Vul een zoekwoord in:

Studenten Bouwkunde stapelen grootste brug met bakstenen tijdens SteeOWee

Velp, 20 augustus 2018

Meer dan 300 aankomende studenten Bouwkunde aan de TU-Delft werden vrijdag 17 augustus uitgedaagd om de grootste Nederlandse brugoverspanning in baksteen te stapelen. Dit ‘’vrij stapelen’’ is ondertussen uitgegroeid tot een smaakmakend onderdeel van de eerste introductiedag Bouwkunde. Het Nederlands record dateert uit 2017 en is met 1578 mm niet verbroken. De nieuwe lichting studenten stapelden prachtige en goed doordachte bouwwerken waardoor de maximale brugoverspanning dicht in de buurt kwam van het oude record. Een vrijdragende overspanning van 152 cm was net te weinig. 

Voorafgaand aan de stapelopdracht verzorgden adviseurs van KNB presentaties over duurzaam bouwen met bouwkeramiek en over de technische-, constructieve en architectonische aspecten van bouwen met baksteen

De baksteenworkshop wordt aangeboden door de georganiseerde baksteenindustrie en georganiseerd samen met Studievereniging Stylos. Jaarlijks maken nieuwe eerstejaarsstudenten gedurende de SteeOWee introductieweek kennis met de opleiding Bouwkunde. Aan de workshop namen 300 studenten deel, verdeeld over 30 teams. Ieder team streed om de grootste vrije brugoverspanning te bouwen met maximaal 100 stenen, zonder enige hulpmiddelen.

Resultaat van deze strijd waren 30 bouwwerken die beoordeeld werden door een vakkundige driekoppige jury. De jury bestond uit Theo Haartmans, productspecialist bij Vandersanden, Basia van Vliet, bestuurslid van Stylos en Ferry in ’t Veld, architect en eigenaar van architectenbureau Architectuur MAKEN.

De jury had onder de deelnemende teams drie prijzen te verdelen. De 'Grootste Pech'-prijs, een prijs voor de 'Meest Bijzondere Constructie' en de hoofdprijs voor de 'Grootste Brugoverspanning in Baksteen'.

Dagvoorzitter Gerard Westenbroek (KNB) gaf de studenten een inkijkje in de wereld van baksteen en andere bouwkeramische producten en lichtte de doe-opdracht toe. Naast de opdracht om stenen te stapelen gaf Arie Mooiman (KNB) een presentatie over duurzaam bouwen met de titel 'Baksteen Back for the future'. Aan de hand van actuele informatie en voorbeelden bleek dat baksteenmetselwerk ondanks dat het materiaal al eeuwen wordt toegepast juist in deze tijd van duurzaamheid, toekomst bestendig is.

Daarnaast kregen de studenten een lezing van Ferry in ’t Veld, zelf oud bouwkundestudent aan de TU Delft en oprichter van architectenbureau Architectuur MAKEN. Op een enthousiaste manier vertelde hij over zijn bureau, zijn voorliefde voor baksteenmetselwerk, het verleden en heden van de baksteenarchitectuur, welke mogelijkheden deze architectuurstijl biedt en hoe hij zijn eigen huis heeft laten bouwen met waste-based-brick Stonecycling.

 

Film: Impressie van SteeOWee

 

Winnaar grootste brugoverspanning met baksteen

Winnaar grootste brugoverspanning met baksteen

Grootste brugoverspanning met baksteen

Grootste brugoverspanning met baksteen

SteeOWee Throw Backsteen

SteeOWee Throw Backsteen

KNB workshop stapelen met baksteen

KNB workshop stapelen met baksteen