Vul een zoekwoord in:

Studenten TU-Delft vestigen Nederlands record baksteenstapelen

Het winnende team, trots bij hun ontwerp

Het winnende team, trots bij hun ontwerp

Vrijdag 16 augustus sneuvelde het staande studentenrecord ‘baksteenstapelen’ uit 2017. Het winnende team verbrak dit record met maar liefst 1657 mm; een verbetering van 79 mm. Het ‘vrij’ stapelen van een zo groot mogelijke overspanning met honderd bakstenen en zonder hulpmiddelen, is een vast onderdeel van het introductieweekend voor nieuwe studenten Bouwkunde TU Delft.

Meer dan 300 enthousiaste studenten namen dit jaar deel aan de Baksteenworkshop. De workshop wordt georganiseerd door KNB in nauwe samenwerking met studievereniging Stylos. Het omvat lezingen en een doe-opdracht: in groepen van tien en binnen dertig minuten stapelen van 100 baksteen tot een vrije burgoverspanning. En dat alles onder goedkeurend oog van een vakjury waarin dit jaar onder meer plaats namen, Koen Mulder (architect, bouwtechnoloog en docent aan de TU-Delft), Roel van Tatenhove (architect bij Molenaar & Co architecten) en Mark van der Staak (product service manager bij baksteenfabrikant Vandersanden.

Vak-jury v.l.n.r. Koen Mulder, Roel van Tatenhove en Mark van der Staak

Vak-jury v.l.n.r. Koen Mulder, Roel van Tatenhove en Mark van der Staak

Het winnende ontwerp; de grootste brugoverspanning met baksteen

Het winnende ontwerp; de grootste brugoverspanning met baksteen

De vakjury had drie prijzen te verdelen: De 'Grootste Pech'-prijs, een prijs voor de 'Meest Bijzondere Constructie' en de hoofdprijs voor de 'Grootste Brugoverspanning in Baksteen'.

Meest bijzondere constructie

Meest bijzondere constructie

Grootste Pech-prijs

Grootste Pech-prijs

Lezingen

KNB gaf de studenten een kijkje in de wereld van baksteen en andere bouwkeramische producten. Een presentatie over duurzaam bouwen met de titel "Baksteen, Tesla van de bouwmaterialen" door KNB-adviseur Arie Mooiman, gaf actuele informatie over baksteenmetselwerk en dat het juist in deze tijd van duurzaamheid een zeer goede keus is. Het heeft een zeer goede milieuprestatie en past goed binnen Circulair Bouwen. Niet te vergeten dat het de basis is van dierbare gebouwen. 

Oud TU-Delft bouwkundestudent Roel van Tatenhove, werkzaam bij architectenbureau Molenaar & Co architecten, vertelde over de geschiedenis van de baksteen, hoe een baksteen wordt gemaakt en welke invloed de verschillende formaten, vormtypen, kleuren en structuren hebben op de baksteenarchitectuur. Onder de titel "Het plezier van stapelen" wist hij de studenten met zijn enthousiasme en voorliefde voor baksteen(metselwerk) te inspireren. Aan de hand voorbeelden van ontwerpen van Molenaar & Co architecten liet hij zien dat door gebruik van combinaties van verschillende kleuren, oppervlakte structuren, patronen en metselverbanden prachtige gebouwen kunnen worden gerealiseerd.