Vul een zoekwoord in:

Projecten

Particulier Massief Passief gebouwde woning in Witmarsum (Friesland) onderscheiden bij de PassiefBouwen Awards 2012.

Het rendement zie je terug in een lage energierekening

Het eerbewijs werd uitgereikt in februari tijdens de Bouwbeurs 2013 in Utrecht. De award is bestemd voor gebouwen en woningen die niet of nauwelijks energie gebruiken.

De particuliere woning in Witmarsum reikte in Utrecht nét niet tot de eerste
plaats in de categorie Woningen Nieuwbouw. Maar vanwege de bijzondere aard van
het project kreeg de woning wél een overall onderscheiding, namelijk plaatsing
in de z.g. Eredivisie PassiefBouwen. Die 'titel' is vergelijkbaar met een
eervolle vermelding.

De woning werd gerealiseerd via de vrij nieuwe MassiefPassief-bouwmethode, die
is uitgedacht door isolatieproducent Recticel en bakstenenfabrikant Wienerberger. Bij die methode worden gebouwen ontwikkeld volgens de bestaande passiefbouw ontwerprichtlijnen, maar wordt tijdens de bouw toch gebruik gemaakt van massieve bouwstoffen, zoals klassiek metselwerk en op bepaalde plaatsen keramische binnenwanden. Luchtdichtheid is een eerste vereiste, een goede ventilatie dus ook.

Particulier passiefwoning in Friesland onderscheiden bij PassiefBouwen Awards
 
 

Keramisch passief woonzorgcomplex bekroond met passief bouwen award 2012

Het multifunctionle gebouw Nimmerdor in Grijpskerke (gemeente Veere) is bekroond met met de jaarlijkse Passief Bouwen Award 2012, en wel in de categorie Overige Gebouwen. De award is bestemd voor gebouwen en woningen ide niet of nauwelijks energie gebruiken. Volgens juryvoorzitter ir. Chris Zijdeveld is Nimmerdor vooral in de prijzen gevalle, omdat het gebouw een klassiek uiterlijk heeft gekregen. 'Dat is bij passiefgebouwen altijd erg moeilijk, vanwege de luchtdichtheidseisen. Maar bij Nimmerdor zijn corporatie, architect en bouwer daarin uitstekend geslaagd'.  Het complex omvat 23 huur- en zeven koopwoningen, een dorpszaal, gym-annex theaterzaal, jeugdhonk en vier commerciële ruimten. Gekozen is voor het energiezuinige Keramisch Passief. Deze door producent Wienerberger en isolatiespecialist Recticel Insulation ontwikkelde Project Nimmerdorbouwmethode voorziet in goed isolerende keramische binnenmuurelementen en harde pu-isolatieplaten. De luchtdichtheid wordt gewaarborgd door een pleisterlaag langs de binnenzijde en details in de aansluiting tussen kozijn en want. Meer informatie: keramischpassief.nl

   Opening Nimmerdor 8 juni 2012

Nieuwbouwproject Borne wint passief bouwen award 2012

De Passiefhuis Award 2012 is gewonnen door Woonbeheer Borne, voor een nieuwbouwproject van zes woningen in de Welemanstraat te Borne. De jury omschreef het project als "een mooi samenwerkingsproject op weg naar extreem lage energiegebruiken met vergroting van wooncomfort."

Het project voldoet niet alleen aan het keurmerk Passief Bouwen, de woningen zien er volgens Herman Wanschers van Woonbeheer Borne ook nog eens aantrekkelijk uit. "Het ontwerp moest aan specifieke eisen met betrekking tot de beeldkwaliteit voldoen. Het project laat zien dat passief bouwen voor het uiterlijk geen grote consequenties hoeft te hebben."

