situatie vaak 'opgelost' met behulp van een geschilderde houten plank. Het nieuwe gevelaansluitprofiel wordt tegen het dakelement geschroefd en valt zodoende netjes over de gevel. De flap van de gevelpan komt hier gedeeltelijk overheen te liggen. Op deze wijze ontstaat een geheel onderhoudsvriendelijke oplossing - van keramiek.

Keramische Binnenmuursteen
Een goede inzet van keramische binnenmuren vermindert het energiegebruik. Isolerende muren houden kou en hitte buiten en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Door hergebruik van al eerder gebruikt keramisch materiaal is het nu mogelijk om bij binnenmuursteen tot 50% minder 'verse' klei te gebruiken. Voor meer informatie: www.wienerberger.nl.

Straatbaksteen met waterafvoersysteem
Straatbaksteen wordt haast altijd hergebruikt en neemt zelfs toe in economische waarde. Recent onderzoek door Royal Haskoning concludeert dat straatbaksteen een hergebruikspercentage heeft van zeker 90% en een gemiddelde levensduur 125 jaar. Er bestaan straatbakstenen met systeem voor waterafvoer. Dat voorkomt overbelasting van het riool en verdroging van de ondergrond. Voor meer informatie: www.straatbaksteen.nl.