Vul een zoekwoord in:

Studenten verpulveren record bakstenen stapelen tijdens SteeOWee

Velp, 21 augustus 2017

Op vrijdag 18 augustus jl. is de SteeOWee van studievereniging Stylos van start gegaan met een pittige opdracht verzorgd door KNB. 300 dolenthousiaste eerstejaarsstudenten Bouwkunde TU Delft hebben net zoals voorgaande jaren zelfdragende boogconstructies gebouwd. Met een verbetering van 163 mm is een nieuw record baksteen stapelen gevestigd. De studenten verpulverden het oude record uit 2016. De grootste brugoverspanning met gestapelde bakstenen is nu 1578 mm. 

SteeOWee

Jaarlijks maken nieuwe eerstejaarsstudenten gedurende de SteeOWee introductieweek kennis met de opleiding Bouwkunde. Aan de workshop namen 300 studenten deel, verdeeld over 30 teams. Ieder team streed om de grootste vrije brugoverspanning te bouwen met maximaal 100 stenen, zonder enige hulpmiddelen.

Bouwwerken Steeowee 2

Resultaat van deze strijd waren 30 bouwwerken die beoordeeld werden door een vakkundige driekoppige jury. De jury bestond uit Theo Haartmans, productspecialist bij Vandersanden, Mara Kopp, bestuurslid van Stylos en Udo Garritzman van het gelijknamige architectenbureau Garritzmann Architecten. Udo werd bijgestaan door zijn zoon Thijn.  

De Jury

De jury mocht vier prijzen verdelen onder de deelnemende teams. De 'Grootste Pech'-prijs, een prijs voor de 'Mooiste Overspanning', een prijs voor de 'Meest Bijzondere Constructie' en tot slot de hoofdprijs voor de 'Grootste Overspanning'.

Naast de opdracht om stenen te stapelen gaf Arie Mooiman (KNB) een presentatie over duurzaam bouwen met de titel 'Is vrijmetselen nog van deze tijd?'. Aan de hand van actuele informatie en voorbeelden bleek dat baksteenmetselwerk nog steeds van deze tijd is. Daarnaast kregen de studenten een lezing van Udo Garritzman over 'Architectuur maken met baksteen'. Op een enthousiaste manier vertelde hij over het verleden en heden van de baksteenarchitectuur, welke mogelijkheden deze architectuurstijl biedt en wat hij mooi vindt aan architectuur met baksteen.  

Pano UDO