Vul een zoekwoord in:

Verdwijnt de metselaar?

Onder de kop fluitende metselaar verdwijnt laat De Telegraaf van 21 februari BAM-CEO Rob van Wingerden aan het woord. Deze verwacht geen ontslagen (‘we hebben een groot tekort aan metselaars’), wel dat de taak en werkplek voor het metselambacht langzaam verandert. KNB-directeur Ewald Van Hal: ‘Keramische innovaties en productontwikkeling zijn leidend voor het vereiste vakmanschap op de bouwplaats en daarbuiten’’.

Volgens De Telegraaf geeft BAM-baas van Wingerden het metselambacht nog zo’n twintig tot dertig jaar. Oorzaak zijn wijzigingen in het bouwproces en de behoefte aan andere productvormen zoals keramische strips voor renovatieprojecten. KNB herkent de trend maar verwacht ook dat de vraag naar metselaars blijft zoals voor renovatie, restauratie en het betere vakwerk. “Robots kunnen veel handwerk overnemen maar nog niet op tegen goed vakmanschap met troffel en mortel op de bouwplaats”, aldus Ewald van Hal.

Uitgedaagd door andere bouwprocessen, eigentijdse werkwensen en de verduurzamingsopgave innoveert de industrie van baksteen, keramische dakpannen en gebakken tegels permanent. Deze nieuw ontwikkelde gebakken kleiproducten en innovatieve keramische gevel-/dak-/wandsystemen vragen logischerwijs een andere verwerkingstechniek en nieuw vakmanschap.

Ewald van Hal: “De tijd zal leren wat de overhand krijgt, maar de metselaar blijft nodig." Of in termen van BAM-baas Van Wingerden: "De Nederlandse smaak is gevormd door de grondstoffen die we hier voorhanden hebben, met name klei. Die smaak blijft zo en onze huizen zullen er dus op zijn minst zo uit blijven zien.”