Vul een zoekwoord in:

Stefan de Jager winnaar NK Metselen 2019

De 67e editie van het NK Metselen is gewonnen door de vijftienjarige Stefan de Jager uit Barneveld, leerling van het Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. Stefan nam vrijdagmiddag 12 april de felbegeerde Zilveren Troffel mee naar huis en mag zich dus 'Beste Metseltalent van 2019' noemen. De finale vond dit jaar plaats in Ede. De metselkampioen ontving zijn prijs uit handen van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Han Noten, voorzitter KNB, droeg namens de Nederlandse Baksteenindustrie het eindwerkstuk over aan Leon Meijer, loco burgemeester van Ede.

Stefan is trots op zijn overwinning: “Ik had het niet verwacht. Ben er ontzettend blij mee. Ik voel mij een winnaar en ga door met metselen”. Tweede werd Gerrit van de Zande uit Elspeet, leerling van eveneens het Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. De derde prijs was voor Siem van den Berg uit Mariahout, leerling van het Commanderij College in Gemert.

Met het organiseren van het NK Metselen promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) sinds 1953 ononderbroken het metselonderwijs. Doel is de instroom van jonge metseltalenten te bevorderen en goed vakonderwijs te stimuleren. Anno 2019 komt daar het stimuleren van interesse onder jongeren voor een loopbaan in de bouw bij.

Het NK Metselen wisselt per jaar van finalelocatie en opdracht. Dit jaar streek het kampioenschap neer op de voormalige kazerneterreinen in Ede. Aldaar ontpopt zich een nieuwbouwwijk met ruim 1800 nieuwe woningen. Het finalewerkstuk 2019 bestond uit zes speeltoestellen. Met als referentie het militaire verleden van het gebied inclusief stormbanen, vormen de speeltoestellen een hindernisbaan. Het is een ontwerp van Corné de Broekert en Pip Hiemstra, architectuurstudenten Bouwkunde aan de TU Delft. Zij wonnen een eerdere ontwerpwedstrijd, voorafgaand aan het NK Metselen.

KNB organiseerde het NK Metselen 2019 in nauwe samenwerking met bouwopleidingsbedrijf ReVaBo Oosterbeek. Daarnaast werd het kampioenschap ondersteund door Bouwend Nederland, Gebouwschil Nederland, SKG-IKOB en Platform VMBO Bouwen, Wonen en Interieur en vele regionale partijen.

Voor een overzicht van NK Metselen 2019 en voorgaande jaren, kijk op de website van het kampioenschap.