Nieuwbouwproject Borne wint Passiefhuis Award 2012

 

Aanvoer buitenlucht door Keramische buizen in Villa Flora

November 2010 - Villa Flora is het duurzame kantoorgebouw op het terrein van de Floriade 2012 bij Venlo. Het is ontworpen door Jon Kristinsson volgens de beginselen van de 'cradle to cradle' filosofie. De aanvoer van frisse buitenlucht naar de luchtbehandelingsunit van Villa Flora loopt door keramische buizen van Euroceramic in Belfeld bij Venlo. De fabrikant heeft voor de toegepaste producten het zilveren cradle to cradle-certificaat. Maar niet alleen daarom is de keuze op keramische buizen gevallen. Volgens Euroceramic heeft het materiaal gunstige eigenschappen voor het transport van lucht. Ze zijn thermisch geleidend en accumuleren warmte of staan warmte af, afhankelijk van het seizoen. Bovendien hebben keramische buizen goede ionische eigenschappen, zijn dicht voor radon en geven geen bacteriële vervuiling. De gebakken klei is een goede vochtregelaar. Risico op condensatie is uitgesloten. De luchtbehandelingsinstallatie van Villa Flora wordt uitgevoerd door de firma Terberg uit IJsselstein.

Villa Flora, drie jaar wordingsgeschiedenis

 

Baksteengevels voor Duurzame woonwijk

September 2010 - Het is amper anderhalf jaar geleden dat de gemeente Uden de prijsvraag uitschreef voor de ontwikkeling van een nieuwe, duurzame wijk. Het winnende ontwerp van Nieuwenhuizen Daandels Bouw, ondertussen bekend onder de naam Velmolenbuiten, heeft tot veel positieve reacties en een goede verkoop geleid. Een belangrijke spil in het winnende ontwerp was Search Ingenieurs uit Heeswijk. Duurzaamheid komt terug in alle lagen van het plan. Naast energie is ook een verantwoorde materiaalkeuze een van de speerpunten. Baksteenmetselwerk wordt volop toegepast in de gevels. Het Brabantse Uden en de gebakken steen horen bij elkaar. Gemetseld met een kalktrasmortel wordt deze steen goed recyclebaar. "Als er íets is wat dit project de Gemeente geleerd heeft, dan is het dat duurzaamheid en comfort elkaar niet in de weg hoeven te staan. Velmolenbuiten is een prachtige wijk met elan. Het geitenwollensokkenkarakter is ver te zoeken. Dankzij de gevarieerde opzet, de ruime aanwezigheid van groen en de vele voorzieningen, biedt de wijk voor ieder wat wils. In combinatie met de ligging en de kwaliteit, maakt dit Velmolenbuiten tot een woonomgeving die tot in lengte van dagen aantrekkelijk blijft." Voor meer informatie: www.velmolenbuiten.nl.

Project Veldmolenbuiten Project Veldmolenbuiten Project Veldmolenbuiten

Brede School in Uithoorn

De nieuwe Brede School 'Legmeer' in Uithoorn scoort op energiegebied 45% beter dan de voor dit gebouw geldende EPC-norm. Spring architecten en Deerns hebben dit gebouw samen ontworpen. Uitgangspunt was dat er een zeer energetisch efficiënt gebouw moest komen. Er is een compact gebouw ontworpen met een zogeheten goede schil.

Dit houdt in dat het gebouw onder meer een relatief klein geveloppervlak (met baksteenmetselwerk) heeft en een goede isolatiewaarde, bovendien zijn er vrijwel geen kieren. Daarnaast heeft het gebouw in de zomer een beperkte warmtelast door goede zonwerende maatregelen en worden in de winter de warmteverliezen beperkt. Er is zo aanzienlijk minder energie nodig voor het verwarmen en koelen van het gebouw.

Natuurlijke toevoer
Project Brede School UithoornHet ventilatiesysteem maakt gebruik van natuurlijke toevoer van ventilatielucht via de gevel. Zo is er geen energie nodig voor het verplaatsen van lucht via een kanalensysteem. De lucht wordt mechanisch afgezogen. De warmte uit de af te voeren lucht wordt verzameld en hergebruikt. Samen met de aanwezige bodemwarmte wordt de warmte gebruikt als bron voor warmtepompen. De pompen verzorgen een deel van de verwarming.