Vul een zoekwoord in:

Zelfdragende baksteengevels voor duurzame middelhoogbouw

Velp, 7 december 2017

Een eenvoudig optimaal te isoleren gebouw zonder enige vorm van koudebruggen. Dat is het grootste voordeel van zelfdragende metselwerkgevels en een belangrijke reden om voor deze vorm van baksteenmetselwerk te kiezen. Dat vinden de kijkers van het webinar 'BENG met zelfdragende baksteengevels' dat KNB in samenwerking met Eisma Bouwmedia organiseerde. De zelfdragende baksteengevel verbreedt het pallet van mogelijkheden om met bouwkeramiek zeer energiezuinige gebouwen te realiseren.

Artist impression Brick-BENG onderzoek
Studieproject Brick BENG - Willemspoort Den Bosch

Een andere reden om voor een zelfdragende baksteengevel te kiezen, is dat er een uitermate robuust gebouw met een zeer lange levensduur wordt gerealiseerd, dat weinig onderhoud behoeft. Interessant vanuit het uitgangspunt van life cycle costing.

In het webinar over zelfdragende baksteengevels gingen vier sprekers in op diverse aspecten van dit onderwerp. Architect Jan Peter Wingender van Office Winhov over het idee om zelfdragende gevels te maken. "Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de milieu- en energieprestatie van gebouwen, zowel door wetgeving als door labeling. Wat is de positie van metselwerk gevels in dat licht, als we kijken naar zeer energiezuinige middelhoogbouw?" Uit onderzoek dat in opdracht van KNB is uitgevoerd blijkt dat Bijna energieneutrale appartementengebouwen (BENG) prima te realiseren zijn met baksteengevels. Zowel 'traditioneel' halfsteensmetselwerk als zelfdragende buitenspouwbladen in steensmetselwerk zijn daarvoor zeer geschikt. "Gebruik van steensmetselwerk is nieuw voor deze toepassing. Toch biedt het een interessant perspectief voor duurzame middelhoogbouw."

Arie Mooiman (KNB) ging in op de milieuprestaties van een appartementengebouw met zelfdragende baksteengevels. Zo mag bij de MPG-berekening worden gerekend met een langere gebouwlevensduur dan de standaard referentielevensduur van 75 jaar. Dat heeft een gunstig effect heeft op de milieuprestatie van het gebouw.

Harrie Vekemans (Adviesbureau Vekemans) ging tijdens het webinar in op de technische aspecten van de zelfdragende gevel. Wat doe je met balkons? Welke gevolgen heeft een zelfdragende gevel voor de dilataties?

Frank Lambregts (DGMR) toonde de uitkomsten van een bouwfysische studie: hoe presteert een zelfdragende gevel op de BENG-eisen?

Het Bouwwebinar 'BENG met zelfdragende baksteengevels' werd verzorgd door KNB in samenwerking met Eisma Bouwmedia. De uitzending is hier gratis terug te kijken.